Napisano 30 Grudzień 201014 l Autor W.jkaworski dzięki za komentarz A i owszem do luków podwozia też dotrę.Poziom szczegółów większy już nie będzie bo nie ma potrzeby ani dokumentacji nie ma. U mnie jest podzielone jak piszesz tylko co mnie spotkało: 1- dokumentacje publikowane w internecie i w popularnych pismach są do bani po porównaniu ze zdjęciami to ja nie wiem na podstawie czego oni to rysowali i tu zaczyna się kołomyja coś robisz a to nie jest takie albo jest w innym miejscu, proporcje urządzeń itp. 2- teraz to już musztarda po obiedzie ale wydaje mi się że są dwie drogi pierwsza to wykonać wstępny blokowy model wnętrza kabiny i dopiero gdy wszytko pasuje robić szczegółowe modele podzespołów i zamieniać z blokami, lub wykonać własną dokumentację jako podkład stosując wyrenderowane rzuty modelu kadłuba Ten model jest modelem szkolnym mam zamiar wykonać jeszcze jeden model w ramach nauki. A tak na marginesie w swojej kapitalnej książce rozdział o dokumentacji powinieneś zrobić na czerwono tak aby wszystkim pozostało w głowach że jeżeli na papierze się nie zgadza to w modelu będzie jeszcze gorzej.
Napisano 31 Grudzień 201014 l Zobaczę, czy czegoś w książce nie podkreślić :). (Niedługo opublikuję jej finalną wersję, nad rozdziałem o kabinie pracowałem tej jesieni, więc pełna empatia dla Twojego wysiłku - niedawno przechodziłem to samo). Do rysunków kabiny i podwozia trzeba zawsze mieć podejście "niewiernego Tomasza" - liczą się tylko zdjęcia. Taktyka, jaką przyjmuję, jest najpierw starannie rozmieścić we wnętrzu kabiny wręgi i podłużnice (i trzy razy sprawdzić proporcje z różnymi zdjęciami!). U Ciebie to rury kratowicy - można je potem traktować przy analizie zdjęć jako swoisty układ odniesienia, ułatwiający szacowanie rozmiaru i położenia. Potem wykonuję wszystkie "podstawy": coś, do czego inne rzeczy są przymocowane (wychodzi z tego rząd "pudełek" z każdej burty). No a jak fundamenty mam dobre, to łatwiej idzie dalsza robota ze zdjęć... Aha, może przyda Ci się pilot? Jakby co, to model ze szkieletem (plik *.blend, musiałbyś eksportować) można pobrać z samoloty3d.pl. Musiałbyś mu tylko zmienić krój kurtki i hełmofon na taki z WWS...
Napisano 4 Styczeń 201114 l Autor Fotel pilota i mechanizm jego podnoszenia do zmiany oparcie za mało wypukłe
Napisano 13 Styczeń 201114 l Mało komentarzy widze ale nie zrażaj się tylko zmierzaj w strone końca! :D
Napisano 18 Styczeń 201114 l Autor Dzięki kliment ale to twoja wina było robić takie cusie? Smku wszytko co może wpaść w łapy zdjęcia, instrukcje, rysunki i ztego robie własną dokumentację tylko słaby jeszcze jestem w samolotach i nie wiem czy to wszystko zgadza się z tą wersją miga
Napisano 18 Styczeń 201114 l Twardziel jesteś, rozpoznałem sprzączkę uprzęży pilota - taką samą dłubałem w moim Ła-5F... Ładnie Ci wyszła radiostacja, przypuszczam że to ten wczesny model, który był także montowany w Ła-5 w 1943r, i którego żadnych referencji nie mogłem znaleźć (poza sekundowym ujeciem w sowieckim filmie instruktażowym na You Tube). Będę wiedział, do kogo się uśmiechnąć o dokumentację, gdy zabiorę się za poprawianie tego szczegółu w moim starym gracie :)
Napisano 18 Styczeń 201114 l Autor dzięki w.jaworski. Co do radiostacji to mam wiele wątpliwości i nie wiem czy nie dojdzie do poprawki.do ła znalazłem to coś może pomoże
Napisano 19 Styczeń 201114 l Dzięki, ten schemat miałem, ale nie widać było, jak te ustrojstwa wyglądają z boku. Poza tym schemat jak to schemat: mogli coś narysować inaczej , niż było, bo to rysunek poglądowy. Pomagałem sobie rysunkami kabiny Jak-a, ale to też rysunki - margines błędu na fantazję kreślarza jest w przypadku takich szczegółów szeroki. W dodatku nie było wiadomo, w któych miejscach te "pudełka" ze schematu były przymocowane. (Na tym schemacie jest radioodbiornik "Malutka", który był wmontowany w tablicę przyrządów, oraz odbiornik, który znajdował się jak w MiG-u: za pilotem....). Prosiłem o pomoc wydawcę monografii Ła-5 i Ła-7 (Miroslav Bily). Podrzucił mi to co miał - zdjęcia RSI-4 z Ła-7, ale to były zupełnie inne "pudełka", które nijak nie mogłem ich dopasować do schematu, a także półek z tyłu kabiny.... Ot, takie typowe dochodzenie do prawdy i półprawdy. Znali je od lat ludzie opracowujący plany modelarskie, a teraz na modelarzy 3D się przeniosło :)
Napisano 19 Styczeń 201114 l Autor Zgadza się mam schemat i rysunki izometryczne RSB-3 bis z radiem UC-1 i dobre zdjęcie odbiornika dvina.Podesłać czy masz. Rosjanie piszą że na migach montowano RSB-1 do RSB-3 ale wydaje mi się żę 3 montowali w ostatnich seriach. RSB-1 rysowałem ze zdjęć gdzie są same prawie czarne plamy wyglądem odbiornika posiłkowałem się z RSB-3 i tak wyszło jak wyszło
Napisano 19 Styczeń 201114 l Dzięki. Tych materiałów nie mam. Teraz do tego i tak nie usiądę, ale odezwę Ciebie się na privie, gdy będę ich potrzebował (nie szybciej niż na wakacje :))
Napisano 19 Styczeń 201114 l Autor Zanim zabiorę się za podwozie zabawiłem się w malowanie i swiecenie miło by było gdyby ktoś mi powiedział czy kierunek mam dobry czy też w tył na lewo i zaczynamy od początku?
