Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam.Zaczne od tego że jestem początkujący jeśli chodzi o V-Rray Mam problem z renderowaniem w V-Rayu. Przeczytałem i obejrzałem kilka tutorili o v-Rayu, ale nigdzie nie mogę znaleźć dlaczego rendering w moim przypadku trwa tak długo. Mimo że mam identyczne ustawienia jak w tutorialach i tam render nie trwa długo

Przykładowo ta scena w rozdzielczości 640x480 renderuje się w ponad 1h 50 min. Nie wiem gdzie tkwi problem.

pokoik.jpg

Posiadam 3d studio 2009. Mój komputer to: Inter Core 2 Duo 2,20 Ghz , 2 GB Ram, GeForce 8600 GTS.

• Odpowiedzi 25
  • Wyświetleń 4,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

podpowiem: problem tkwi gdzieś w ustawieniach renderingu i świateł których nam nie pokazałeś. wróżkami nie jesteśmy, pokaż coś więcej ;)

Napisano
  • Autor

Faktycznie czasami chodzi wolno, przycina się.

Edytowane przez Mariano19

Napisano

W "System" jest pole "Dynamic memory limit" - podkręć do 3000 MB, a "Default geometry" na Dynamic

Napisano
  • Autor

No to skoro założyłem ten wątek mam jeszcze jedno pytanie odnośnie renderingu. Gdy renderuje scene z jednego ujęcia wszystko ładnie światło jest ok, ale gdy przesune widok troche i próbuje renderować to scena na renderze jest cała czarna nic nie widać

Napisano

może wyszedłeś poza śćiane, często na podglądzie kamery widok jest ok a na renderze nie. Środek kamery jest tu kluczowy i nie może być zasłonięty.

Napisano

W System mozesz też zmniejszyć Render region division na 16. Przy małej ilości RAMu, którą posiadasz może to przyspieszyć render. Zwłasza będzie to odczuwalne, gdy dojdą ci materiały z odbiciami itp.

Napisano
  • Autor

Claude no właśnie nie o to chodzi render albo jest całkiem czarny albo wychodzą takie rodzynki:

kk.jpg

Jest jedno światło V-ray light i jeden materiał nałożony na sciany i meble

Napisano

Czemu się tak uparłeś na V-ray'a?Obczaj mentala a z czasem jak ci będzie mało to się przesiądziesz na V-kę.Trochę tak od dupy strony zaczynasz naukę:)

Napisano

Apaczos: Nie wiem dlaczego tak twierdzisz. Sam dopiero zaczynam z renderingiem ale sądzę że vray jest o wiele łatwiejszy na początek niż mental. Ale to moje zdanie tylko i nie zamierzam się o to spierać.

Mariano: Dlaczego taki szeroki kąt ustawiasz? nic nie widać.

Daj sobie claya na wszystkie ściany i normalną ogniskową obiektywu to będzie przynajmniej widać jak rozchodzi się światło.

http://vray.us/vray_tutorials/rendering_vray_interior_tutorial.shtml tutaj stoi jak testować oświetlenie.

Napisano
Apaczos: Nie wiem dlaczego tak twierdzisz. Sam dopiero zaczynam z renderingiem ale sądzę że vray jest o wiele łatwiejszy na początek niż mental. Ale to moje zdanie tylko i nie zamierzam się o to spierać.

Chociażby dlatego,że mental już jest a V-kę trzeba dokupić,więc ja osobiście nie rozumiem po co wydawać(szczególnie na początku) lub szukać "innych" źródeł (a jak wiadomo w tych są babole)skoro jest MR,który wcale nie jest zły jak wiele osób sądzi.

No,ale racja niektórzy wolą gruszki inni wolą jabłka,ja wolę zozole:)

Napisano
  • Autor

lucek dzieki:P ale nowy problem mam biorę tego tutka ściągam tą scene i zmieniam image sampler na Fixed no i materiał na VrayMtl no i biore renderowanie. W tutku widze ze czas renderu tego wyniósł 8 sek a u mnie przewidywany czas to 30 min :P Właściwie się zastanawiam czy może to nie przez parametry mojego kompa bo w mentalu też czas renderu jest strasznie długi.

Edytowane przez Mariano19

Napisano

Z v-rayem jest tak, że jak masz oryginał z emuła albo innego "esklpeu" to może chodzić dużo wolniej, czasami wręcz bardzo wolno.

Napisano

A masz wszystkie ustawienia przesmarowane z tego tutka? Może ustawiłeś jakiś duży preset? I jaki to sprzęt?

Napisano
  • Autor

Mój komputer to: Inter Core 2 Duo 2,20 Ghz , 2 GB Ram, GeForce 8600 GTS. No to co jest w tym tutku na początku podane ustawiłem tak jak było podane nic innego nie zmieniałem

Napisano

Jak się z tym męczysz, to może rzeczywiście skocz chociaż na chwilę w mentala, i zobacz jak tam ci to będzie szło...

Napisano

nie ma bata zebys przy takich ustawieniach mial takie czasy na tym sprzecie

ja ci powiem na 99% ... ze masz nielegalna kopie vraya i do tego jeszcze kiepska,

tego typu objawy opisywalo wiele osob na tym forum i na innych forach

Napisano

Witam. Mam pytanie czy można render w vray podzielić, tzn. w pewnym momencie zapisać i powrócić w późniejszym terminie, chodzi o jedna klatkę?

Napisano
Witam. Mam pytanie czy można render w vray podzielić, tzn. w pewnym momencie zapisać i powrócić w późniejszym terminie, chodzi o jedna klatkę?

Jak masz więcej jak dwa rdzenie to ustaw sobie koligację,będziesz mógł swobodnie robić na kompie co innego a będzie ci się renderować.

Powrócić do tej samej klatki od któregoś momentu nie można,przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo:)

Napisano

to tak chyba nie dziala, zauwazylem ze u mnie render region dziwnie dziala, nie wiem czy to tak ma czy tylko u mnie nawala. mianowicie kiery renderuje obraz i uzywam pozniej dodatkowo render egion to przesuwa mi o kilka pixeli i juz widac ze to jest "doczepiane"

Napisano

No to dziwne. Jak ustawisz kamerę to nic się nie powinno już zmienić z pozycją. Zawsze tak masz czy tylko w tej scenie?