Napisano 26 Lipiec 201014 l Hawk Wodzowie! Wziąłem się za nowy projekcik a dokładnie dwupłatowiec z okresu I Wojny Światowej, produkowany przez Rosjan z francuskim silnikiem bi-rotacyjnym - S-16 Sikorsky ! Poniżej daje zdjęcie samego samolotu, jak i moich początku czyli silnika. Chciałem, żeby projekt był dość dokładny. Póki co, to czysty model, bez materiałów, więc proszę o wskazówki modelingu. Model był robiony z jednego obrazka referencyjnego, więc model na pewno nie będzie zbyt szczegółowy :D Edytowane 26 Lipiec 201014 l przez avik
Napisano 26 Lipiec 201014 l Autor Hawk Wodzowie! Wziąłem się za nowy projekcik a dokładnie dwupłatowiec z okresu I Wojny Światowej, produkowany przez Rosjan z francuskim silnikiem bi-rotacyjnym - S-16 Sikorsky ! Poniżej daje zdjęcie samego samolotu, jak i moich początku czyli silnika. Chciałem, żeby projekt był dość dokładny. Póki co, to czysty model, bez materiałów, więc proszę o wskazówki modelingu. Model był robiony z jednego obrazka referencyjnego, więc model na pewno nie będzie zbyt szczegółowy :D Edytowane 26 Lipiec 201014 l przez avik
Napisano 26 Lipiec 201014 l fajne. tylko wydaje mi sie, ze widze bledy. tzn jak juz robisz z takim detalem staraj sie zwracac uwage, na fakt jak dany element byl wykonywany i jak mial dzialac. 1. sruby i nakretki. to wszytko jest znormalizowane, a proporcje miedzy sruba a nakretka sa scisle powiazane. masz zaduze szpilki giwntowane w stos do nakretki. 2. ten element trapezory, wydaje mi sie ze wykonany byl z plaskownika, a nie sklaszczonego preta okraglego 3. cylindry zdecydowanie za grube w stosunku do blaszek radiatorow 4. wal zdecydowanie zbyt delikatny. na referce jest bardziej masywny. 5. zamiast wkretow z wcieciem krzyzakowym, powinny byc szpilki i nakretki. 6. proporcje tego mechanizmu na cylindrze w stos do samego cylindra leza. itd itd.... duzo tego i pewnie jeszcze sporo mozna by wymienic. polecam zebranie materialow dowodowych w postaci zdjec i planow. bo narazie jest srednio, zbyt duzo bledow, a to dop poczatek
Napisano 26 Lipiec 201014 l fajne. tylko wydaje mi sie, ze widze bledy. tzn jak juz robisz z takim detalem staraj sie zwracac uwage, na fakt jak dany element byl wykonywany i jak mial dzialac. 1. sruby i nakretki. to wszytko jest znormalizowane, a proporcje miedzy sruba a nakretka sa scisle powiazane. masz zaduze szpilki giwntowane w stos do nakretki. 2. ten element trapezory, wydaje mi sie ze wykonany byl z plaskownika, a nie sklaszczonego preta okraglego 3. cylindry zdecydowanie za grube w stosunku do blaszek radiatorow 4. wal zdecydowanie zbyt delikatny. na referce jest bardziej masywny. 5. zamiast wkretow z wcieciem krzyzakowym, powinny byc szpilki i nakretki. 6. proporcje tego mechanizmu na cylindrze w stos do samego cylindra leza. itd itd.... duzo tego i pewnie jeszcze sporo mozna by wymienic. polecam zebranie materialow dowodowych w postaci zdjec i planow. bo narazie jest srednio, zbyt duzo bledow, a to dop poczatek
Napisano 26 Lipiec 201014 l Autor Aha... Czyli krótko mówiąc, leże... Co do materiałów, jeszcze się postaram, ale nie ukrywam, że nie ma za dużo obrazków ;). Jedne z niewielu rzeczy jakie zrozumiałem, to to, że leża mi proporcje i ogólnie do bani. Gorzej, że nie za bardzo oriętuje się w ty technicznych pojęciach (3. cylindry zdecydowanie za grube w stosunku do blaszek radiatorow, 5. zamiast wkretow z wcieciem krzyzakowym, powinny byc szpilki i nakretki.(jakieś przykłady)) 0_o Jakieś rady jak zrobić "płaskownik", albo "coś z płaskownika"? Jak by można było, to ja bym tak bardziej po polsku wolał. Btw, czekam z upragnieniem na nowego kompa (sklep kompletuje zamówienie), więc nie obiecuję za szybko nowych upków, ale będę się starał :D
