Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

witam

Mam problem ze skalowaniem. Chciałbym przeskalować boxa i raz \nie wiem czemu i dlaczego\ skalując po osi x skalowanie jest symetryczne\zmienia się wymiar po prawej i lewej stronie po równo\ a innym razem skalując po boku x zmienia się tylko jedna strona, druga jest niezmienna?

Przykład : Mam dwa, jednakowe boxy obok siebie, zsunięte ze sobą. Chciałbym wydłużyć \przeskalować\ prawego boxa w prawo, ale żeby lewy jego bok ciągle dotykał tego lewego. Proszę o pomoc.

pozdr.

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Nie prościej zaznaczyć jedną ściankę tego boxa i przesunąć Move.

Napisano

Skalowanie czasem działa w jednej osi, gdyż jak właczysz skalowanie (klawisz R) i klikniesz w jedną z osi, to skalowanie odbedzie się po tej osi. Jak klikniesz w środek między osiami to skalowanie będzie po wszystkich, popróbuj klikać w różne miejsca na znaczniku osi i zobacz co się dzieje.

Tak samo jest z rotacją i move.

Jeszcze jedna rzecz, jak klikniesz klawisz R kilka razy pod rząd, zauważ, że ikona skalowania na górze na pasku się zmienia, to znaczy że są różne tryby skalowania, np skalując po osi x w górę, względem osi y skalowanie następuje w dół.

Napisano

Obiekt skalowany jest względem pivota. Kliknij w górnym menu Hierarchy (ikonka z jednym większym kwadracikiem i trzema mniejszymi) następnie affect pivot only, i za pomocą narzędzia move przesuń go, teraz kliknij Pivot. Poeksperymentuj z tym, a poczujesz jak to działa.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

... ten pomysł ze zmianą pivota jest chyba rozwiązaniem problemu ze skalowaniem. Jeszcze mało go czuję, ale parę razy udało mi się już odpowiednio przeskalować/zmieniąjąc położenie pivota/ obiekt w odpowiednim kierunku.

dziękuję i pozdrawiam

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności