Napisano 8 Czerwiec 201014 l Witam, znacie może jakieś godne polecenia polskie książki o anatomii? Mam listę ze świetnymi tytułami zagranicznymi, ale słabo z moim angielskim, wiadomo - mogę to tłumaczyć, ale zajmuje to wszystko dużo czasu i odbiera przyjemność z czytania :) Książka o anatomii potrzebna mi jest głównie do stworzenia dobrego rigu i animacji postaci, z góry dziękuję za pomoc
Napisano 8 Czerwiec 201014 l Sarah Simblet - Anatomia dla Artystów, bardzo fajna, duzo kolorowych roznorodnych fotografii, rysunkow miesni i kosci. Innych nie znam, ta kupilem kilka dni temu i nie zaluje kasy.
Napisano 8 Czerwiec 201014 l http://alejka.pl/anatomia-dla-artysty.html polecam - aczkolwiek moze byc kłopot z jej kupnem
Napisano 9 Czerwiec 201014 l Autor dziękuję Wam ogromnie za pomoc, dwie warte uwagi książki, a ja tak długo szukałem i nic hehe :) zaciekawiła mnie bardzo anatomia dla artysty, barcsaya, mimo, że jej koszt jest niesamowity, 300 - 350zł w antykwariatach, to może jednak warto :) A wiecie może co zawiera w sobie? Jest to anatomia dla artystów, boję się troszkę, że większość tej ksiązki poświęcona jest dla ludzi zajmujących się rysunkiem, ja potrzebuję tylko i wyłącznie do rigu i animacji postaci, ewentualnie do dopracowania proporcji ciała odzianego w ubrania. Tak więc mam do Was jeszcze jedno pytanie, czy książka ta zawiera dużo rzeczy które przydadzą się w animacji postaci? np. zależności między mięśniami, między kośćmi, to jak kości mogą się obracać, to jak mięśnie wpływają na skórę itd? Czy warto wydawać 350zł na tą książkę z punktu widzenia animatora? Jeszcze raz z góry Wam dziękuję! :) Edytowane 9 Czerwiec 201014 l przez matizlob
Napisano 9 Czerwiec 201014 l pól roku intenywnego treningu na siłce, rok wspinania, plus akrobatyka i będdziesz wiedział jak działają kości i mięśnie ;) a tak na serio to posiadam "Sarah Simblet - Anatomia dla Artystów" i jest ciekawa... ale nie wiem czy absolutnie potrzebna do rigowania. Mi się przydała bardzo, aczkolwiek nie riguję na co dzień.
Napisano 9 Czerwiec 201014 l mam ksiązke Barcsaya jak wroce do domu - czyli w piątek - to postaram się odpowiedziec na Twoje pytania i moze wrzuce kilka screenow to sobie sam ocenisz czy warto p.s. zagadaj jeszcze do Klicka bo on kupił inną książke o tej tematyce - nowsze wydanie i z dużą ilością zdjęć (w książce Barcsaya są tylko rysunki ) - aaa polecam też ksiązkę Burne Hogarth -Dynamic Wrinkles And Drapery
Napisano 9 Czerwiec 201014 l tak to wygląda z grubsza : http://i44.tinypic.com/20a9px5.jpg http://images34.fotosik.pl/295/ad6209e5298800c7med.jpg
Napisano 9 Czerwiec 201014 l Czy warto wydawać 350zł na tą książkę z punktu widzenia animatora? Warto coś takiego mieć w swoich zbiorach (nie wiedziałem że ta książka jest tyle warta, dostałem ją 'w spadku' :D ). Ale myślę, że w internecie jest sporo PDF'ów, z których wydrukował byś to co Ci potrzebne.
Napisano 9 Czerwiec 201014 l Autor warto mieć na pewno wszystkie książki, ale niektóre są niezastąpione i właśnie o to mi chodzi, czy ta taka jest :)
Napisano 9 Czerwiec 201014 l Jak chcesz znac super anatomie lacznie z zagadnieniami ruchu to lepiej atlas anatomii czlowieka bertoliniego/leuberta swietna pozycja chociaz nie dla artystow. Jak masz lekarza w rodzinie to na pewno sie znajdzie