Napisano 6 Maj 200420 l MA PYTANKO CZY PRZEROBINA NV TI4200 NA QUADRO 4 MA WPŁYW NA SZYBKOŚĆ RENDEROWANIA SCENY W 3DS VIZ I CZY TO PRAWDA ZE RENDER ODBYWA SIĘ W CHIPIE KARTY GRAFICZNEJ (DOTYCZY QUADRO4) HELP ME
Napisano 6 Maj 200420 l NIE MA WPŁYWU! RENDERING JEST LICZONY PRZEZ PROCESOR! NIE PISZ CAŁY CZAS Z CAPSLOCKIEM! NIE DUBLUJ POSTÓW!
Napisano 6 Maj 200420 l Z tego co wiem, quadro wpływa tylko na wydajność w Viewportach - za rendering odpowiedzialny jest przedewszystkim procek i w mniejszym stopniou ram. Ale pociesze Cię, że na stronie nvidii widziałem jakiś sprzęt wspomagający hardwarowo rendering - pare zer na niego pewnie trza wydać :D.
Napisano 6 Maj 200420 l sory za te dublowanie postów ale dopiero pierwszy raz jestem na forum a co do procków to fakt ze przyspieszaja render bo specjalnie wyplulem reszte kasy na plytke 2procesorowa pod atlony, jakas tam roznica jest moze zbyt wiele oczekuje
Napisano 6 Maj 200420 l panowie a czy sa jeszcze jakies sposoby na przyspieszenie renderowania poza ladowaniem kasy w sprzet ktory jest coraz nowszy i drozszy a przyrost szybkosci nie wielki
Napisano 7 Maj 200420 l optymowanie sceny ewentualnie systemu na swiezym systemie leci prawie wszystko szybciej .. ram i procesor sa wazne ewentualnie mozna zawsze stry komputer wziasc i z niegio render niewolnika zrobic .. przy animacjach np albo jak sie dana scenka z 3 h renderuje nie musi byc piekielnie szybki bo i tak renderuje cala noc naprzyklad itd a ty w tym czasie mozesz robic na twoim kompie co chcesz bo prace nad renderem wzal inny co nie zminia faktu ze optymowanie sceny i systemu sa wazne @ tomano o paniach pan zapomnial ?? na forum jest tez dosc duzo uzytkowniczek prosze nie zapominac o tam fakcie !
Napisano 7 Maj 200420 l Słuchajcie, a co z net renderem? Ktoś to w ogóle sprawdzał, jak to działa? Słyszałem, ale nie podpisuję się pod tym (traktujcie jako plotkę), że ta opcja jest w stanie dać nawet więcej niż płyta dwuprocesorowa... Sam nie sprawdzałem. A tak w ogóle, to pozdrawiam wszystkie panie :D.
Napisano 7 Maj 200420 l @ armia ja mam render niewolnika kiedys to byl stary celeron 500 teraz athlon xp 1800 i czasem jest szybszy od tego kompa na ktorym \"tworze\" scenki :) jesli o render chodzi chyba juz o tym bylo gdzies jak sie nie myle (chaby ze wcielo przy porzadkach we forum albo brzy tym jak server byl down ) poszukaj jak nie ma to pisz na maila do mnie ok ? powinien byc tam jak nie to na home page mojej
Napisano 7 Maj 200420 l mam p4 1,3, 256ramu radek 9000 128mb, i maxa 6 z brazilem, niepowiem ile ma scenka fejsów, gdyz ostatnio mialem wirusa i sie zkonczylo \"formatem\", a wczesnie nie ruszalem tego gdyz jak zaczynale redering i kap mial juz przejsc po wszystkik akcja typu wczytywanie textur itp do wlasciwego rederingu wyswietlał ze ma zamalo pamieci itp. Jakies sugestie?
