Napisano 18 Listopad 201014 l Witam, właśnie padła mi już dość wysłużona drukarka (HP PSC1315) i potrzebuję w miarę szybko kupić nową. Dokładnie potrzebuję drukarki ze skanerem, atramentowej, kolorowej, A4. Nie mam jakiś wygórowanych wymagań co do jakości i szybkości ale jednak dobrze gdyby eksploatacja była tania (sama drukarka najlepiej też). Na HP już raczej się nie zdecyduję, o Cannonach słyszałem, że eksploatacja droga, dlatego zastanawiam się nad czymś od Brothera (każdy kolor ma oddzielny zbiornik - dużo drukuję na kolorowo więc mogłoby to się okazać dobrym rozwiązaniem). Niestety niezbyt orientuję się na rynku drukarek, a tym bardziej jeśli chodzi o Brothera. Byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie porady, konkretne modele, no i czy w ogóle akurat Brother, a nie jeszcze inne firmy:). Pozdrawiam. Edit: w sumie zakres się powoli zawęża gdy zaczynam brać pod uwagę takie rzeczy jak podłączenie przez WiFi, Ethernet oraz działanie pod Linuxem (nikt w domu jeszcze nie używa ale patrzymy przyszłościowo:) ) Edytowane 18 Listopad 201014 l przez Lucas
Napisano 19 Listopad 201014 l Mam epsona - zdecydowanie nie polecam (też a4 kupiona jakieś 3 lata temu). Drukuje beznadziejnie brzydko, dodatkowo teoretycznie na zamiennikach można drukować - ale praktycznie zapychają się dysze (a dysze są w drukarce - więc wymiana = kupno nowej drukarki). Kumpel ma Brothera jakiegoś A3 z wifi - i jest bardzo zadowolony (nie pamiętam dokładnie kwot ale wychodzi tanio z eksploatacją).
Napisano 19 Listopad 201014 l Autor Dzięki, o Epsonach to w ogóle słyszałem różne historie;) - np to, że są zaprojektowane na wydrukowanie określonej liczby stron i potem zwyczajnie przestają działać.
Napisano 19 Listopad 201014 l Ja od kilku tygodni jestem bardzo szczesliwym posiadaczem Brothera MFC 6490CW-kombajn A3 atramentowy. Bardzo duzo funkcji, kolorowy wyswietlacz pozwalajacy zapisywac skany na pendrivie czy drukowac z niego pliki z podgladem. Ojciec do biura kupil sobie wersje A4 (nie pamietam symbolu), korzysta z niej ponad rok i nie zamieni na nic innego. Tusze zamienniki po 12zl.
Napisano 13 Styczeń 201114 l Witam wszystkich na forum:) Jeżeli chodzi o drukarkę,to najlepiej rozejrzeć się w sklepach internetowych-cenowo wychodzi o wiele taniej. Z atramentowych polecałbym CANON PIXMA iP4850, Co do eksploatacji to nie wydaje mi sie,aby była droga w utrzymaniu,a sprzęt naprawdę solidny.
Napisano 13 Styczeń 201114 l Ja "Mogę polecić" Canona mp 550. Dlaczego w "..." , otóż, użytkują ją zaledwie od 2 miesięcy i nie zdążyłem nawet jeszcze wymienić tuszu. Ciężko mi powiedzieć jak moja opinia będzie wyglądać za rok ale wszystko zapowiada się dobrze. Polecam przeczytać recenzje, które mnie osobiście zachęciły : http://www.komputerswiat.pl/nowosci/sprzet/2010/08/canon-pixma-mp-550-przetestowane-przez-komputer-swiat-%28wideo%29.aspx http://www.chip.pl/ranking/drukarki/drukarki-atramentowe-wielofunkcyjne ( Pozycja ECONO ! ) Teraz wyszły chyba ulepszone wersje z wifi. Warto się zainteresować. Wadą canona o , której często się nie pisze to , zintegrowana głowica drukująca z drukarką a nie z tuszami tak jak w hp. Oznacza to , że jeśli chociaż raz w miesiącu czegoś nie wydrukujemy może być poważny problem z zapychaniem się. Z drugiej strony takie rozwiązanie zmniejsza koszty tuszu i poszerza gammę zamienników.
Napisano 13 Styczeń 201114 l Ja w canonie 810 czasem po 3 miechy nie drukuje i nic sie nie zapycha. Dobra drukarka ale tragicznie droga w eksploatacji.
Napisano 28 Styczeń 201114 l Wydaje mi się,ze każdy sprzęt będzie drogi w utrzymaniu jeżeli coś nawali,to dotyczy szczególnie drukarek atramentowych. Tańszego masz Epsona,el jeżeli chodzi o jakość sprzętu,to opinie podzielone.