Richard Hade Napisano 17 Marzec 2010 Napisano 17 Marzec 2010 (edytowane) Witam Czas zacząć na poważnie myśleć o tych sprawach :). Wrzucam wczorajsze 2-3h wypociny. I troche starsze: Edytowane 10 Kwiecień 2012 przez Richard Hade
ICE Napisano 17 Marzec 2010 Napisano 17 Marzec 2010 Hmm widze ze masz ogolne pojecie co, z czym sie je. Lecz mam czuja, ze nie ejstes do konca szczeru sam z soba. Mowiac krotko mam na mysli mazianie po focie. Obym sie mylil, pozdrawiam.
Richard Hade Napisano 17 Marzec 2010 Autor Napisano 17 Marzec 2010 Mazianie po focie, jest w przypadku pierwszej grafiki i dotyczy nieba. Reszta jest bez podkladów (nie liczac ustawienia sceny 3d).
Areien Napisano 18 Marzec 2010 Napisano 18 Marzec 2010 mnie sie wydaje ze Icecoldowi chodzilo raczej o kobitki, bo jakies takie delikatnie pociagniete - nie jak wszystko. Ale jak mowisz ze nie to zobaczymy po nastepnych rysunkach :D:D:D praca numer 1. w "troche starsze" (de)best jakos tak artystycznie wyszlo bardzo, jakby reszta tez byla na takim poziomie można by mowic "łaaał :D" :))
Łukasz Witkowski Napisano 18 Marzec 2010 Napisano 18 Marzec 2010 Jak wrzucisz więcej to zobaczymy coś za ziółko. :) Bo na razie toś rózne tematy, rózny styl i rózne podejscie serwujesz. Nie powiem ładna ta pierwsza babka. Twój pomysł?
Areien Napisano 18 Marzec 2010 Napisano 18 Marzec 2010 no wlasnie... jak ziolko!.. Nigdy nie wiadomo co to za pestki (:DDDDDDDDDDDD)
Richard Hade Napisano 23 Marzec 2010 Autor Napisano 23 Marzec 2010 Pomysł? W sumie to bez pomysłu plus trochę inspiracji Andrew Jonesem. Testowałem nowy tablet na CreativeRoadshow i tak wyszło. Później trochę dopieściłem w domu. Kobitki malowane są z refek - broń Boże po fotkach! Icecold, daj znać o który element tak naprawdę Ci chodziło?
telthona Napisano 29 Marzec 2010 Napisano 29 Marzec 2010 pomysły na plakaty są naprawde fajne i ciekawe, i nawet ładnie sie odnoszą do fabuły sztuk, ale ich kolorystyka i pociągnięcia pędzla są tak chaotyczne, że sprawiają zbyt krzykliwe wrażenie, jak na Szekspira :P
Richard Hade Napisano 30 Marzec 2010 Autor Napisano 30 Marzec 2010 (edytowane) telthona: Masz rację, trzba te plakaty trochę (bardzo) uspokoić i wprowadzić ogólny ład, chociażby w tle, które teraz jest tak samo jak reszta malowane, przez co gubi się sens całości. Akurat krzykliwość w ujęciu Szekspira to coś co chciałem osiągnąć - przyciągnąć przeciętnego widza. A teraz kolejny maz, tym razem widok na lodowiec (z refki): Edytowane 31 Marzec 2010 przez Richard Hade
Richard Hade Napisano 31 Marzec 2010 Autor Napisano 31 Marzec 2010 Podpiąłem refkę w poprzednim poście. Tak sobie patrzę, że "burość" wyszła przez ciemne niebo, ale czekam na opinie kogoś kto ma świeże spojrzenie :).
