Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

Nie potrafię w żaden sposób zlikwidować efektu pokazanego na załączonym obrazku. Ten sam materiał - im dalej od kamery tym gorzej wygląda. Co mam poprawić?

Proszę o pomoc.

max 2010, vray 1.5, LC+IM

1a.jpg

.

i ustawienia materiału

mat.jpg

Edytowane przez Dynamico

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 2,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Pokaż ustawienia subdivision i gi'a,

pokaż też ustawienia jakiegoś światła i wartości w zakładce vray'a settings->dmc sampler

Napisano
  • Autor

Probując zmieniać różne parametry vray podnisłem Max subdiv. w DMC sampler do 20. Pomogło. Natomiast był to "strzał na ślepo" i nie mam pewności czy jest to tylko przypadkowe rozwiązanie czy faktycznie zawsze mając takie "nieostro" odbijające materiały w scenie trzeba ten parametr tak mocno podwyższać powyżej ustawień domyślnych.

.

1.jpg

.

2.jpg

.

3.jpg

Wcześniej DMC sampler/Max subdiv. był ustawiony na 4

Edytowane przez Dynamico

Napisano

Za ten efekt mogą odpowiadać 3 rzeczy :

1. Subdivs'y w refleksji materiału

2. Subdivs'y w samplingu poszczególnych świateł

3. Image sampler

Może zamiast podwyższać subdivs'y w ustawieniach materiałów czy świateł, zostaw je na wartościach domyślnych, renderuj sobie dzięki temu prevki szybciej, a finalnie zmień GLOBAL subdivs multiplier, np. na 3

Mnoży ci to prawie wszystkie subdivs'y przez wpisaną liczbę.

Dodatkowo, będąć już w tej zakładce (a jej ustawień nie pokazałeś) zmień noise threshold na coś znacznie mniejszego niż domyślne, np. 0,002

80816082.jpg

Antyaliasing, jeśli używasz Adaptive DMC, to nawet wartości 1 i 100 nie będą przesadzone w pewnych przypadkach.

Użyj dla testu Adaptive subdivision na 1/2 i 3

Wszelkie syfy i nierówności na krawędziach obiektów w twoim renderze powoduje właśnie to.

Napisano
  • Autor

Dzięki za podpowiedzi.

Ustawienia parametrów o których pisaleś mam zazwyczaj w właśnie podobne - nie ruszałem na razie Adaptive amount (0,85 - standard).

Czy subdivision refleksji materialu ustawione na 32 nie jest już duże?

Subivision świateł ustawiam na nie mniej niż 24-32.

Image sampler używam Adaptive DMC + CatmulRoom - wydawalo mi się, że takie zestawienie jest chyba najczęściej polecane do Interiorów.

Pewnie jest tyle opinii ilu użytkowników. Każdy ma swoje sposoby, których - jeżeli się sprawdzają - pilnuje dla siebie :-)

No i nigdy nie ruszałem Global Subdivision. Trzeba wypróbować.

Napisano

Ustaw zwykły filtr area i daj min 2 max 8. Catmul potrafi ztrasznie zepsuć aa na diagonalnych kształtach. Dodatkowo w color mapingu daj na wszelki wypadek clamp output oraz subpixel mapping - to może pomóc zlikwidować bugi w blikach na chromie ( a na Twoim renderze są).

Na global subdivs uważaj, bo może Ci wzrosnąć czas renderu niemiłosiernie. Lepiej ręcznie podrasowac w scenie to co trzeba.

Napisano

Włącz subpixel mapping w color mapingu. To nie jest kwestia AA wbrew pozorom tylko problem z odbiciami vraylightów.