Napisano 23 Styczeń 201114 l Czołem, to mój drugi model jak robię w 3ds i w ogóle. Pierwszy to był z tutoriala kupionego na allegro, ten już robię sam. Słabe rysunki referencyjne, więc jest to zmota kilku ciężarówek Kenworth produkowanych w jednym okresie, jednak [linią bazową jest to co widać od lewej strony. Wrzucam tu, żeby otrzymać krytyczne komentarze lub konstruktywne rady jak nie popełnić błędów przy dalszym modelowaniu. oto mój WIP: Z góry dziękuję. Edytowane 3 Luty 201114 l przez flamaster69 edycja opisu
Napisano 23 Styczeń 201114 l Unikaj wielokątów takich jak przy nadkolu. Proponuję również zapoznać się metodą często stosowaną na tym forum - baza -> zagęszczanie -> detal i wycinanki w gęstszej siatce. Pozdrawiam
Napisano 28 Styczeń 201114 l Autor dodałem koła, zrobiłem drzwi, kierunkowskazy, lustra, pręty, pręciki, trąby, wydech... i coś tam jeszcze. zeżarł mi do tej pory ok 50 godzin pracy. Proszę o rady, dziękuję,
Napisano 2 Luty 201114 l nom na tym zdjęciu troszeczke mało widać daj kilka renderów z każdej strony i się zobaczy :D ale z tego co widzę to coraz lepiej modelik wygląda ^^
Napisano 2 Luty 201114 l Wygląda lepiej, ale pokaż siatkę bo w pierwszym poście widać było, że miałeś ją troszkę skopaną. No i pokaż więcej renderów ;)
Napisano 3 Luty 201114 l Autor Czołem, dziękuję Wam bardzo za uwagi i poklepanie po plecach. :) To jest mój drugi samodzielny model, powoli już go kończę. Zostało mi trochę detali, ale dla odpoczynku pobawiłem się teksturami i oświetleniem. Nie potrafię zrobić realistycznych świateł i wyglądają cały czas 'plastikowo'. Tutki o zrobieniu lampki w pokoju nic mi nie dały. W tym miejscu Wasze rady były by dla mnie nieocenione, zaoszczędziły by mi kolejnych godzin eksperymentów i poszukiwań (które jednakowoż sporo, mimo wszystko, uczą). Do tej pory zeżarł mi prawie 100godzin intensywnej pracy. Najpierw same siatki: i wynik moich renderowych eksperymentów. (z czego są te kolorowe kropki???) Dziękuję i pozdrawiam. Edytowane 3 Luty 201114 l przez flamaster69
Napisano 3 Luty 201114 l Z jakiego programu korzystasz i jeżeli z maxa to w jakiej wersji to postaram się pomóc z światłem na tyle na ile umiem ;)
Napisano 3 Luty 201114 l No więc ja np. renderuję swoje obrazki przy pomocy zwykłego scanline'a a w zasadzie raytracingu. Do oświetlenia używam czegoś co ma symulować trójpunktowy model oświetlenia. - pierwsze światło to: Skylight ustawiam również z menu rendering -> Light Tracer a następnie zmieniam wartość Initial Sample Spacing na 1x1 - drugie światło to: target direct ustawiam w punkcie z którego patrzy kamera w stronę oświetlanego obiektu, decay -> inverse square start -> zmieniam tak żeby zaczynało się wygaszać zaraz przed modelem - trzecie światło to: target direct ustawiam sobie w punkcie z którego chcę mieć cienie oczywiście skierowane w stronę obiektu decay i start tak samo jak w świetle drugim dodatkowo włączam cienie typ shadow map w Shadow parameters zmieniam parametr Dens: z 1.0 na 0.9 Jeżeli ustawisz tak jak to opisałem uzyskasz efekt dokładnie taki sam jak w moim A-wingu. Jeżeli czegoś nie rozumiesz pytaj ;) Powodzenia! EDIT: Ja bym spróbował najpierw oświetlić a dopiero potem bawić się w materiały ;)
Napisano 4 Luty 201114 l materiały troszeczkę zbyt cukierkowe ale myślę ze to przez to oświetlenie, lecz modelik naprawdę zacny :D i ta naczepka ^^ powodzenia !