Skocz do zawartości

Czas renderingu taki sam na q9550 i na Intel dual core 2,8... dlaczego?

Featured Replies

Napisano

Czołem... mam problem z czasem renderingu sceny 1600x800 pix, posiadam

w robocie: intel core duo 2,8ghz --2gb ram 800hz, MAX 2008 vray 1.5 sp1 32bit

w chacie mam: q9550 czyli 4procki x2,83ghz --4gb ram 800hz, MAX 2010 vray 1.5 sp4 32bit

czas renderingu sceny z kamery nr02 /ponizej wklejam link do sceny na rapida/ jest praktycznie taki sam w obu przypadkach na komputerze 2procesorowym wynosi 1h30 a na quadzie 1h22min

to jest tylko 8 minut szybciej

dlaczego te czasy sa praktycznie takie same przy kolosalnej roznicy w mocy procesora... jestem juz sfrustrowany bo myslalem ze mam dobry procek do renderow w domu a tu dupa...

http://rapidshare.com/files/424839831/viz_KLODZKO_002.zip

ps. napiszcie co jeszcze mam tu podac zeby ktos z Was rozkminil ten problem

z gory dzieki pozdro

Edytowane przez lashco

• Odpowiedzi 10
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

ilosc ramu na jednym i drugim kompie bylaby przydatna informacja.

zerknij sobie podczas renderingu czy procesor jest caly czas wykorzystywany w 100%.. bo jesli nie to problemem moze byc wielkosc sceny (nie otwieralem wiec nie wiem) ktora nie miesci sie w ramie.

pozdr

mt

Napisano
  • Autor

hiperwatkowosc??? dokladnie nie wiem ale renderuja sie dwie kratki na raz wiec zakladam ze nie ma...

w chaci mi renderuja 4 kratki

Napisano

Im nowsza wersja vraya, tym dokładniej liczy przy ustawieniu tych samych parametrów.

Podobno.

Poza tym niektóre procesy korzystają tylko z jednego rdzenia, sceny nie oglądałe, nie wiem co tam jest.

Nie bez znaczenia jest system i wersja maxa.

Przetestuj na tej samej wersji, albo różne wersje na tym samym sprzęcie, do ci to jakiżś obraz sytuacji.

Napisano
  • Autor

scena wyglada mniej wiecej tak

8copyx.jpg

By lashco at 2010-10-13

tak mi sie wydaje ze to moze byc spowodowane wlasnie tym ze sa to rozne wersje vray'a

a czy na Sp4 x64bity powinno sie liczyc szybciej niz na Sp4 x32bity...bo z tym to tez jest tak niekoniecznie

Napisano

64 bity nie przyspieszają samego renderowania. Jedynie wymiana danych z pamięci może odbywać się szybciej w tym znaczeniu, że system korzysta tylko z pamięci RAM, a nie z wirtualnej. Ta część może więc odbywać się nieco szybciej, ale w przypadku takiej sceny jak twoja raczej nie będzie to zauważalne w końcowym czasie renderowania.

Napisano

sprawa jest prosta, wersja v-ray !

ten nowszy renderuje wolniej ponieważ to inny program od starego vray, i przy "niby" tych samych ustawieniach tak naprawdę scena ma różne ustawienia, wiem bo też to przerabiałem na innych wersjach ale też miałem taki problem, jak u siebie wrzucisz vray ten co masz w pracy to render poleci x-razy szybciej

ten nowy v ray wcale nie jest wolniejszy ! możliwe że jest szybszy nawet, wymaga poprostu innych ustawień

oo znalazłem nawet ten wątek :D

http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=45163

w tym samym maxie 2008 v ray w wersji rc2 i rc5 to 100% szybszy render :D sam widzisz że test szybkości musi się odbywać w tej samej wersji

Edytowane przez DonKichot

Napisano
  • Autor

dzieki za odpowiedzi... troche juz jestem bardziej kumaty, dzieki wam... pzdr

Napisano

W starej wersji vraya edytowało się jakiś plik w notatniku by obsługiwał cztery rdzenie...

musiałbyś poszperać w necie...