Jump to content

Win 7: przesiadka x86 -> x64 a klucz programu

Lucas

Recommended Posts

Witam, jakoś nie mogę jednoznacznie tego wyczytać z wygooglowanych stron więc zapytam się tutaj.

Mam zainstalowany Windows 7 Home Premium OEM, podkreślam, że to OEM bo dostarczony od razu z laptopem. Niestety w momencie gdy go kupowałem, nie było możliwości kupienia wersji x64 bo producent obawiał się braku kompatybilności sterowników, dzisiaj już wiem, że x64 spokojnie da radę na tym sprzęcie.

Z chęcią bym zrobił upgrade, jak wiadomo możliwie tanim kosztem:). Znalazłem oficjalne linki do pobrania Win 7 do wypalenia i aktywacji posiadanym kluczem (http://www.w7forums.com/windows-7-iso-official-direct-download-links-t2910.html). Tylko nie za bardzo wiem, czy ten myk zadziała w przypadku OEMowej wersji, skoro zmieniam z x86 na x64. W internecie znalazłem jakieś tam pojedyncze informacje o tym, że klucz od x86 zadziała ale jakoś nie jestem pewien. Robił już ktoś może taki manewr?

Edited by Lucas

• Replies 5
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Wydaje mi się, a w zasadzie mam pewność, że nie da się za "friko" zrobić takiej zamiany. Upgrade też nie wchodzi w rachubę bo to nie jest upgrade. A poza tym na jakiej podstawie uważasz , że linki które znalazłeś są "OFICJALNE"?

@Dynamico: ponieważ są umieszczone na oficjalnym forum Windowsa 7, zresztą kupując Windowsa, tak naprawdę kupujesz licencję i w myśl prawa do korzystania z kopii zapasowej MS nie interesuje z jakiej płyty czy obrazu masz zainstalowany system, widocznie wyszli z założenia, że ktoś może nie mieć nośnika danej wersji (chociażby właśnie kwestia wersji x86 i x64) a jednak powinien mieć możliwość korzystania z tego co zakupił.

@wujek_kane: wydaje się to wszystko sensowne, wiem, że tak to działa z pełnymi wersjami BOX, tylko właśnie ten OEM mnie intryguje.

@Hynol: pewnie na tym się skończy, problem w tym, że z relacji innych osób na forach wyszukanych przez google wynika, że informacje od konsultantów MS bywają dość rozbieżne;)

W każdym razie dziękuję za odpowiedzi:)

klucz zadziała....mi zadziałał..miałem laptopa z pierwotnie vistą i potem upgrade do 7 x86 (ten darmowy za 20€ :) )

jak przeformatowałem na x64 z ISO które miałem z MSDNAA to nie było żadnego problemu..klucza użyłem starego (otrzymanego od HP)..nie z MSDNAA

windows nie krzyczy że jest nieoryginalny i się aktywował..co na to sam Microsoft nie wiem..