Silvanus Napisano 31 Marzec 2010 Napisano 31 Marzec 2010 Ojoj, a na digarcie skomentowałem, że dziwi mnie ten ląd po prawej i lewej. Teraz mi głupio. ;o
Richard Hade Napisano 31 Marzec 2010 Autor Napisano 31 Marzec 2010 Refka is refka ;). Nie poradzę, ale na zdroworozsądkowy rozum to fakt, nie powinno być lądu w okolicach, ot taka ciekawostka przyrodnicza. Dzięki za komenty :)
Richard Hade Napisano 5 Kwiecień 2010 Autor Napisano 5 Kwiecień 2010 (edytowane) Kolejna zabawa (ca. 2,5h z refki): Edytowane 6 Kwiecień 2010 przez Richard Hade
Areien Napisano 6 Kwiecień 2010 Napisano 6 Kwiecień 2010 przypomniala mi troche o Marilyn Monroe ale to niestety nie onia :D
Coyote Napisano 6 Kwiecień 2010 Napisano 6 Kwiecień 2010 możesz pokazać refke bo coś mi z anatomią nie gra
telthona Napisano 6 Kwiecień 2010 Napisano 6 Kwiecień 2010 co do lodowca: chyba wybrałeś refkę która jest fotomanipullacją a nie zdjęciem, dlatego wyszło sztucznie :P portret babeczki (Scarlet Johanson? XD) całkiem fajny, tylko to tło mnie denerwuje, że takie w różnokolorowe plamy.
Richard Hade Napisano 6 Kwiecień 2010 Autor Napisano 6 Kwiecień 2010 Jest tych błędów sporo. Skupiłem się bardzo na malowaniu, a nie wierności z oryginałem. Bez odejścia od pracy na godzinę i świeżego spojrzenia nie ma siły, żeby wyłapać błędy. Proporcję jak nic poleciały po lewej stronie. Przy tej pracy nauczyłem się kilku rzeczy, przede wszystkim tego, że tablet A5 zaczyna mnie na maksa wkurzać, gdy chodzi o synchronizację oko-ręka. W miarę zadowolony jestem z włosów, reszta...hmmm, pod krytykę ;) Dorzuciłem refkę. Tak, luźna inspiracja Scarlet ;)
olaf Napisano 6 Kwiecień 2010 Napisano 6 Kwiecień 2010 tablet jak tablet, zawiniła znajomość anatomii.
Coyote Napisano 6 Kwiecień 2010 Napisano 6 Kwiecień 2010 wyszła masakrycznie szeroka w barach ;) mi w wyłapaniu błedów pomaga flip horizontal :)
Richard Hade Napisano 6 Kwiecień 2010 Autor Napisano 6 Kwiecień 2010 Też używam, ale widać bez odejścia od pracki pewnych rzeczy już się nie widzi. Teraz jak patrzę to, co raz więcej rzeczy wpada. W barach szeroka, bo jak chyba większość facetów odruchowo powiększyłem "to i owo", wiec i zmieścić to gdzieś trzeba było ;)
xmichalinx Napisano 23 Sierpień 2010 Napisano 23 Sierpień 2010 o kurde, PRO ! jak dla mnie na kozaku i nieźle bryle czuc
WojtekFus Napisano 23 Sierpień 2010 Napisano 23 Sierpień 2010 W ostatniej pracy kolor cieni jakoś nie pasuje do ogólnej kolorystyki całości. Albo tło jest zbyt intensywne. Poza tym bardzo podoba mi się jak ekspresyjnie potrafisz podejść do pracki, czuć linię, plamę. Oby tak dalej.
