Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Max3D.pl

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

hej, mam problem z poruszaniem się w trybie perspektywy. Zbliżenie do obiektu za pomoca rolki nie działa jak powinno, im jestem bliżej, tym wolniej kamera się przybliża, by kompletnie zatrzymac się w połowie drogi między obiektem a oknem roboczym. Potrzebnę mi jest to do tego, zeby dostać się w szczeliny, rowy, dziury - (modeluję wyspę).

Jesli użyję lupy, która jest w prawym dolnym rogu, to działa, ale nie potrafię zrobić do tego skrutu klawiaturowego a bez skrutów nawet nie chce myśleć o pracy. Ponaddto jest jeszcze jedna wada, kiedy tym narzedziem się zbliże i jestem bardzo blisko kamera jest tak wrażliwa, że jakikolwiek najmniejszy ruch podczas rozglądania się, kamera odjeżdża gdzieś kilometry dalej. Muszę wtedy używać narzedzia obracania które jest znowu w prawym dolnym rogu, by nie było takich wariacji, a wole obracać się z ctrl.

Ogólnie, jak pracować w szczelinach i jaskiniach ? Puki co, zaznaczam poly, które mi zasłaniają i je tymczasowo ukrywam, zdaje to egzamin, ale to niepotrzebna dodatkowa praca.

Będę wdzięczny za pomoc.

• Odpowiedzi 11
  • Wyświetleń 2,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Hmmm, jeżeli mowa o Maxie (bo nie sprecyzowałeś) : na dole po prawej stronie masz daw rzedy ikonek po czery w każdym rzędzie. W górym trzeci od lewej jest zoom ustaw go sobie na "zoom extents selected", zaznacz poligon krawędź lub co tam tylko chcesz edytować i go wcisnij. automatycznie Ci zbliży zaznaczony element i przy obrocie widoku też bedzie obracał Ci wzgledem zaznaczenia.

Napisano

emace, jak ci kamera "zwalnia" to spróbuj Ctrl+Alt +poruszaj całą myszą przód/tył.

Napisano
emace, jak ci kamera "zwalnia" to spróbuj Ctrl+Alt +poruszaj całą myszą przód/tył.

A jak do tego wciśniesz środkowy przycisk myszy to będzie duuuużo lepiej ;)

Napisano

A domyślnym skrótem lupy to chyba jest Alt+z (przynajmniej ja tak mam a nic nie ustawiałem)

A na głupienie kamery to czasami mi pomaga wejście i wyjście w isolation mode :P

Napisano
  • Autor

dzięki za podpowiedzi.

ech. teraz się przełączam w perspective, ale nie włącza mi się nawet ten tryb ;/ OCK ?

Ctrl+Alt +poruszaj całą myszą przód/tył - to kompletnie nie działa

śpm też nie zmienia zachowania ;)

Napisano

metoda ciastucha jest najlepsza, tylko zamiast szukac ikonek wcisnij 'z'

potem zoomowanie i rotacja jest wzgledem przyblizonego obiektu...

Napisano
  • Autor

W górym trzeci od lewej jest zoom ustaw go sobie na "zoom extents selected", zaznacz poligon krawędź lub co tam tylko chcesz edytować i go wcisnij

ładnie całkiem to działa. Jednak, powiedzmy że jestem już w środku tuby tym sposobem, jak się obracać wokół zaznaczonego punktu, polygona tak, by obrazu w pewnym momencie, nie zasłoniła mi tylna ściana tuby ?

Napisano

Ja już dawno temu zrezygnowałem z widoku perspective i zamiast tego używam ortographic (user) view.

Napisano
  • Autor

czy w widoku ortographic można wygodnie poruszać się i edytować wnętrza obiektów, takie jak pokój, grota itp ?

Napisano
  • Autor

nie wiecie czemu w widoku perspective, mój model się tak krzaczy ? im większe oddalenie, tym gorzej to wygląda. Model nie ulega zniszczeniu, jest to tylko problem wyświetlania, tylko...i aż ;/

krzoki_hrpeqrw.jpg

Napisano

Niestety tak już jest - to jest problem z-buffera. Występuje problem z interpretacją która płaszczyzna jest bliżej kamery a która dalej.

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.