Napisano 24 Wrzesień 201014 l zainstalowałem maxa na kompie kolegi, tego samego co mam ja czyli 2010 + vray'a aby wyrenderowac scene, gdy klikam render na chwile pojawia sie okienko renderingu i wywala z maxa.. Dlaczego tak sie dzieje?
Napisano 24 Wrzesień 201014 l Ile masz pamięci ram w komputerze? Wywala nawet przy renderowaniu najprostszych scen?
Napisano 24 Wrzesień 201014 l Autor 4gb, nie to jest pierwsza scena renderowana na tym komputerze, moj jest slabszy i nie wywala tylko strasznie muli wiec chcialem na tym drugim ale lipa..
Napisano 25 Wrzesień 201014 l Autor tuz przed zamknieciem a tu link do sceny jak cos. jeszcze nie skonczona bo nie mam jak podejzec.. http://www1.zippyshare.com/v/21847865/file.html Edytowane 25 Wrzesień 201014 l przez piotrek6896
Napisano 25 Wrzesień 201014 l wywala Cię pewnie chwilę po tym, jak memory used dochodzi do 1300. wyłącz displacement w ustawieniach rendera. nie powinno wywalać ale nie wiem, czy się będzie renderować. ciekaw jestem. na dniach miałem identyczny problem.
Napisano 26 Wrzesień 201014 l Autor Ani ten ani ten sposob nie pomaga. moze ktos sciagnac ta scene i zobaczyc czy cos jest nie tak. Zauwazylem ze w okienku renderowania tam gdzie jest scene statistic... "memory used" po dwukropku jest podana ilosc uzywanej pamieci fizycznej i wirtualnej... i u mnie po jakmis czasie znika info o pamieci wirtualnej... i chwile pozniej (pol minuty czy cos) program nawala Edytowane 26 Wrzesień 201014 l przez piotrek6896
Napisano 26 Wrzesień 201014 l u mnie było to samo. rozwiązaniem było przeinstalowanie systemu na 64bitowy. od kiedy widzi mi całe 4gb ramu - problem zniknął. ogólnie przejrzyj ten wątek najlepiej: http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=70501 podpowiem jeszcze, że chociaż teraz już max się nie wyłącza, to i tak czas renderu jest na tyle długi, że nie ma żadnego sensu działać dalej. a próbowałeś już inne sceny renderować?
Napisano 26 Wrzesień 201014 l Autor zmienilem dynamix memory limit na 3000 (windows xp) i wyskoczyl taki error.
Napisano 26 Wrzesień 201014 l Zainstaluj 64-bitowy system albo zrób 3gb switcha w XPku. To pierwsze jest lepsze, bo naprawdę nie widzę sensu posiadania 4gb ram z 32-bitowym systemem.
Napisano 28 Wrzesień 201014 l Autor potrzebny jest system 32bitowy. Ostatni log vra'a pokazuje jakis blad error: UNHANDLED EXCEPTION: Memory allocation failure; 1280000 bytes requested; 1102083127 bytes already in heap; 14877024 bytes free heap space. Last marker is at .\src\globillummap.cpp, line 1380: GlobalIllumMap::buildLightMap() {1}
Napisano 28 Wrzesień 201014 l To są ograniczenia aplikacji 32-bit. Aplikacja nie może zaadresować więcej pamięci na proces, niż bodajże 2GB.
Napisano 28 Wrzesień 201014 l Autor czyli jakbym zmienil np w dynamix memory limit na 1300 to by działało?
Napisano 28 Wrzesień 201014 l u mnie żadne zmiany nie zadziałały. dopiero po przeinstalowaniu na 64 poszło ok.
Napisano 28 Wrzesień 201014 l Autor potrzebna mi jest 32, no ale jak nie bede mial innego wyjscia to trzeba bedzie przeinstalowac.
Napisano 28 Wrzesień 201014 l Dołączę sie do wątku gdyż ma podobny problem. Mam duza scenę w której umieszczony jest tylko jeden materiał (w celu szybkiego tesowania oswietlenia) Gdy tylko zaczynam dodawac 2 lub 3 nowe materiały Vray w czasie renderingu wywala mi program. Dokladnie dzieje sie to gdy ponad 80% pola widzenia kamery wypelnia feralny material. Wnioskuje ze jest to wina materiałów - tylko gdzie szukac rozwiązania ? Czy w ustawieniach materiału czy renderingu ? mam windows 64bit 6gb ram
Napisano 28 Wrzesień 201014 l potrzebna mi jest 32, no ale jak nie bede mial innego wyjscia to trzeba bedzie przeinstalowac. Dokładnie nie wiem, jak wygląda zarządzanie pamięcią i procesami w maxie. Ale generalnie zasada jest taka, że powinno pójść, do czasu... aż podczas renderingu przypisana pamięć nie okaże się za mała. Wtedy najczęściej max robi papa. @palczak: A masz zwiększone memory w vrayu? Zrób to co Piotrek, zwiększ na 1.5-2GB. Możesz zostawić na auto, ale zmienić na dynamic (ja się tym nie bawię w zasadzie i zostawiam auto). Przy mapce displace z tych płytek może się vray wykrzaczyć jeśli masz tam defaultowe 400MB, czy ile tam było. Edytowane 28 Wrzesień 201014 l przez Cide
Napisano 28 Wrzesień 201014 l @Cide Mam ustawione na Dynamic memory limit 2500MB. Cos mi sie zdaje ze masz racje z mapka dispalce - ktorys z materialow (jest ich na szczescie 3) wywala scene. Pliki .jpg uzyte w materialach nie sa duze (okolo 900kb) wiec nie powinno byc z nimi problemu. Bede musial wiec po kolei wylaczac poszczegolne opcje w materialach. Kurcze...scena jest dosyc duza, mam nadzieje ze nie bedzie pozniej problemow. dzieki za podopwiedz, bede walczyl i informowal o postepach
Napisano 28 Wrzesień 201014 l Otwórz sobie jeszcze vrayloga i zobacz, czy nie masz tam jakiegoś hinta...
Napisano 29 Wrzesień 201014 l Otwórz sobie jeszcze vrayloga i zobacz, czy nie masz tam jakiegoś hinta... eeee.... sorki za lamerskie pytanie.... jak moge otworzyc loga i co to jest "hint"