Napisano 19 Luty 201114 l Nieźle Zmniejszyłbym trochę połyskliwość tego niebieskiego (rury wyglądają jak polakierowane "na błysk") Może dodaj trochę chropowatości do tego czarnego materiału paneli? Cieszę się, że ciągniesz model dalej :)
Napisano 20 Luty 201114 l Detal powala, co do tekstur to zegary super, ale zarysowania trochę za duże (skala). Pozdrawiam Piter
Napisano 20 Luty 201114 l Autor Dzięki wjaworski z tym niebieskim troszkę powalcze bo jest bardzo kiepski peter_f już nad tym sie zastanawiałem a teraz mam pewność i przemaluje
Napisano 23 Luty 201114 l Teraz jest super! Strasznie fajnie Ci wyszło na tych oliwkowych powierzchniach (Specular!). Jest git! 5*****
Napisano 25 Luty 201114 l Autor Jacek Cichy dzięki za kibicowanie Udało misie dopasować odbiornik RSB-bis do kadłuba jeszcze tekstury i montaż w kadłubie
Napisano 25 Luty 201114 l Jest śliczny! Jak pomyślę ile sam nad tą radiostacją parę lat temu kombinowałem....
Napisano 25 Luty 201114 l Autor dzięki w_jaworski troszkę ją zmniejszyłem bo nie wchodziła w łoże ale to chyba zbyt wąski kadłub bo wiele podzespołów musze przeskalowywać ( prawdopodobnie przekroje kadłuba należało by zweryfikować ),znalazłem rysunki manipulatora i juz wymieniłem, teraz próbuje rozrysować radiostacje US-1 mam tylko rysunek izometryczny ale nie mam odnośnika do żadnego elementu konstrukcyjnego aby ustalić skale pokombinuje z wielkością zacisków na kable to może coś wyjdzie
Napisano 25 Maj 201113 l Autor Po długich poszukiwaniach udało mi się odnaleźć zdjęcia zestawu radiowego nadajnik-odbiornik stosowanych w rosyjskich myśliwcach. Z kiepskich zdjęć zrobiłem referki ( jeszcze są do poprawki ) dla zainteresowanych PDF i na dziś nadajnik, odbiornik za tydzień
Napisano 26 Maj 201113 l Super! Już pobrałem ten PDF i obrazek (z nim można łatwiej zrozumieć rzuty). Choć to RSI-1, to gabaryty i pokrętła tego pudełka wydaje mi się pasować do pewnego urywka filmu, na podstawie któego koncypowałem RSI-3 z mojego Ła-5F.. (to były jedyne materiały, które wtedy znalazłem). Przyda mi się na pewno, gdy siądę do poprawek mojego Ła-5. Jesteś wielki!
Napisano 26 Maj 201113 l Autor Dzięki podsyłam RSI -3 zmiana w nadajniku w czerwonych ramkach w odbiornikach od wersji 1-4 nie ma zmian w płytach czołowych a przynajmniej nie można dostrzec na tych rozmazanych wojennych fotach
Napisano 31 Maj 201113 l Autor Model testowy odbiornika, muszę zrobić kilka drobnych korekt w dokumentacji i za kilka dni udostępnię ostateczną wersję
Napisano 2 Czerwiec 201113 l Super! Ten PDF to rysunki z CAD-a, w którym pracujesz, czy z 3DSMax? Możesz podpowiedzieć, gdzie Ci się udało wygrzebać dane źródłowe, na podstawie których to opracowałeś?
Napisano 2 Czerwiec 201113 l Autor To CAD a zdjęć szukałem długooooooooooooo są to foty wraków bo tylko takie oddają prawdziwy wygląd urządzeń a przy okazji znalazłem wszytko do wnętrza kabiny jak rozrysuje poszczególne podzespoły to zrobię nową kabinę bo to co jest dostępne to mówiąc bardzo delikatnie jest całkowicie do bani
Napisano 5 Czerwiec 201113 l Autor Mam już łączność radiową to teraz sygnalizacja świetlna, początki pracy nad pistoletem sygnałowym
Napisano 6 Czerwiec 201113 l Kolego, ty szybciej modelujesz niż ludzie posty piszą :-) Co tu komentować, nie znam konstrukcji samolotu na tyle żeby się na ten temat wypowiadać, natomiast modeling idzie ładnie. Po twoim podejściu do rzeczy widzę że zgodność z rzeczywistością będzie zachowana na poziomie wyższym niż normalny. Dawaj dalej.
Napisano 10 Czerwiec 201113 l Autor Ktokolwiek widział ktokolwiek wie jak pistolet był zabezpieczony przed wypadnięciem a może to nie taki uchwyt? Czy tylko był jakiś pasek przytrzymujący.