Napisano 16 Maj 200420 l Witam!! mam pytanko troche dzisiaj posiedzialem na rhino i zrobilem sobie \"telewizorek\" ale mam probelm bo nie wiem jak mozna polaczyc plaszczyzny zaznaczylem na rysunku powiem jak robilem : zrobilem linie ksztalt tele pozniej jechalem loftem ale nie robilem wszysko na raz ylko po kilka lini (rozumiecie??) ok jak juz mialem ksztalt (kanciasty) zaznaczylem edge i dalem nie wiem jak to sie nazywa ale chyba fillter edge (do wygladzenia) i wyszly mi takie dziury (chyba prze to ze jest to nie polaczone) jak ktos mnie zrozumial (watpie):):) to moze mi pomoc dzieki narka aha zdjecie:
Napisano 16 Maj 200420 l na górze powinien wystarczyć Curve Network, a dół spróbuj tak poprzycinać, żeby przypominał górę i wtedy też Curve Network :) ewentualnie Patch, ale lepiej to pierwsze... pozdrawiam
Napisano 17 Maj 200420 l sweep1 z dwoma profilami to kolejne rozwiazanie ... da ci lepsza ciaglosc ... :) no jeszcze co do twojego pytania ... prawie identyczny efekt osiagniesz wczesniej joinujac te plaszczyzny a pozniej robiac \"filet edge\" zamiast \"filet srf\" tylko ty trzeba wiedzec ktore edge zaznaczyc :) i ktore joinac ... ale z tym to mozna poeksperymentowac. pozdro
Napisano 17 Maj 200420 l obawiam sie ze te wszystkie dobre rady nie pomoga gdy wyjsciowe plaszczyzny maja bledna topologie co widac po sciance bocznej i bugu w zakreslonym bugu na dole po prawej ;) jak sie domyslam zrobiles ta scianke z jednego surfa a w tym wypadku lepszy bylby surf + fillety na dole i na gorze ktore laczyly by sie z przednia czescia spodobem podanym przez loozacka.
Napisano 17 Maj 200420 l jakby to obciac tak jak na rysunku to jeszcze daloby sie to polatac :) pozdrawiam
Napisano 18 Maj 200420 l trimem lub splite przypadek I krzywą a dokladniej prostą kreslisz od naroznika w pionie lub poziomie z odpowiedniego rzutu dajesz trim i obiekt ktory ma przecinac enter i podajesz obiekt ktory ma byc przeciety przypadek II. tą krzywą lub prostą projektujesz na obiek \"Project to Surface\" i naciskasz \"split\" podajesz obiekt ktory ma przecinac enter i podajesz obiekt ktory ma byc przeciety i enter i koniec moojego opowiadania. oczywiscie mozna robic to na wiele roznych sposobow a tym bardziej wyznaczenie krzywej ktora ma przecinac przedzieli mozna extrudowac ja i potem split
Napisano 18 Maj 200420 l no ale i tak mu sie to ladnie nie zejdzie bo reszte ma zkaszaniona jesli tylko w jednym narozniku taki bug jest.
Napisano 18 Maj 200420 l w przypadku tego obiektu ... sadzac po siatce ... wystarczyloby \"split at isocurve\" wtedy oszczedzisz sobie zabawy z projectowaniem czy tworzeniem curvesow ... przy split\'cie albo ustawiania plaszczyzn w przypadku trima... pozdrawiam