Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Max3D.pl

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Witam ....

potrzebuje porady w temacie modelowanie plytek

Mam do zrobienia sciane z plytek. Chcialbym sobie ulatwic sprawe i aby bylo ladnie i realistycznie wymodelowalem box z ktorego zrobilem exttrude-bevel plytek i tym sposobem wyszedl mi model sciany....

wyglada to tak:

plytkiw.jpg

Majac gotowy tak stworzony model sciany chcialem nakladac go na poszczegolne sciany w moim pomieszczeniu. Natrafilem jednak na maly problem. W pomieszczeniach w ktorych znajduja sie drzwi lub okna nie wiem jaki znalesc najlepszy sposob na wyciecie obrysu otworu w mojej scianie.

Probowalem uzyc modyfikatora "slice" ale on tylko (jak sama nazwa wskazuje) tnie mi sciane plaszczyznami a ja potrzebuje wyciac ksztalt "L"

screen:

bialy kolor: obrys drzwi

niebieski, rozowy: sciana podzielona modyfikatorem slice

slice2.jpg

Czy macie moze pomysl jak moge efektywnie wyciac pozadany obrys w mojej scianie z plytek ??

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Wymodeluje ten ksztalt ktory chcesz wyciac daj mu extrude, pozniej uzyj boolean do wyciecia.

ogolnie szukaj pod haslem boolean :)

Napisano

jesli dobrze rozumiem to cutem/conectem itp dodac nowe edge w miejscu wycinanym a pozniej usunac "wnetrznosci".

Napisano
  • Autor

hmm

pobawie sie w takim razie. Chcialem uniknac booleana ze wzgledu na przyszla mozliwosc modyfikacji ksztaltu (pozwala mi na to uzycie modyfikatora slice) ale jak widze nie da sie

dzieki Panowie !

ide ciac, booleanowac i wybierac "wnetrznosci"

Napisano

ale nie uzywaj booleana!!! na obrazku pokazales prostokat ktory oznacza wyciecie w tym miejscu, wez narzedzie cut i na siatce tych plytek utworz nowe edge na wzor tego prostokatu. Teraz bedziesz mogl zaznaczyc wszystko wewnatrz tego prostokatu i na cisnac "delete".

Napisano

a nie lepiej byłoby pobawić się materiałem? Bump by ułatwił sprawę i nie trzeba by było modelować

Napisano

Ja bym ułożył równolegle obie płaszczyzny, tj. ścianę w tle, płytki bliżej, uruchomił przyciąganie kursora względem vertexów, i ciął to tradycyjnym Cut'em nawigując do wierzchołków ściany.

Napisano
  • Autor

@stormwind - skrypt wyglada fantastycznie. Zaraz sie za niego zabieram. Jesli faktycznie dzialac bedzie tak jak oczekuje, zaoszczedzi mi mnostwo czasu !!!

@Macias4 -probowalem ale gdy naloze materialy to mi max wywala. Jakis blad czy zbyt duze obciazenie...have no idea.

@Temporal - a mialem juz uzyc booleana ...:) Najpierw wyprobuje skrypt od stormwinda a jak nie zadziala to bede sie bawil cut'em

dzieki za sugestie !

update:

@stormwind - skrypt dziala wysmienicie ! Co za oszczednosc czasu pracy !

Dziekuje za pomoc !!! (+rep)

Edytowane przez palczak

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.