Napisano 5 Listopad 201014 l Mam niby normalny obiekt, kiedy naciskam TAB, znika. W wireframe view ma siatkę szarą, wszystkie inne czarną. Jakieś pomysły co to jest (pewnie jakiś magiczny skrót to uruchamia:P) G.
Napisano 6 Listopad 201014 l może masz ukrytą siatkę, chowanie jest pod H a to jest blisko G i czasem zdarza sie przypadkiem wcisnąć, po wejściu w edit mode wcisnij alt+H. ale nie mogę skojarzyć tej szarej siatki w wire :/
Napisano 6 Listopad 201014 l Szara siatka jest np. jak obiekt zostanie dodany do grupy a potem grupa zostanie dodana, ale to ma się trochę nijak do problemu.
Napisano 6 Listopad 201014 l Autor no wlasnie, to sie dzieje tak, ze w edit mode w widoku normalnym kiedy klikam TAB (majac wybrany obiekt) on znika. w wireframe - jest szary. W edit mode nie moge nic (vertexow, edgow, faceow) wybrac. Moze jakos zamrozilem ten obiekt? W 3dmaxie jest taka opcja, dokladnie tak sie zachowujaca. Dodatkowo jesli welduje 2 obiekty - wireframe tego sprawiajacego problemy jest nadal szara. A moze to po prostu bug - uzywam 2.5 bety, moze to dlatego. na razie sobie poradzilem wczytujac obiekt z wczesniejszego save'a.
Napisano 6 Listopad 201014 l jesli alt+H w editmode nie podziałało to może możesz podrzucić blenda do testów ?
Napisano 6 Listopad 201014 l Autor jesli alt+H w editmode nie podziałało to może możesz podrzucić blenda do testów ? Tutaj: http://www.sendspace.com/file/d092om problem sprawia ta rura/rama samochodu. Robiłem to na wersji 2.5 Przy okazji, jak sprawdzić polycount sceny/obiektów (chodzi mi o ilośc trójkątów). Acha, i jak wyrenderować viewport w 2.5? Gdzie są tam ustawienia renderu w ogóle, nie mogę znaleźc tego panelu który był we wcześniejszych wersjach. Bo ustawianie kamery (f12 renderuje z niej widok) jest męczące... Edytowane 6 Listopad 201014 l przez gutekfiutek
Napisano 6 Listopad 201014 l na początek wciśnij N i w panelu co sie pojawi, w sekcji display, zaznacz outline selected :) chyba że to specjalnie wyłączyłes ;) zaznacz teraz tą ramę wejdz w edit mode i (jak nic nie widać albo widać szary wire) wciśnij alt+h. Naprawde powinno pomóc, u mnie działa, jeśli nie, to może masz skrót zmieniony, wtedy wybierz z menu mesh -> show/hide -> show hidden - blender pokazuje tylko ilość poly (face) na pasku na górze Fa:liczba, sposób na trójkąty to zaznaczyć wszystko A, złączyć ctrl+J, i w edit potrójkątować ctrl+T, odczytać i cofnąć wszystko ctrl+Z (kilka razy) :) - ustawienia renderu: musisz zmienic okno na properties (nie user preferences bo tak masz teraz) z menu w nagłówku (pierwsza ikonka w nagłówku każdego okna), albo shift+F7 a następnie przełączyć się na okno render buttons (ikonka aparatu) w nagłówku okna properties - render vieportu to dwa ostatnie przyciski w oknie 3d jeden jest do stilli drugi do animacji, ale to render openGL. By mieć render ze światłem itd musisz sobie przywołać kamerę do miejsca gdzie jesteś ctrl+alt+0 z numerycznej i F12. ps. a te szare linie w wireframe mode gdy jesteś w edit mode pokazują, że masz ukryte face :) w object mode są czarne Edytowane 7 Listopad 201014 l przez szczuro
Napisano 11 Listopad 201014 l Autor Znalazłem co było żle: Edit mode, tryb vertexów, nacisnąłem A, H i tyle. Troszkę mnie wnerwia brak przycisków w Blenderze, kupa tych, czasem czteroklawiszowych skrótów, a ty człowieku się tego ucz i dochodź co wcisnąłeś... Learning curve niestety dosyć stroma jest z tego powodu.
Napisano 11 Listopad 201014 l No niestety nie da się wszystkich skrótów ustawić tak, żeby było super i jest gimnastyka dla palców. Cieszyć się trzeba, że teraz w ogóle da się te skróty zmieniać i zawsze można skonfigurować funkcje najczęściej używane a resztę można wyklikać z "jadłospisów". Brak przycisków ma taki plus, że zyskujesz przestrzeń roboczą, więc coś za coś.
Napisano 12 Listopad 201014 l Znalazłem co było żle: Edit mode, tryb vertexów, nacisnąłem A, H i tyle. Troszkę mnie wnerwia brak przycisków w Blenderze, kupa tych, czasem czteroklawiszowych skrótów, a ty człowieku się tego ucz i dochodź co wcisnąłeś... Learning curve niestety dosyć stroma jest z tego powodu. Zawsze jest, tak jak mówiłem, SPACJA i tam wpisujesz co Ci potrzebne jest.
Napisano 12 Listopad 201014 l jestem ignorowany czy co ? w drugim poście napisalem może masz ukrytą siatkę, chowanie jest pod H a to jest blisko G i czasem zdarza sie przypadkiem wcisnąć, po wejściu w edit mode wcisnij alt+H. ale nie mogę skojarzyć tej szarej siatki w wire :/