Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Max3D.pl

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Witam, czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak w Maya 2011 zrobić coś takiego jak stojący sobie zwykły box, i żeby podczas trwania animacji zmieniał kolory, albo całe tekstury ?? Nie jestem najlepszy w modelowaniu dlatego ładnie proszę o proste odpowiedzi.

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 2,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Sposobów jest wiele, najprościej będzie jeśli zrobisz kilka materiałów, skopiujesz boxa kilka razy

i każdemu przypiszesz inny szader. Następnie ukryj sobie wszystkie boxy i animuj visibility

kolejnym bryłom.

Inny sposób to proste animowanie koloru, gorzej z teksturami, jednak możesz zrobić

sobie pionowego rampa ustawionego tak żeby nie interpolował koloru między wartościami,

jako wejście podłączysz mu kilka kolorów czy tekstur i zanimujesz parametr vcord odpowiedzalny za to co akurat ramp wyświetla.

Jeszcze inny to animowana tekstura warstwowa, albo sieć węzłów blend animowanych tak żeby przepuściły w wybranej klatce kolor/teksturę którą chcesz.

Są też bardziej abstrakcyjne sposoby, np kilka warstw renderingu na których box ma różne materiały i ustawienie ich tak, żeby liczyły się w tych zakresach klatekw których zechcesz.

Najprostsza jednak będzie pierwsza opcja ;]

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Bardzo ciekawe sposoby, jednak ja chciałbym nauczyć się robić taki efekt jaki widziałem na youtube. Ktoś w blenderze zrobił tak jakby boxa ale z wody. Ta woda się nie rozpada, tylko zmienia kolory, a box spada tam z jakiejś wysokości, odbija się kilka razy (za każdym niżej) przyciąga go grawitacja. Wiem, że w poprzednim poście napisałem o zwykłym stojącym pudełku ale nie wiedziałem, że jest tak dużo sposobów. To, którego powinienem użyć ?

Napisano

hmm w maxie normalnie kluczują się jakiekolwiek zmiany w material editorze, kolor i textury. Mówicie że w mayi się tak nie da ?

Napisano
hmm w maxie normalnie kluczują się jakiekolwiek zmiany w material editorze, kolor i textury. Mówicie że w mayi się tak nie da ?

Da się stawiać klucze w maxie dla nazwy tekstury?

Ciekawe .

Problem boxa zmieniającego kolory w ruchu rozwiązałbym na warstwach renderingu - jeden box, jeden ruch,

wiele materiałów i mieszanie ujęć w kompozycji dałoby najszybciej najładniejszy efekt.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Zgubiłem gdzieś link i wrzuciłem dopiero teraz. Dokładnie o to mi chodziło.

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.