Napisano 1 Lipiec 201014 l W tym watku bede sie dzielil moimi wypocinami:) Sprzet: Canon 5D mkII + sigma 8mm f/3.5 EX DG + NN Ultimate R1 na poczatek zrujnowany hotel, w zasadzie zrujnowany jeszcze przed oddaniem do uzytku:) foto robione jakies 2 lata temu, jeszcze starym Canonem 350D. Pozostale HDR'ki robione juz nowym sprzetem jakies 2-3 miesiace temu. Wiadukt gdzies na Woli Park Moczydło Edytowane 29 Wrzesień 201014 l przez vision3d
Napisano 2 Lipiec 201014 l Autor dziekowac:) a tu kolejna sesja. Ze tez mi sie chcialo w te srodowe upaly latac po wawie:D PS Jakby ktos znal jakies fajne miejscowki w Wawie to prosze pisac:) pozostalosci boiska z mojego bliskiego sasiedztwa;) dwa kolejne to Pola Mokotowskie Gdzies na kampusie SGGW Parking podziemny, wieżowiec przy rondzie ONZ Edytowane 2 Lipiec 201014 l przez vision3d
Napisano 2 Lipiec 201014 l Przy metrze młociny jest fajny parking z wysokim przejściem. Tam to zdjęcie było robione http://images38.fotosik.pl/145/794ebbc24b68a582med.jpg
Napisano 2 Lipiec 201014 l Autor EX3, a masz moze jakies insze zdjecie co by lepiej to zobaczyc?:) aa i poprosze o dokladniejszy namiar:)
Napisano 2 Lipiec 201014 l no właśnie nie :) Ale to jakby dwa parkingi piętrowe połączone sufitem i przejście jest całkiem nieźle oświetlone ( to zdjęcie robione po zmroku na iso 400, f2.8 i 1/60s chyba ) A co do dokładnego miejsca to wychodząc z metra patrzysz na zachód i widzisz parking. +52° 17' 25.44", +20° 55' 39.43" wg. google maps :P Tutaj inne kadry z tej sesji: http://images47.fotosik.pl/149/cbec8e3e0dab3834med.jpg http://images43.fotosik.pl/149/03a476a7c7004891med.jpg i jeden dzienny http://images43.fotosik.pl/149/bf2dc5b984ff11cdmed.jpg A najlepsze jest to że ochrona się nie czepia ;)
Napisano 3 Lipiec 201014 l Autor no to chyba cos dla mnie:) moze ktos ma wogole ochote poswiecic troche wolnego czasu i porobic ze mna foty? caly czas mi chodzi po glowie zrobienei porzadnego portfolio autek w ciekawych lokacjach:) stawialbym na kogos z zacieciem nieco artystycznym, kogos kto by umial znalezc fajne lokacje/ backplate'y pod autka (a ja reszte strony technicznej, hdri + 3ds max):) jak ktos ma checi sie pobawic to zapraszam, mysle ze pozytek dla obu stron:)
Napisano 3 Lipiec 201014 l Niezłe foty, z fajnych miejsc w Warszawie polecam opuszczoną Fabrykę Domów na Tarchominie. Generalnie jak się dobrze rozejrzeć to jest tego sporo, tylko nie wszędzie da się wejść. Te pozostałości z boiska to nie jest czasem przy kanałku na tzw. Pekinie?
Napisano 4 Lipiec 201014 l Autor Lucas - dzieki za info jakbys mogl jeszcze napisac gdzie to dokladnie jest i jak z dostepnoscia, czy mozna tam sobie smialo wejsc:) Co do pozostalosci z boiska to strzal w 10, dokladnie jest to placyk przy kanale goclawskim zaraz za Pekinem:)
Napisano 4 Lipiec 201014 l Jak sama nazwa mówi, jest to na Tarchominie ;P. Dokładniej przy Myśliborskiej http://maps.google.com/maps?f=d&source=s_d&saddr=52.311531,20.967836&daddr=&hl=pl&geocode=&mra=mi&mrsp=0&sz=17&sll=52.310676,20.967364&sspn=0.004736,0.018024&ie=UTF8&ll=52.310591,20.967364&spn=0.0049,0.018024&t=h&z=17&iwloc=ddw0, pod literką A można wjechać, jest tam niby jakaś cieciówka ale wjechałem samochodem bez problemu bo tam dalej są jakieś składy budowlane. Na początku właśnie tylko je zobaczysz ale wystarczy przejść kawałek wgłąb i zobaczysz wielką dziurę w ścianie hali (chyba po prostu brakujące drzwi ale nie pamiętam) - można bez problemu wejść, nikt nie pilnuje, nikt się nie czepia. Jeśli chodzi o dojazd, to autobusem pewnie musiałbyś dojechać do tego osiedla na północy i kawałek przejść, samochodem nie ma problemu żeby dojechać - z Modlińskiej skręca się np. w Obrazkową a potem w lewo na rondzie i jest się prawie na miejscu.
Napisano 8 Lipiec 201014 l Autor kontynuujac moje zapytanie: w sobote lub niedziele jestem w miare dyspozycyjny, wiec moze znalazlby sie ktos kto chcialby zrobic razem jakas ciekawa lokacje/backplate'y pod autka?:)
Napisano 5 Sierpień 201014 l Genialne są te panoramy 360, ile kadrów musisz zrobić dookoła, by uzyskać taką panoramkę? I jak to wyglądało w przypadku Canona 350D o mniejszej matrycy?
Napisano 5 Sierpień 201014 l Autor wystarcza 3 ujecia co 120st (9-13 ekspozycji przy kazdym), potem tylko podmalowka w miejscu gdzie stal statyw. Z 350D musialem trzaskac minimum 4 ujecia + dodatkowo zenith i nadir (gora i dol) z powodu ogromnego crop'a.
Napisano 7 Sierpień 201014 l Dzięki za odpowiedź, sam posiadam 350D, myślę nad zakupem sigmy 8mm lub samyanga 8mm, który po wykastrowaniu z osłonek przeciwsłonecznych daje także pełne rybie oko na pełnej klatce :) Mam jeszcze jendo pytanie, jakim programem sklejasz panoramy? Robisz panoramy z plików 32 bitowych .hdr (nie spotkałem jeszcze programu, który obsługiwałby ten format plików), czy może oddzielnie panoramy dla wszystkich EV, i na koniec tworzysz z nich HDR? Jeśli ta druga opjca, to w jaki sposób radzisz sobie z niedopasowaniem tych panoramek? Wiadomo, że program sklei minimalnie inaczej panoramę ciemną niż jasną, przez co widoczne są właśnie różne małe niedopasowania.
Napisano 9 Sierpień 201014 l Autor sklejam najpierw pojedyncze ujecia w HDR w shopie, przesuniec zadnych nie ma, to akurat gwarantuje mi dobrze dociazony statyw i migawka sterowana dodatkowym kontrolerem. Gotowe .hdr'ki z poszczegolnych ujec (najczesciej 3) skleja w PTGui Pro (ktory to ma wlasnie opcje pracy z obrazami 32bitowymi). Pozniej jescze retusz w shopie i voilà;)
Napisano 22 Wrzesień 201014 l Autor kilka nowych HDR'ek powstalych przy okazji urlopu (raz mi sie chcialo wstac przy wschodzie slonca;) )
Napisano 22 Wrzesień 201014 l fajne ale to chyba nie polska:) pierwszy i ostatni wyglądają najciekawiej chyba
Napisano 22 Wrzesień 201014 l Autor Turcja, i rowniez mysle ze 1 i 5 najciekawsze:] bo tylko te 2 robione poza hotelem, no ale niestety jak sie jedzie w 12 osob to po 6 dniach nie chce sie juz za bardzo tylka ruszac, zwlaszcza o 6 rano:]