Napisano 16 Marzec 201114 l Witam! Mam następujący problem: Renderuję scenę i w miejscu, w którym ściana jest najmocniej oświetlona, pojawia się szum: Render robię w Mental Ray'u przy użyciu Daylight System, Sky Portali i GI. Zwmienianie ustawień rendera za pomocą suwaków nic nie daje. Domyślam się, że muszę zmienić coś w ustawień pod "F10" lub w opcjach świateł, nie jestem jednak na tyle zaawansowanym użytkownikiem żeby wiedzieć co odpowiada za te szumy. Z góry dziękuję za pomoc. pzdr.
Napisano 16 Marzec 201114 l Czy korzystasz z jakiś domyślnych parametrów w Mentalu? Spróbuj zwiększyć antaliasing, ewentualnie rozdzielczość obrazka. może przy wyższych ustawieniach problem zniknie. W samym rogu sufitu robi Ci się dziwne światło. Jakby było tam dodatkowe źródło światła lub dziura.
Napisano 16 Marzec 201114 l To w rogu wygląda bardziej na przecinające się dziwnie obiekty. Co do antyaliasingu to obrazek tu wrzucony wygląda na powiększony fragment. Szum usuniesz zwiększając "sampling" cieni w światłach co najmniej do wartości 64/128 - domyślnie masz ustawione zapewne "16 sampli". Czasem występowanie tych szumów zależy od kąta padania światła na face'y, czasem od użytego materiału [przy tych samych ustawieniach sprawdź sobie inny materiał, np. typu "standart"] Pozdrawiam.
Napisano 16 Marzec 201114 l Hmm no antyaliasing do zmiany, to tak na 1 rzut oka(chyba ze to wina rozdzialki ale nie sadze). Te swiatla w rogu nad sufitem to prawdopodobnie dziura w siatce przez ktora przenika swiatlo z zewnatrz albo problem topologii obiektu. Hmm ta ziarnistosc na srodku sciany dziwnie wyglada, po mojemu to maly sampling glossines w materialach. Dodaj jeszcze AO do renderu w post albo do materialow bo brakuje glebi w obrazku.
Napisano 16 Marzec 201114 l To są glossy reflections. Podkręć w "oknie pod F10" glossy reflections multiplier na 4, jak nie pomoże to np na 16, i daj antialiasing nie tak jak napisał sly tylko powiedzmy 4/16 (no chyba że masz bardzo dobry sprzęt/cierpliwość albo chcesz żeby bardzo bardzo ładnie wyglądało). Te bliki na ścianie to może być odbicie od żyrandola.
Napisano 16 Marzec 201114 l maru - podałem wartość "minimum 64 lub 128 sampli dla świateł", nie dla AA - gdzie dobry efekt uzyskasz przy 1/16 nawet. Autor nie pytał zresztą o AntyAliasing. :)