Richard Hade Napisano 24 Sierpień 2010 Autor Napisano 24 Sierpień 2010 Kurde :). Serio podoba się? Ja jestem trochę niezadowolony, głównie z tych szarości. Wydaje mi się, że wyszły "brudne", a nie za bardzo wiem co zrobić żeby takie nie były. @Makkuna: Painter IX Dzięki za feedback, serio :D
WojtekFus Napisano 24 Sierpień 2010 Napisano 24 Sierpień 2010 Serio, podoba. Ale tak jak mówisz, te szarości nie są ok. Ogólnie wydaje mi się, że twarz jest zbyt blada, mało żywa - dlatego, że nie użyłeś większej ilości ciepłego koloru, albo zbyt mało koloru w ogóle, przez co wyszło troszkę monochromatycznie. Spróbuj zasugerować się tymi zestawami kolorów skóry i może podreperować ten portret z którymś z zestawów barw. Zapisz obrazek i pobaw się eyedropem, poeksperymentuj z różnymi zestawami. http://fc00.deviantart.net/fs71/i/2010/219/0/0/Skin_Color_Swatches_by_DeviantNep.jpg
Richard Hade Napisano 25 Sierpień 2010 Autor Napisano 25 Sierpień 2010 WIP - ma byç walka w kosmosie. Jeden statek atakuje pojedynczy obiekt znajdujacy sie w skupisku innych.
Bedyk Napisano 25 Sierpień 2010 Napisano 25 Sierpień 2010 jak na moje oko: przestrzen kosmiczna zawsze wydawala mi sie bardziej sterylna a uciebie jest jais taki bałagan ktory w sumie nawet pomniejsza przestrzen na statku na 1 planie i na planecie mogłoby sie w cieniach pojawic troche wiecej zimnego blekitu w sumie nie widac jeszcze zadnej walki tak jakbyniebylo na nia pomyslu skoro ma byc walka to pewnie tez i jakies story, a tego tez nie widac mam nadzieje ze pomoglem a nie zniechecilem pzdr i powodzenia
Richard Hade Napisano 26 Sierpień 2010 Autor Napisano 26 Sierpień 2010 Tam od razu zniechęciłeś ;). Innej spojrzenie zawsze w cenie. Zobaczymy co dalej uda mi się z tym zrobić. Dzięki że chciało Ci się skrobnąć parę słów :)
Richard Hade Napisano 26 Sierpień 2010 Autor Napisano 26 Sierpień 2010 Speed ćwiczeniowy: ze zdjęcia cz-b, kolor z głowy:
WojtekFus Napisano 26 Sierpień 2010 Napisano 26 Sierpień 2010 Podoba się :D Bardzo wrażeniowo ujęte panie. Przyczepiłbym się tylko do dolnej partii brzucha Pani w blond włosach, za okrągły chyba. A ostatnia pracka miód :)
ColHerbal Napisano 26 Sierpień 2010 Napisano 26 Sierpień 2010 ale ta blondynka duży brzuch ma :P ale kolory fajne :)
Richard Hade Napisano 11 Październik 2010 Autor Napisano 11 Październik 2010 Hej. Rozpoczynamy akcję Warsaw Subway Sketch Group. Zainteresowanych zapraszam TUTAJ
telthona Napisano 18 Styczeń 2011 Napisano 18 Styczeń 2011 całkiem fajne to ostatnie. myślę że gdybyś na samym końcu dopasował kolory, mógłbyś wyciągnąć z tego obrazka jeszcze więcej. troche za dużo airbrusha miejscami, ale to już pewnie wiesz. i przez te wachania nasycenia koloru, troche zabrudziłeś kolory. najlepiej koloryyt skóry wyszedł na stopach. na twarzy troche za bardzo łososiowo. a reszta ciała w partiach cienia jest szarawa. ale ogólnie fajna pracka. jedna z Twoich lepszych :)
Richard Hade Napisano 19 Styczeń 2011 Autor Napisano 19 Styczeń 2011 (edytowane) Dziękuję za rady, bardzo się przydadzą :). Poprawiać już nie będę, bo traktuję jako wprawki, ale przy następnych pracach już będę inaczej patrzył. Coś nowego: Edytowane 20 Styczeń 2011 przez Richard Hade
