Napisano 25 Maj 201014 l Witam serdecznie w ten piękny powodziowy dzień Udało mi się ostatnio skończyć studia, a że tematem finałowej pracy była "Fotorealistyczna wizualizacja architektoniczna sceny batalistycznej", wypada się pochwalić tym, czemu egzaminatorzy wystawili przychylne oceny i komentarze. Film jest rezultatem wysiłków nie tylko moich ale również pana Pawła Piotrowskiego; mieliśmy prace na różne tematy, ale wspólny projekt. Tematem jego zmagań była:"Realistyczna symulacja niszczenia obiektu z użyciem systemów cząstek oraz symulacji fizyki". W związku z tym był odpowiedzialny za symulacje zniszczeń, eksplozji i dymów wszelakich, ja zaś za modelowanie wszystkiego prócz żołnierzy, trawę, teksturowanie, rendering i udźwiękowienie. Warto nadmienić, że animacja jest fikcją historyczną: przedstawia rzeczywiste miejsce (bateria artylerii w Normadii, nieopodal miejscowości Longues sur Mer) z okresu drugiej wojny światowej, ale przedstawione wydarzenia nie miały miejsca. Jeżeli chodzi o fabułę to zdajemy sobie sprawę, że jest bezsensowna. Początkowym założeniem był jej niemal absolutny brak: miały to być po prostu testy broni na poligonie (bez postaci) i skupienie się na eksplozjach i niszczeniu. Przyjemnego oglądania Edytowane 17 Czerwiec 201014 l przez Tinek
Napisano 25 Maj 201014 l Jak dla mnie to trochę za bardzo rzuca się w oczy dym z Fume. Skoro to beton to moim zdaniem powinno być dużo kurzu, a mało ognia. Przy drugim strzale cały dym/kurz bardzo szybko spada, prawie tak szybko jak kamienie. Duży odłam betonu, który uderza w lufę działa sprawia wrażenie bardzo lekkiego. Bardzo odwracają uwagę niezgrabne palce i ich ruch, żołnierza po prawej, ale rozumiem, że animacja postaci nie była celem projektu. Poza tym w sumie całkiem przyjemnie się ogląda.
Napisano 25 Maj 201014 l I jest fajnie! Trochę przyznam racji Loopikowi jeśli chodzi o wagę ale jakoś to się strasznie w oczy nie rzuca. Ale wybuszki są na prawdę ciekawe :)
Napisano 26 Maj 201014 l Jest moc, wiem dobrze co oznacza termin zlozenia pracy w dziekanacie :) nie ma zmiluj, nie ma czasu na poprawki. Z rzeczy które mi się rzucają w oczy: - oświetlenie zbyt jednolite i mało kontrastowe, otoczenie puste to fatalna sprawa a szkoda bo trawka i ziemia wyszły w tej stylistyce dość ładnie, wystarczyło X-y przeciw pancerne porozstawiać :) - animacja postaci daje radę jeśli chodzi o sam ruch, natomiast leży timing i tempo - dymki za szybko opadają, no i ten "główny" wybuch zbyt liquidowy :) ale wrażenie ogólne pozytywne, jest bum - za duża zabawa dof'em W każdym razie gratuluje ukończenia z przyzwoitym efektem
Napisano 26 Maj 201014 l ..same wybuchy, tylko jeden trup i to nie wyrwało mu połowy pleców i nie obryzgało kamery.... mało jak na to forum.... no a brak choćby jednego cycka dobrze nie wróży....:))... tu są kanony i trzeba się nich trzymać...powodzenia następnym razem...!!!
Napisano 26 Maj 201014 l dziadku toz to praca dyplomowa i bynajmniej nie na ASP, nie kazda animacja musi byc robiona z glebszym przeslaniem i nie musi zmuszac do przemyslen egzystencjonalnych, czasem jest po to zeby zaliczyc studia i nauczyc sie troche warsztatu :)
Napisano 26 Maj 201014 l ..same wybuchy, tylko jeden trup i to nie wyrwało mu połowy pleców i nie obryzgało kamery.... mało jak na to forum.... no a brak choćby jednego cycka dobrze nie wróży....:))... tu są kanony i trzeba się nich trzymać...powodzenia następnym razem...!!! Czy mi się wydaje, czy nieskazitelna dusza artysty dziadka została zbrukana tą "niskich" lotów animacją i pobytem na tym pełnym zwyczajniaków forum.
Napisano 26 Maj 201014 l ... jak widzisz w stanie zbrukanym czuję się tu bardzo dobrze....:))... inaczej bym wyemigrował do niezwyczajniaków....:)). ps. ...a tak wogóle to nudno się zrobiło to trochę pomarudzę.... złosliwemu dziaduniowi nawet wypada...:)) ...no i proszę juz mamy oglądalnosć w dziale Animacje.... tak mnie zawsze martwi że dział 2D zawsze jest z przodu...:))... jakby tu jeszcze wpadł Paweł Lipka ... to by się porobiło ...Klicek jest za mało finezyjny...:))) Edytowane 26 Maj 201014 l przez dziadek3D
Napisano 2 Czerwiec 201014 l a ten z góry znowu się rozprzestrzenia... Animacja fajna...bardzo się podoba...w kazdym aspekcie ciut mozna by dopracowac... ale przecież to praca na dyplom wszystko przed tobą pozdrawiam..
Napisano 8 Czerwiec 201014 l Podoba mi sie scena, wybuchy, efekty, wykonanie postci itd, ale.... gorzej jest niestety z animacja samych zolnierzy i ruchem kamery... podejrzewam jednak, ze czas byl tu najwieksza przeszkoda. Gratuluje tymniemniej, iz udalo wam sie dopiac wszytsko na ostatni guzik przed obrona :)