Napisano 8 Maj 200420 l hmm swap partycje powieksz scenke zooptymuj ( funkcja optimaze itd) posczedzaj na polygonach ktore mniej \" widac \"na ostatecznym renderze mysle ze zoptymowanie wiele pomoze i jka znajdziesz troche kasy to mozesz dokupic ramu :) mysle ze jescze jeden 256 ram bedzie ok i mysle ze to na razie wystarczy :) ale proponuje zaladowac scenke i pooptymowac jak i wczesniej ci ludzie radzili
Napisano 21 Maj 200420 l napisał Armia Z tego co wiem, quadro wpływa tylko na wydajność w Viewportach - za rendering odpowiedzialny jest przedewszystkim procek i w mniejszym stopniou ram. Ale pociesze Cię, że na stronie nvidii widziałem jakiś sprzęt wspomagający hardwarowo rendering - pare zer na niego pewnie trza wydać :D. sorki ale chyba nie wiesz co mowisz ro tak jalbys powiedzial ze dla czlowieka waznjsze jest serce od mozgu bo bez niego niemoze zyc. procek i ram sa tak samo wazne, jak przedobrzysz z ejednym a drugie olejesz to itak bedziesz mialnedzne wyniki. a co do grafiki to nie ma i nie moze miec i nie bedzie miec.
Napisano 21 Maj 200420 l panie bawarski, ale porownania walisz... procek to serce czy mozg?? procek a nie ram robi obliczenia matematyczne sceny czyli tzw. rendering. ram tez jest wazny ale nie do renderingu jako takiego. a co do grafy to nie ma znaczenia. chociaz... http://www.artvps.com/products.ihtml?page=pureoverview pzdr
Napisano 21 Maj 200420 l panie dirty alez ram ma znaczenie bo z bitmap pagerem jest duzo wolniej a pure to nie sa karty graficzne ;)
Napisano 21 Maj 200420 l noo, pure to nie grafa ale cos kolo tegojakby nie bylo. sam nie wiem jak to z polskiego sie nazywa. karta do renderingu?? siakos tak chyba...
Napisano 21 Maj 200420 l to nie jest karta dop renderingu tylko renderer sprzetowy. swiatla i materialy musza byc pure. sciagnij sobie przykladowa scene z sajtu producenta to zobaczysz ze ta kare porownywac nalezy raczej do vraya czy brazila niz do hardwareu.
Napisano 21 Maj 200420 l to vray czy brazil sa renderami sprzetowymi?? o_0 pure=render sprzetowy. ok. dobra nazwa. chociaz jak sam producent mowi:A powerful, compact and affordable PCI 3D rendering card wiec karta do renderowania moze byc chyba...
Napisano 21 Maj 200420 l nie e ale nie wyrenderujesz na pure zadnych efektow, plugow, swiatel i materialow innych niz standardowe maxa i materialy pure. nie odpalisz innego renderera niz pure wiec takie rozwiazanie mozna porownywac tylko do innych rendererow soft choc pure to soft+hardware.
Napisano 21 Maj 200420 l no ok nie kloce sie bo o pure w zasadzie jajco wiem... a co pure + renderman? bo chyba jest to kompatybilne ze soba (wg producenta)
Napisano 21 Maj 200420 l hyhy a na cgtalku rozstawiasz po katach kolesi zastanawiajacych sie nad wyborem: wildcat czy quadrofx3000 :P
Napisano 21 Maj 200420 l lol, cgtalk to inna bajka. o \'normalnych\' kartach cos moge powiedziec. takiego kwadrata moze sobie kiedys sprawie, natomiast pure\'a raczej nie, wiec zwisa mi to z czym to sie je... tak zeby wiedziec co to jest i tyle. wystarczy. pzdr
Napisano 24 Maj 200420 l napisał dirty lol, cgtalk to inna bajka. o \'normalnych\' kartach cos moge powiedziec. takiego kwadrata moze sobie kiedys sprawie, natomiast pure\'a raczej nie, wiec zwisa mi to z czym to sie je... tak zeby wiedziec co to jest i tyle. wystarczy. pzdr dawno temu byl fajny artykol w magazynie 3d o pure i to czym to jest. sama zasada dzialania jest stara jak stare sa kmpy. a co d tego jak sie zachowuje ami procek i jakie sa tego zaleznosci to proponuje sbie przejrzec wykresy pracy proca i ramu podczas renderingu. a do czym jest proc mozgiem czy sercem to chyba nie ma znaczenia.....