Maciek_ Napisano 10 Październik 2010 Autor Napisano 10 Październik 2010 Tasior, wielkie dzięki za odpowiedź, dużo mi wyjaśniłeś :) Właściwie to zadanie polegało na zrobieniu martwej natury z 3 figur narysowanych w ten sposób, ale mnie poniosło i zrobiłem trochę więcej.. jak będę miał czas to zrobię jeszcze raz od początku tylko z 3 figur bo z tego co mówicie, to się wziąłem za wszystko od końca.. hmm.. perspektywiczny.. faktycznie działa :D
Tonic Napisano 14 Październik 2010 Napisano 14 Październik 2010 Proponowałbym wydłużyć krawędzie liniami perspektywicznymi aż do punktów zbiegów lub fragmentarycznie - im dłuższe linie, tym łatwiej zauważyć kąt między nimi (czy się rozchodzą lub zbiegają) i ewentualnie złapać błędy.
Maciek_ Napisano 16 Październik 2010 Autor Napisano 16 Październik 2010 nie za bardzo rozumiem Tonic.. mówisz o tym rysunku z budynkami? Chodzi Ci o to, żebym po prostu stosował linie perspektywiczne, czzy o to, żebym w tym paintingu z budynkami pociągnął domki dalej w horyzont?
Tonic Napisano 20 Październik 2010 Napisano 20 Październik 2010 nie za bardzo rozumiem Tonic.. mówisz o tym rysunku z budynkami? Chodzi Ci o to, żebym po prostu stosował linie perspektywiczne, czzy o to, żebym w tym paintingu z budynkami pociągnął domki dalej w horyzont? Chodzi o linie perspektywiczne :) W jaki sposób rysowałeś krawędzie i linie na budynkach? Budynek z prawej strony ma jak na mnie równoległe krawędzie (te wyżej).
Maciek_ Napisano 22 Październik 2010 Autor Napisano 22 Październik 2010 a no masz racje, faktycznie... wszystkie boki bloku mają takie same rownoległe krawedzie.. tego nie było w planie. POwinienem chyba zacząć stosować chwyty perspektywiczne typu 2 punkty na prostej lini i od nich proste łączące się ze sobą. Problem w tym, że tabletem jest trudno uzyskać takie proste linie jak ołówkiem w rysunku aksonometrycznym..W tej pracy robiłem na oko perspektywę, bez żadnych linii pomocniczych, stąd też błędy. Dzięki za poradę :)
telthona Napisano 13 Listopad 2010 Napisano 13 Listopad 2010 kurcze fajnie Ci idzie takie eksperymentowanie kolorem, i tym krzykliwym kolorem jesteś w stanie zgrabnie zakryć niedociągnięcia formistyczne ;D słuchaj, weź troche popracuj w czerni i bieli ;) :) to Ci pomoże z proporcjami :D albo szkicuj gołych ludzi. Refek pełno na necie :D
Maciek_ Napisano 7 Marzec 2011 Autor Napisano 7 Marzec 2011 elo wklejam dzisiejszy szkic. Mam problem i może ktos umial by mi pomóc go rozwiązać. Zmniejszyłem do rozmiaru takiego jak tutaj zamieszczam, po czym zapisałem jako jpg. Ale potem przy zamykaniu Ps'a kliknąlem przypadkowo zapisz..(miałem początkowo zapisaną pracę w psd, 3000 coś pixeli 300dpi bodajże).. jest jakiś sposób by to przywrócić? Zachęcam do krytykwoania.
redrumm Napisano 27 Marzec 2011 Napisano 27 Marzec 2011 Co do postaci - najlepiej byłoby porobic szkice, w tej pracy ważna jest dynamika a postacie są sztywne, wydaje się jakby każda walczyła osobno. Postaraj się skupic na kompozycji i samym ustawieniu postaci. Poszukaj refek, wrzucam te z których sama korzystam :)
telthona Napisano 27 Marzec 2011 Napisano 27 Marzec 2011 co do przypadkowego nadpisania grafiki: szczerze mówiąc na takim etapie to nie jest takie wazne żeby wszystko było w rozdzielczości 300dpi. chyba nawet wygodniej sie pracuje jak szkic robi się na mniejszej rozdziałce, a potem się to po prostu powiększa do wymaganych rozmiarów i sie jedzie z malowaniem i detalem i teksturami. ten ostatni etap fajnie wygląda w pomniejszeniu, bardzo malarsko, ale zdecydowanie brakuje temu rysunku.
Maciek_ Napisano 27 Kwiecień 2011 Autor Napisano 27 Kwiecień 2011 http://www.max3d.pl/forum/attachment.php?attachmentid=79601&stc=1&d=1303937385 :D
Swiezy Napisano 25 Czerwiec 2011 Napisano 25 Czerwiec 2011 Oj anatomicznie kucło, radziłbym przerobić schematy głów, proporcje + ćwiczenia z natury najpierw szkic, konstrukcja potem walor i kolor. Tutaj kilka fajnych linków w pierwszym poście: http://www.conceptart.org/forums/showthread.php?t=199669 I ogólnie thread spoko. No i loomis, plus martwa natura, łatwiej się potem ludzi rysuje, jak rozbijasz ich na bryły.
Maciek_ Napisano 24 Wrzesień 2011 Autor Napisano 24 Wrzesień 2011 (edytowane) Uploaded with ImageShack.us robione w gimpie EDIT poprawiłem, mam nadzieję, że teraz wszystko jest ok. Dodaję oprócz tego jeszcze jedną pracę: Uploaded with ImageShack.us Edytowane 24 Wrzesień 2011 przez Maciek_
Swiezy Napisano 5 Kwiecień 2012 Napisano 5 Kwiecień 2012 Przede wszystkim brakuje formy, szkicuj więcej w przestrzeni i formy wgłąb. Proste bryły na początek albo po prostu obiekty upraszczaj do brył.
Maciek_ Napisano 10 Kwiecień 2012 Autor Napisano 10 Kwiecień 2012 ciekawe co piszesz Swiezy, w tej pracy szczególnie pracowałem nad formą, no może fakt że twarz troche płasko wyszła. A co tam, wrzucę tutaj, może ktoś mi coś jeszcze doradzi na przyszłość: By mpgpnk at 2012-04-08[/img]
Bedyk Napisano 10 Kwiecień 2012 Napisano 10 Kwiecień 2012 jak to przedwczoraj zobaczyłem to pomyslałem że mogłoby fajnie wyglądac gdybyś namalował to tak olejami
Maciek_ Napisano 10 Kwiecień 2012 Autor Napisano 10 Kwiecień 2012 dobry posysł, ale najpierw trzeba mieć oleje. Nigdy nie malowałem nimi, tylko akryle i tempepry. Mam w planie kupić sobie oleje w tym roku.
Rekomendowane odpowiedzi