Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Cześć wszystkim,

Czy szanowni koledzy pracujący w ogólnie pojętej branży wizualizacji, animacji architektonicznych, itd. moga sie wypowiedzieć na temat jw.?

Jestem właśnie na progu założenia działalności i zastanawiam się co jest lepsze: Vat czy bez. I czy na przykład to, czy możemy wystawić fakturę VAT ma znaczenie przy kontaktach z zagranicą?

Z góry dziękuję za wkład. :)

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 2,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Jeśli chcesz zając się tym na poważnie i współpracować z poważnymi firmami to oczywiście że z VAT. Każdy podatek ma swoje wady i zalety, jednak VAT jest chyba jednym z stosunkowo lepszych podatków ;)

Napisano

Tak moji kumple zakładali firmy po to tylko aby moc dla klientów wystawiać faktury vat. Klienci potem mogą coś tym zrobić wrzucić w koszta czy odpisać itd. Wiec jeśli legal to z vat.Pamiętam ze warto być zryczałtowanym płatnikiem vat wtedy nie wychodzi tak drogo jeśli nie przekracza się jakiegoś dochodu- no ale mogło mi się coś pokiełbasić od dawna się tym nie interesuje.

Napisano

Oczywiście, że z Vat'em. Chyba, że nie będziesz pracował z firmami tylko z osobami fizycznymi - im się bardziej opłaca wziąść rachunek bo nie mogą sobie tego w koszty wrzucić. A firmom jest wszystko jedno czy zapłacą Ci 100 zł na rachunek czy 122 na fakturę - te 22 zł różnicy wrzucą sobie w koszta. A do tego Ty też możesz sobie Vat wrzucać w koszta - czyli masz 22% rabatu na kompy i inne takie :D Zresztą, aby nie być vatowcem nie możesz przekroczyć jakiegoś określonego przychodu rocznie.