Napisano 29 Wrzesień 201014 l Witam .... potrzebuje porady w temacie modelowanie plytek Mam do zrobienia sciane z plytek. Chcialbym sobie ulatwic sprawe i aby bylo ladnie i realistycznie wymodelowalem box z ktorego zrobilem exttrude-bevel plytek i tym sposobem wyszedl mi model sciany.... wyglada to tak: Majac gotowy tak stworzony model sciany chcialem nakladac go na poszczegolne sciany w moim pomieszczeniu. Natrafilem jednak na maly problem. W pomieszczeniach w ktorych znajduja sie drzwi lub okna nie wiem jaki znalesc najlepszy sposob na wyciecie obrysu otworu w mojej scianie. Probowalem uzyc modyfikatora "slice" ale on tylko (jak sama nazwa wskazuje) tnie mi sciane plaszczyznami a ja potrzebuje wyciac ksztalt "L" screen: bialy kolor: obrys drzwi niebieski, rozowy: sciana podzielona modyfikatorem slice Czy macie moze pomysl jak moge efektywnie wyciac pozadany obrys w mojej scianie z plytek ??
Napisano 29 Wrzesień 201014 l Wymodeluje ten ksztalt ktory chcesz wyciac daj mu extrude, pozniej uzyj boolean do wyciecia. ogolnie szukaj pod haslem boolean :)
Napisano 29 Wrzesień 201014 l jesli dobrze rozumiem to cutem/conectem itp dodac nowe edge w miejscu wycinanym a pozniej usunac "wnetrznosci".
Napisano 29 Wrzesień 201014 l Autor hmm pobawie sie w takim razie. Chcialem uniknac booleana ze wzgledu na przyszla mozliwosc modyfikacji ksztaltu (pozwala mi na to uzycie modyfikatora slice) ale jak widze nie da sie dzieki Panowie ! ide ciac, booleanowac i wybierac "wnetrznosci"
Napisano 30 Wrzesień 201014 l ale nie uzywaj booleana!!! na obrazku pokazales prostokat ktory oznacza wyciecie w tym miejscu, wez narzedzie cut i na siatce tych plytek utworz nowe edge na wzor tego prostokatu. Teraz bedziesz mogl zaznaczyc wszystko wewnatrz tego prostokatu i na cisnac "delete".
Napisano 30 Wrzesień 201014 l zapoznaj się z tym darmowym skryptem, ja nie wyobrażam sobie pracy bez niego. możesz sobie rozłożyć płytki i ograniczyć ich zasięg splinem zamiast bawić się w wycinanie. http://www.scriptspot.com/3ds-max/scripts/avizstudio-tools-atiles (na stronie zawarty video tutorial)
Napisano 30 Wrzesień 201014 l a nie lepiej byłoby pobawić się materiałem? Bump by ułatwił sprawę i nie trzeba by było modelować
Napisano 30 Wrzesień 201014 l Ja bym ułożył równolegle obie płaszczyzny, tj. ścianę w tle, płytki bliżej, uruchomił przyciąganie kursora względem vertexów, i ciął to tradycyjnym Cut'em nawigując do wierzchołków ściany.
Napisano 30 Wrzesień 201014 l Autor @stormwind - skrypt wyglada fantastycznie. Zaraz sie za niego zabieram. Jesli faktycznie dzialac bedzie tak jak oczekuje, zaoszczedzi mi mnostwo czasu !!! @Macias4 -probowalem ale gdy naloze materialy to mi max wywala. Jakis blad czy zbyt duze obciazenie...have no idea. @Temporal - a mialem juz uzyc booleana ...:) Najpierw wyprobuje skrypt od stormwinda a jak nie zadziala to bede sie bawil cut'em dzieki za sugestie ! update: @stormwind - skrypt dziala wysmienicie ! Co za oszczednosc czasu pracy ! Dziekuje za pomoc !!! (+rep) Edytowane 1 Październik 201014 l przez palczak