Swiezy Napisano 20 Styczeń 2011 Napisano 20 Styczeń 2011 No fajne ciałka malujesz ;) tylko wszystko jednego koloru jest i okrutnie pobrudziłeś gościa. On z natury czy z foto jest? Może to cuś pomoże: http://www.stanprokopenko.com/portfolio.php http://www.oil-painting-techniques.com/portrait-paintings.html To ostatnie całkiem mi się przydało przy malowaniu portretu brata. Trochę to taka ściąga,ale w połączeniu z myśleniem i obserwacją myślę że rozjaśnia sytuacje :)
chudek Napisano 20 Styczeń 2011 Napisano 20 Styczeń 2011 No fajne ciałka malujesz ;) tylko wszystko jednego koloru jest i okrutnie pobrudziłeś gościa. jednego koloru? a jaki ma być zielony? Jest bardzo dobrze idziesz w dobrym kierunku :)
Swiezy Napisano 20 Styczeń 2011 Napisano 20 Styczeń 2011 jednego koloru? a jaki ma być zielony? Jest bardzo dobrze idziesz w dobrym kierunku :) Jak to zielony, nie powiesz mi chyba że Twoja skóra ma taki sam kolor na dłoniach co na twarzy i tak samo od wewnętrznej i zewnętrznej stronie dłoni. Kolor zmienia się w zależności od natężenia światła,no ale jeśli masz lepszą teorię to prosze bardzo. :) No i ofc flipuj.
Coyote Napisano 20 Styczeń 2011 Napisano 20 Styczeń 2011 kolor pobrudzony nie jest od tego że położył taką czy inną barwę tylko od tego że jest półprzeźroczysta i tworzy kontrast przy zdecydowanie położonych światłach chudek skóra nawet zielona może być dużo mocniej działa oświetlenie na kolor niż kolor bazowy przedmiotu :)
Swiezy Napisano 20 Styczeń 2011 Napisano 20 Styczeń 2011 kolor pobrudzony nie jest od tego że położył taką czy inną barwę tylko od tego że jest półprzeźroczysta i tworzy kontrast przy zdecydowanie położonych światłach Dzięki bo całkiem inaczej sobie to tłumaczyłem, no ale wole polegać na wiedzy ;)
Richard Hade Napisano 20 Styczeń 2011 Autor Napisano 20 Styczeń 2011 Ale się rozgadaliście ;P. Wrzuciłem pod obrazkiem refkę dla zainteresowanych. Co się tyczy kolorów to ćwiczę i dłubię, w końcu będzie czysto ;). Z drugiej strony przyznam szczerze, że kurcze trochę mi się podoba tak jak jest, z szarościami i plamami. O ile będę to robił w pełni świadomie, to się martwić nie będę, póki co jest pół na pół ;) Swiezy: dzięki za linki, przejrzę wieczorem, ale już widzę, że wyciągne coś ciekawego z tego. Coyote: możesz trochę rozjaśnić temat, bo przyznam się szczerze, że nie za bardzo rozumiem o co Ci chodzi z ta półprzeźroczystością barwy?
noiprox Napisano 20 Styczeń 2011 Napisano 20 Styczeń 2011 Coyotowi chodzi o to że malujesz kolor tła a potem jak malujesz kolor skóry to nie dociskasz piórka do końca i zostaje niebieski prześwit. Ale mi się wydaje że miejscami specjalnie sam dodawałeś ten niebieski
Richard Hade Napisano 20 Styczeń 2011 Autor Napisano 20 Styczeń 2011 (edytowane) Coyot ma rację, mazianie po tle i bez docisku maksymalnego. W tym przypadku w ogóle nie używałem niebieskiej palety. Kolory są z ciepłych barw brane, a wrażenie niebieskości to chyba właśnie z tła i jak w filmiku Gnomona Color&Light zamiast niebieskiego stosuję czerwienie z niską saturacją :) Wniosek: uważać na tło, a najlepiej zrobić podmalówkę :). Dzięki za uwagi :D Edytowane 20 Styczeń 2011 przez Richard Hade
Rekomendowane odpowiedzi