Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam ....

potrzebuje porady w temacie modelowanie plytek

Mam do zrobienia sciane z plytek. Chcialbym sobie ulatwic sprawe i aby bylo ladnie i realistycznie wymodelowalem box z ktorego zrobilem exttrude-bevel plytek i tym sposobem wyszedl mi model sciany....

wyglada to tak:

plytkiw.jpg

Majac gotowy tak stworzony model sciany chcialem nakladac go na poszczegolne sciany w moim pomieszczeniu. Natrafilem jednak na maly problem. W pomieszczeniach w ktorych znajduja sie drzwi lub okna nie wiem jaki znalesc najlepszy sposob na wyciecie obrysu otworu w mojej scianie.

Probowalem uzyc modyfikatora "slice" ale on tylko (jak sama nazwa wskazuje) tnie mi sciane plaszczyznami a ja potrzebuje wyciac ksztalt "L"

screen:

bialy kolor: obrys drzwi

niebieski, rozowy: sciana podzielona modyfikatorem slice

slice2.jpg

Czy macie moze pomysl jak moge efektywnie wyciac pozadany obrys w mojej scianie z plytek ??

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Wymodeluje ten ksztalt ktory chcesz wyciac daj mu extrude, pozniej uzyj boolean do wyciecia.

ogolnie szukaj pod haslem boolean :)

Napisano

jesli dobrze rozumiem to cutem/conectem itp dodac nowe edge w miejscu wycinanym a pozniej usunac "wnetrznosci".

Napisano
  • Autor

hmm

pobawie sie w takim razie. Chcialem uniknac booleana ze wzgledu na przyszla mozliwosc modyfikacji ksztaltu (pozwala mi na to uzycie modyfikatora slice) ale jak widze nie da sie

dzieki Panowie !

ide ciac, booleanowac i wybierac "wnetrznosci"

Napisano

ale nie uzywaj booleana!!! na obrazku pokazales prostokat ktory oznacza wyciecie w tym miejscu, wez narzedzie cut i na siatce tych plytek utworz nowe edge na wzor tego prostokatu. Teraz bedziesz mogl zaznaczyc wszystko wewnatrz tego prostokatu i na cisnac "delete".

Napisano

a nie lepiej byłoby pobawić się materiałem? Bump by ułatwił sprawę i nie trzeba by było modelować

Napisano

Ja bym ułożył równolegle obie płaszczyzny, tj. ścianę w tle, płytki bliżej, uruchomił przyciąganie kursora względem vertexów, i ciął to tradycyjnym Cut'em nawigując do wierzchołków ściany.

Napisano
  • Autor

@stormwind - skrypt wyglada fantastycznie. Zaraz sie za niego zabieram. Jesli faktycznie dzialac bedzie tak jak oczekuje, zaoszczedzi mi mnostwo czasu !!!

@Macias4 -probowalem ale gdy naloze materialy to mi max wywala. Jakis blad czy zbyt duze obciazenie...have no idea.

@Temporal - a mialem juz uzyc booleana ...:) Najpierw wyprobuje skrypt od stormwinda a jak nie zadziala to bede sie bawil cut'em

dzieki za sugestie !

update:

@stormwind - skrypt dziala wysmienicie ! Co za oszczednosc czasu pracy !

Dziekuje za pomoc !!! (+rep)

Edytowane przez palczak

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności