Napisano 14 Lipiec 201014 l Scena przygotowywana swego czasu na konkurs na blender.pl, ale ledwo ją zacząłem i z paromiesięcznym poślizgiem dokańczam. W skrócie - robot górniczy nawalił i pojawia się poważny problem. Koncept: I to co jest zrobione: Stan faktyczny jest taki, że widoczne 6 nóg nie istnieje (pracuje na jednym segmencie i połączyłem dla zobrazowania przyszłej wielkości i kształtu) Za to napęd jest gotowy do rigu i noga też już się kończy. Jaskółki latają nisko, teksturowanie zapowiada się ciężko. Całość tworzona w Blenderze.
Napisano 14 Lipiec 201014 l Jeśli ten robot ma spadać w dół szybu powinien być trochę zniszczony, wyłamałbym mu kilka nóg, nieco "rozbebeszył". Teksturowaniem przejmowałbym się na końcu.
Napisano 14 Lipiec 201014 l zacząłes mocarnie tylko nie wiem czy ten robot powinien spadać tak całkiem do góry nogami.. to mu odbiera troche skali. Małe przedmioty tak lubią sobie wirować w ruchu. Takie wielkie usrojstwa zwykle spadają bardziej dostojnie. Zresztą jeśli to jakiś szyb to zanim by sie obrócił o 180 zostałaby z niego kula pogietego złomu wg mnie. Zakładając że w ogóle dobrze to widze na tym etapie Detal super
Napisano 19 Lipiec 201014 l Autor Update, model nogi niemal skończony, dojdą tylko węże w paru miejscach (przy siłownikach i między 1 i 2 członem). Doszedł też rig tego co jest, chyba najciekawszą częścią są drivery na 1 członie: Jeszcze rzut oka na siatkę: I renderek dla zabawy i pokazania zmian w modelu: @mookie: w zniszczenia prawdopodobnie się pobawię, ale później. @pabulo: jeżeli "odpadł" od ściany to mógł się w ten sposób obrócić, specjalnie się nie tłukąc (poza tym cała scenka będzie trochę z przymrużeniem oka, jak nietrudno się domyślić). Edytowane 19 Lipiec 201014 l przez freeqstyler
Napisano 19 Lipiec 201014 l Witac, przyznam, ze robi wrazenie. wyglada bardzo fajnie. Nie znam sie na gornictwie, ale nie robi on wrazenia maszyny gorniczej. sztolnie sa z regoly dosc waskie, ogolnie te maszyny gornicze sa bardzo mocno zbite i maja ksztalt parowy: ]. Ty spewnoscia masz robota, ale czy on jest gorniczy? Przemysl jeszcze koncepcje. Przynajmniej w moim odczuciu to sie nie klei. pozdr
Napisano 19 Lipiec 201014 l Przemysl jeszcze koncepcje. Przynajmniej w moim odczuciu to sie nie klei. Nie napisał że to jest robot górniczy z naszych czasów. Może to być robot w przyszłości :) Ogólnie proponuje go po uszkadzać trochę. Skoro ten robot ma spadać, chyba że chcesz pokazać scenę jak on zaczyna lecieć w dół, jednak nie uzyskasz wtedy tego klimatu co chciałeś ;)
Napisano 20 Lipiec 201014 l Autor Uszkodzenia dojdą, na późniejszym etapie prac. Na koncepcję robota proponuję spojrzeć nieco mniej przez pryzmat dzisiejszego górnictwa, jest to moja wariacja i o brak przemyślenia też nie należy się obawiać. Render na dziś, czyli węże między pierwszym i drugim członem razem z rigiem. Animacja węży to automat - ograniczyłem się jedynie (chociaż i tak ustawianie wszystkiego trochę potrwało) do stworzenia gęstego szkieletu dla każdego z nich i umieszczenia obiektów Empty jako IK Solverów w pobliżu otworów w nodze.
Napisano 21 Lipiec 201014 l Autor Powoli idziemy do przodu, prace nad modelem nóg zostały zakończone (dojdą uszkodzenia, ale na to jeszcze jest czas), pozwoliłem je sobie zduplikować i na stałe już połączyć. Dodane i zrigowane zostały węże przy siłownikach, zacząłem też robić frez:
Napisano 21 Lipiec 201014 l jedno, chce powiedziec, ja tak chce umieć w blenderze :) nie wyobrazam sobie jak to ma działać, ale podoba się, możesz może pokazać mały rysunek tego co chcesz osiągnąć z tym robotem, ogolnie jak on działa?
Napisano 21 Lipiec 201014 l Autor To nie jest dobry pomysł, kiepski ze mnie rysownik - moje koncepty to proste szkice z pokrzywioną perspektywą, wolę je zachować dla siebie. Wszystko się wyjaśni w swoim czasie ;-)