blinq Posted March 29, 2010 Share Posted March 29, 2010 Witam! Wiem, że nie jestem zbyt orginalny zamieszczając wizualizację domku, ale co robic ;) Jest to moje pierwsze podejście do wizualizacji i prośiłbym szanownych forumowiczów o rady i wytykanie błędów ;) Szczególnie chodzi mi o render i oświetlenie sceny. Soft: 3ds Max 2010 + Mental Ray Oświetlenie to skylight z hdrką nieba i jeden spot. Pozdrawiam i będe wdzięczny za wszelkie rady Blinq Link to comment Share on other sites More sharing options...
plasti Posted March 30, 2010 Share Posted March 30, 2010 troszke bidno, za ciemno, materialy slabuja, i jakby cieni nie bylo, przesun jakos slonce/swiatlo, aby dalo cien w ktoras strone.... dotego wiecej natury potrzeba, i daj na te krzaczki i drzewa jakies textury... Link to comment Share on other sites More sharing options...
olaf Posted March 30, 2010 Share Posted March 30, 2010 wpuść fotony. Link to comment Share on other sites More sharing options...
blinq Posted March 31, 2010 Author Share Posted March 31, 2010 Hej! Dzięki za odpowiedzi! Przesyłam mały update. Tym razem kombinuje z daylight system. Zmieniłem trochę materiały i odpaliłem GI. Co o tym myślicie? W dobrą stronę idę? Wstawiłem też żaluzje w okna, ale coś słabo je widać... Jeszcze mam pytanie. Jak osiągnąć nocne oświetlenie za pomocą daylight system? Jak coś renderuje po zmroku to wychodzi wszystko na czarno... Pozdrawiam Blinq Link to comment Share on other sites More sharing options...
sewcio Posted April 2, 2010 Share Posted April 2, 2010 Witam, coraz fajniej! Jak robiles trawe i drzewa? Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
blinq Posted April 2, 2010 Author Share Posted April 2, 2010 Hej! Dzięki za miłe słowa. Trawka jest zrobiona mapką displacement+tekstura trawy. A drzewa są z Max'a, tylko zmieniłem tekstury. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć skąd się biorą te syfy dookoła okien? Za słabe ustawienia GI? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarox Posted April 3, 2010 Share Posted April 3, 2010 Ostatnio również ucze się renderować sceny exterior i na wielu stronach pisało, że dla tego typu scen wystarczą dobre ustawienia FG i exposure control bez GI. Ale to już doświadczeni użytkownicy niech się lepiej wypowiedzą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
graqu Posted April 8, 2010 Share Posted April 8, 2010 Mi się podoba, ale jest różnica jak jest z daylight. Osobiście jak scenki są na zewnątrz to zawsze wolę ustawić daylight, jest realniej, Co prawda mam słabego kompa ale efekt zawsze dużo lepszy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
blinq Posted April 9, 2010 Author Share Posted April 9, 2010 Dzięki za odpowiedzi. Niestety teraz nie mam chwilowo czasu usiąść do tej scenki, ale za kilka dni zapodam jakiegos updejta :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stachu Posted April 11, 2010 Share Posted April 11, 2010 nom jest ciekawie, ale jeszcze bym dopracował kolorystykę, bo trochę mdłe, pobaw się w exposure control. krawężnik za wysoki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts