Napisano 15 Maj 200420 l Czesc, mecze ten \"projekt\" juz troszke. Model wykonalem go w AutoCADzie i mam pewne problemy jak ciekawie przedstawic go w Maxie. Mowiac szczerze milo by bylo uslyszec kilka opinii i wskazowek (pojawi sie jeszcze kilka szczegolow wnetrza - dzwon, schody na wierze i takie tam)
Napisano 15 Maj 200420 l Zapomniałem języka w gębie. Nieno bomba! Za kościołami nie przepadam, ale jeśli jest to render w Maxie czy czym innym to co innego :] Jeszcze tylko teksturki...
Napisano 15 Maj 200420 l ławek tam nie ma ? Ogólne wrażenie super ! \"....Nie wiem jak przedstawic...\" - Jak dla mnie jest przedstawione wystarczająco dobrze ;p
Napisano 15 Maj 200420 l NIezły modelik. Ile go robiłeś ?? Co do przedstawienia go to ci nie pomoge bo nie jestem w tym dobry :]
Napisano 15 Maj 200420 l no stary przeszedles sam siebie , bardzo bardzo pieknie to wyglada czekam na texturki !!!
Napisano 15 Maj 200420 l dobra ... mialy byc obiektywne i konstruktywne uwagi ... ale chwilowo nie dam rady ... jestem pod duzym wrzeniem ... i samego pomyslu ... jak i modelu ... jego prezentacji ... nawet bez tekstur rzuca o ziemie ... respect
Napisano 15 Maj 200420 l MAM PYTANIE : czy aby eksportować rysunek z AutoCADa do maxa trzeba go narysować w 3D czy też w 2D w kilku rzutach??
Napisano 15 Maj 200420 l Autor WOW! Dzieki za tyle komentarzy - jestem zszokowany, myslelm ze mnie tu wysmiejecie ze tu taki badziew podsylam... to moja pierwsza wizyta na tym forum. Co do pomyslu to taki sobie - to moja praca semestralna historii... w CADzie sam model robilem 3 dni - goraco polecam ten program do robienia modeli tego typu budynkow - dodalem teksturke cegiel i podparlem te sygnaturki na dachu. Jakos mi sie tak monochromatycznie podoba... ale nie wiem - chetnie poslucham sugestii :]
Napisano 15 Maj 200420 l supet!!! jestes z gliwic?? bo ja tak ! roboles ten model z jakis zdjec czy jak?? Nacie jakies DOBRE tutoriale na auto cada???
Napisano 15 Maj 200420 l Świetny model :) Miałeś jakieś referki, rzuty, przekroje itp? może zdjęcia bo chciałbym zobaczyć. A co do prezentacji -moze drugą połówkę z samej siatki zrobić??? albo przynajmniej część konstrukcji (słupy i więźbę dachową) chociaz jest super i spokojnie można tak zostawić
Napisano 15 Maj 200420 l Tez jestem pod wrazeniem! Musisz jeszcze zrobisc te swietliki dachowe - 7 w zygzaku na glownych polaciach i po dwa na tylnych. Widze to na zdjeciach, ktore kiedys tam robilem:) Co do sposobu prezentacji - BW jest swietna, ja bym sie nie pakowal w zadne kolory. Pomysl z siatka dla drugiej polowy nie jest zly - moglaby lagodnie przenikac z wypelnionych powierzchni - szczegolnie na widoku na sklepienie byloby to dobre wrazenie - te gwazdki i tonacja nieba dobrze tam graja... Zastanawiam sie jak modelujesz - ACIS czy Surfaces albo jedno i drugie? ACISy po konwersji przez 3ds maja wyswietlone wszystkie trojkaty wiec o tyle gorzej, ze w przypadku planowanego renderingu WIRE musisz Optymalizowac i ukrywac niepozadane przekatne (...) Ciekaw jestem dalszych postepow - powodzenia pozdro Marek Swoja droga mialem kiedys okazje chodzic po \"strychu\" podobnego kosciola - niesamowite przezycie!!!
Napisano 15 Maj 200420 l Autor Jak Ja to to zrobilem :P Najpierw dorwalem rzut, przekroj podluzny i elewacje od prof. Winnickiego z Wydzialu Architektury, na i ch podstawie wyrysowalem 2D rysunki, a potem zaczlaem wszystko extrudowac i powstala brylka 3D. sklepienia wykonalem za pomoca Surfaces (w CADzie robi sie to tak samo jak w MAXie - 4 ksztalty - masz Surface\'a) Co do materialow na podstawie, ktorych to robilem to bardzo pomocny okazal sie Proboszcz (strasznie pomocny, niesamowity czlowiek :) ) Tutoriale do CADa?? hm... mowiac szczerze to do 3D w CADzie uzywam tak naprawde 17 komend. AutoCAD jest o tyle swietny do skomplikowanych modeli budynkow, ze pozwala na nieograniczone stosowanie operacji Boole\'a - mozesz wycinanac i laczyc ze soba obiekty ile dusza zapragnie - w MAXie po kilku wycinaniach powstaja bledy, a Union nie zadzialal mi jeszcze nigdy. Pozatym do takich modeli wymagana jest moim zdaniem hirurgiczna precyzja - tego MAX nie jest w stanie zapewnic. Modele robie w CADzie - renderuje w MAXie. 3D VIZa niecierpie. Jesli interesuja Was inne moje modele zrobione w CADzie to dajcie znac - AutoCAD to naprawde swietny program...
Napisano 15 Maj 200420 l Autor Dzieki za wskazowki - pomysle nad ta siatka :] tylko ze to jeszcze troche roboty - uff... chyba bede musial przerwac prace na jakis czas bo sie mie sesja zaczyna - 3ROK na moim wydziale fuj fuj fuj. Co do swietlikow w dachu to beda beda :) podobnie jak schody na wieze, platwie przy konsrukcji dachu, no i dzwon; DIIING DOOONG!!! lawek chyba jednak nie zrobie :P. Co do wiezby dachowej kosciola to mialem okazje na niej byc - niesamowite, naprawde niesamowite. A tak w ogole to jest z Bielska ale studiuje w Gliwicach :]