Jump to content

Celica podejście nr2

Kubajaniak

Recommended Posts

Hej wszystkim. W przerwach od ćwiczenia bazgrania tekstur do gameartowych rzeczy pomyślałem, że spróbuje zrobić jeszcze raz Toyote Celice, ale tym razem metodą Bergera. Wyszło mi coś takiego jako baza.

EDIT: Teraz zobaczyłem, że zapomniałem o 2 krawędziach na słupku, żeby nie było sześciokąta z tyłu. Poprawię wieczorem.

przod.jpg

przod_siatka.jpg

tyl.jpg

tyl_siatka.jpg

ren1.jpg

Edited by Kubajaniak

• Replies 10
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Wyprostowałem trochę samochód, głównie z boku. Tył powinien być ok, z referkami się zgadza. Jest taki okrągły, bo nie robiłem jeszcze klapy od bagażnika, która "wchodzi" do środka, a światła wystają. Tu widać to dobrze http://img407.imageshack.us/img407/8180/p1070015.jpg

Poprawiona siatka. Jak jeszcze gdzieś krzywo, to krzyczeć.

przod2.jpg

przod_siatka2.jpg

Na masce jest tam babol mały na tym etapie, ale jak doda się drugiego TSa po skonwertowaniu z pierwszym i do tego kilka krawędzi, to ładnie się wygładza. Poprawię jeszcze nadkola, żeby były bardziej okrągłe, bo jak się patrzy od boku, to brzydko wyglądają i to chyba będzie tyle. Chyba, że jakieś wprawne oko coś wychwyci. Jak nie będzie żadnych sprzeciwów, to jutro zacznę wycinać dziury ;)

Edited by Kubajaniak

Poprawiłem nadkola i skonwertowałem. Na razie bawiłem się przodem. A tak przy okazji mam pytanko. Wie ktoś może skąd można ściągnąć jakieś zdjęcia na których tle można zaprezentować samochód i dopasowane do nich HDR? Ten zestaw na drodze w polu jest trochę nudny. Widzę go na co drugim renderze jak oglądam samochody :P

przod3q.jpg

ren4s.jpg

ren5.jpg

Hej wszystkim. Mam dosyć głupi problem i może ktoś mi pomoże. Mam sobie taką siatkę.

b1.gif

Musiałem na nowo zrobić poligony na środku, więc je skasowałem, z shiftem zrobiłem nowe krawędzie, połączyłem z tymi po drugiej stronie, niby wszystko ładnie, ale... po dodaniu TS'a

b2.gif

Wie ktoś może czemu takie coś się robi? Trochę to głupie, bo nigdy mi się tak nie robiło a tu nagle taki babol. W dodatku nie na wszystkich rogach, tylko w tych trzech o_O

Wiktor Twój sposób zadziałał. Dzięki wielkie za pomoc. Nawet nie musiałem nic weldowadź, wystarczyło convert mesh -> poly. Mogę modelować dalej :)

Edit:

Przy okazji wrzucam UP'a. Boczna szyba jest tymczasowa, więc nie patrzcie na babola w tylnym rogu. Z tyłu nad nadkolem też wyklepie do następnego upa. Zmieniłem trochę tył. Na szczęście dało się bez wracania do bazy przed MS :) Mam lekcje na przyszłość, żeby modelowanie zacząć od dokładnego przestudiowania referek :)

Pozdro

przod4.jpg

tyl4.jpg

Edited by Kubajaniak