asblaze Napisano 27 Czerwiec 2010 Napisano 27 Czerwiec 2010 Majka zasypia snem wiecznym przy każdym sejwie. Plik zapisuje poprawnie i przestaje odpowiadać. Wygląda na to, że jeden rdzeń obciążony jest procesem w 100%. Pomaga tylko zamkniecie z taskmanagera. Ktoś spotkał, widział, słyszał, zderzył się, rozwiązał taki problem?
asblaze Napisano 27 Czerwiec 2010 Autor Napisano 27 Czerwiec 2010 Solucja! Pomogło uruchomienie majki "as Administrator"..... albo kilka restartów ;)
ca mel Napisano 27 Czerwiec 2010 Napisano 27 Czerwiec 2010 Ja to z M2010 mialem klopoty na roznych systemach. Wlasnie przy zapisywaniu stawala w miejscu obciazając tylko jeden rdzen chociaz na ogol scene zapisywala poprawnie. Zauwazylem ze dzieje się tak przy zapisywaniu scen gdzie jest duzo skomplikowanej geometrii. Pomoglo chowanie części obiektow na ukrytych warstwach. Kolejnym problemem bylo gubienie materialow przy robieniu roznych warstw renderingu. Ktoregos razu kiedy to na glownej warstwie zniknely wszystkie materialy i tekstury przyrzeklem sobie ze zmienie program . I zmienilem, na maye 2011 ;) Pozdrawiam
bartolomeo Napisano 28 Czerwiec 2010 Napisano 28 Czerwiec 2010 gubienie materiałów przy kilku renderlayerach to problem, któy maja ma w standardzie od wielu lat. Ostatnio mnie to spotkało, przegrzebałem fora i okazuje się, że rozwiązania nie ma. Jak znikną Ci materiały po przeklikaniu się przez layery to masz przekopane. Ja zapisałem każdą warstwę do innego pliku, prawie jak w maxie ;) Mam zamiar potestować mayke 2011, żeby zobaczyć, czy ten problem się pojawia. Ale ie miałem kiedy.
beny Napisano 1 Lipiec 2010 Napisano 1 Lipiec 2010 Mysie patysie, 90% problemów o których mówicie pojawia się przez UAC Windowsowe. Wejdźta sobie w msconfig->tools->change UAC Setting->launch i zjedźcie suwaczkiem na sam dół. Maya po prostu podczas pracy ostro szoruje po program filesach i my documents a te są zarządzane przez UAC a Maya to słabo kontroluje. Mam nadzieję że załatwi to Wam problemu pod Vistą i Windozą 7. Zmiana na 2011 pomogła bo naprawili obsługę UAC. Niestety jednak znikające materiały na warstwach są innym błędem zwiazanym w jakiś kosmiczny sposób z linkowaniem świateł i itak się sporadycznie potrafi na scenach zaniedbanych pojawić. Pozdrawiam, M
bartolomeo Napisano 1 Lipiec 2010 Napisano 1 Lipiec 2010 może i z problemem sejwa to i UAC pomoże, ale z render layerami to niestety nie. Problem jest w mayce od bardzo dawna.
beny Napisano 1 Lipiec 2010 Napisano 1 Lipiec 2010 oj już się nie wymądrzaj ... itak Maya bije na głowę Maxa :D
bartolomeo Napisano 1 Lipiec 2010 Napisano 1 Lipiec 2010 no ale nie rozwiązuje to problemu. napisz render menadżera do mentala to sam go kupię.
Rekomendowane odpowiedzi