Napisano 20 Luty 201114 l Hej mam mały problem w After Effects. Dokładnie o co mi chodzi.. Mam plik *.wav który Effects na pewno "widzi i rozumie" .. Dźwięk jest puszczany gdy korzystam z: composition/preview i tam z audio preview lub z RAM preview i wszystko jest ok. Jednak zależy mi na tym aby był też odtwarzany w momencie gdy przesuwam znacznik po timeline tak aby móc sobie pod muzykę ustawiać animację i za cholerę nie chce mi tego zrobić:/ Dodam jeszcze, że ten plik *.wav mam w timeline i mam włączoną na nim opcję "Audio - mutes audio (if any)" Jak ktoś wie jak sobie z tym poradzić to bardzo proszę o pomoc. Dzięki:)
Napisano 20 Luty 201114 l Niestety After pod tym wzglądem jest beznadziejny. Żeby odsłuchć dźwięk trzeba odpalić RAM preview. Jedyny sposób (jaki ja znam przynajmniej) to nacisnąć dwa razy L żeby pojawił się wykres dźwięku i synchronizować "na oko" :/ Chyba, że ktoś zna inny sposób bo ja również będe wdzięczny za odpowiedź.
Napisano 20 Luty 201114 l jesli przesuwasz znacznik i trzymasz Ctrl to masz dzwiek, bardzo pourywany ale jest, chociaz ja wole ustawiac na oko jak to blinq powiedzial :)
Napisano 20 Luty 201114 l Mirach jesteś wielki! Nie miałem pojęcia o tym patencie z przytrzymywaniem ctrl :) Już chyba z 4 lata pracuje w tym programie a tu ciągle człowiek czegoś nowego się uczy ;) Pewnie nie zda się to na wiele ale zawsze coś ;) Bym dał repa, ale "You must spread..."
Napisano 20 Luty 201114 l Autor mirach dzięki poszła reputacja:) Macie może jeszcze jakiś patent jak zrobić, żeby nie wywalał komunikatu o tym.. Za mało ramu itp? Tam można chyba coś konfigurować jakieś dyski itp..
Napisano 20 Luty 201114 l mozna tez nacisnąć kropkę (.) i wtedy zostanie odtworzony sam dzwięk aczkolwiek to nie jest rozwiązanie problemu Kulkiego ;)
Napisano 20 Luty 201114 l Autor Dziękuje panowie.. Niewiele razy miałem okazję siedzieć na Effects ale muszę powiedzieć, że totalnie nie rozumiem Adobe i czasami mam wrażenie jakby ludzie piszący ten soft robili użytkownikom na złość.. Ja nie kumam tej filozofii Adobe:/
Napisano 20 Luty 201114 l może spróbuj innej metody i wgraj video do programu muzycznego. Reaper to bardzo dobry darmowy program: (nie wiem, jak teraz, ale od zawsze był darmowy). http://www.youtube.com/watch?v=X5AXRrcftN8&feature=related http://www.reaper.fm/index.php
Napisano 20 Luty 201114 l Autor Chłopaki mam jeszcze jedno pytanie wiecie może czy jest możliwość ustawienia zakresu generowania preview? Bo teraz mam tak ze jak chcę sprawdzić jakąś sekundę gdzieś pod koniec pracy to i tak muszę całość obejrzeć od początku:/
Napisano 12 Marzec 201114 l Autor Hej chłopaki mam małe pytanko i nie chcę zaczynać nowego wątku. Problem jest chyba banalny do rozwiązania albo niemożliwy.. A mianowicie mam tło a nad nim wyrenderowany obiekt. Chcę użyć adjustment layer ale tak aby działał on tylko na rzeczony obiekt i nie działał na tło (pisząc tło mam na myśli warstwę niżej).. I nie mogę:/ Czy znacie może jakiś patent jak to łatwo i szybko zrobić? Ewentualnie czy może jest jakaś opcja (której za cholerę nie mogę znaleźć) która pozwolić połączyć ową adjustment layer jedynie z tym obiektem 3D lub jakiś ogranicznik dla adjustment layer działający coś jak "oddzialuj tylko na jedną warstwę w dół" ?? Dzięki za info (ewentualne) ;)
Napisano 12 Marzec 201114 l nie wiem czy pomoge ale w photoshopie mi zawsxze pomagało zamkniecie w folder wybranej grupy.
Napisano 12 Marzec 201114 l mozesz te efekty ktore chcesz dac na warstwe po prostu, po co to na adjustment? ew. kopiujesz warstwe nad adjustemnta i potem trk matte na alpha matte przestawiasz dla adjustment layer (jakby co f4 powinno pomoc)
Napisano 12 Marzec 201114 l Chyba jedyne wyjście to prekomponować warstwy których mają dotyczyć efekty z tego adjustment layer. pozdro
Napisano 14 Marzec 201114 l Autor Hej małe pytanko.. Jednej rzeczy nie rozumiem w "composition settings" ustawione mam 25 klatek na sekundę tymczasem gdy importuje do aftera "ciąg plików" on notorycznie ustawia mi go na 30 klatek:/ Jest jakaś możliwość aby to przestawić? Dzenks z góry:)
Napisano 14 Marzec 201114 l Edit > Preferences > Import i tu masz sequence footage xx frames per second pozdro