Napisano 26 Lipiec 201014 l Nie jest do bani, tylko troche proporcje leza. wiesz co. zrob sobie render tak jak to zdjecie, tzn z takim samym ulozeniem silnika. nastepnie naloz na siebie oba obrazki i spr ile sie pokrywa. od tego zacznijmy. to jest tak. modelujesz organike. dobrze znac anatomie. modelujesz budynki, dobrze miec wiedze w zakresie architektury. modelujesz mechanike, dobrze znac sie na mechanice, troche materialo znawstwa, wytwarzania. przydaje sie Edytowane 26 Lipiec 201014 l przez KoMic
Napisano 26 Lipiec 201014 l Widać że kolejny samolot się produkuje =] @KoMic - wszystkiego trzeba się nauczyć :)
Napisano 26 Lipiec 201014 l Autor @KoMic - Co do nałożenia zdjęć, no cóż... pomysł genialny w swojej prostocie. A co do wiedzy. Pogrzebie po internecie, douczę się, zdaje mi się, że ostatnio nawet w mojej księgarni widziałem niezłą książkę na ten temat. Coś na pewno z zakresu mechaniki się przyda, a zdaje mi się, że w modelowaniu 3D, trzeba być dość wszechstronnym :D @Tweester - o samych samochodach nie ma co ciągnąć ;)
Napisano 26 Lipiec 201014 l Być może przyda ci się także ta publikacja, choć przypuszczam że robisz w Max-ie...
Napisano 26 Lipiec 201014 l Nie jest tak źle z referencjami. 3 min szukania: http://www.griffwason.com/le_rhone_rotary_engine1.htm Zwracaj uwagę na proporcje jak pisał KoMic i przypatruj się uważnie wyglądowi każdego elementu. Przykład: cylinder nie jest idealnym cylindrem z uwagi na zmieniający się rozmiar żeberek. ;) Edytowane 26 Lipiec 201014 l przez kliment woroszyłow
Napisano 26 Lipiec 201014 l Przeczytaj zasady działu WIP i zmień nazwę wątku, inaczej wątek poleci do kosza.
Napisano 26 Lipiec 201014 l swietne refki Kliment, mimo ze tex model, ale przynajmniej wszytko bardzo dokladnie widac. NP gora cylindra tez ma zebra radiatora, a nie takie dziwne cos ktore zamodelowales. hehehe, ale fakt ciezko z samego zdjecia dobrze zinterpretowac ta czesc ze wzgledu na silne nieregularne refleksy. Dziabaj, a bedzie dobrze.
Napisano 26 Lipiec 201014 l Autor @tweety - poprawiłem, mam nadzieję, że to tak ma wyglądać. @Kliment - wielkie dzięki za refki, są na prawdę świetne, o wiele lepsze, od tego zdjęcia, które ja zamieściłem. Jeszcze raz wielkie dzięki, teraz mogę zacząć coś dłubać... :D @KoMic - Co do dziabania, to nie nastawiaj się za bardzo na szybkie efekty. Bo po zobaczeniu na refkach, jaki ogrom pracy mnie czeka, zwątpiłem w swoje umiejętności. Btw, dopiero się uczę i coraz bardziej mam wrażenie, że chyba wziąłem coś ponad mój poziom. No ale trudno, " Kości zostały rzucone", najwyżej będę się z tym grzebał... chwilę..., ale postaram się to doprowadzić do końca :D
Napisano 27 Lipiec 201014 l Autor Mały upek. Sam cylinder. Z góry pytam, czy ma ktoś jakieś wskazówki do radiatorów ( tych na górze też) i na cylindrze. A jeśli nie radiatorów to tej harmonijki. Z góry thx ;D Aha, tak na wszelki wypadek. Załamania na poly spowodowane są niemałą oszczędnością na siatce (głównie mod. Optimize i MultiRes, wystarczająco dużo siatki jeszcze dojdzie :D).
Napisano 28 Lipiec 201014 l Lepiej, ale ciagle kuleje skala zaworow w stos do cylindra, no i masz za duzo zeber. jest za gesto. Wrzuc sobie do viewportow te refki ktore Kliment zapodal. bedzie Ci o wiele latwiej zapanowac nad geometia i proporcjami. Acha ten zawor czy co to tam jest wychodzace z boku cylindra, powinien kontaktowac sie z rdzeniem, a nie z samymi zebrami. pozdr i jedziesz: ], mamy czas