animatrix Posted March 31, 2011 Share Posted March 31, 2011 1. Gdy zoomuję obiekt to stopniowo zanika. Zanik = zoom. Jak to poprawić? To ciemne to nie jest wymodelowane, tak po prostu ,,obcina" coraz głębiej. 2. Po uruchomieniu w material editor wszystko jest jaskrawe. Reset pomaga. Co ja przestawiłem? :) Dzięki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smoku Posted March 31, 2011 Share Posted March 31, 2011 Jak nie chcesz żeby ucinało model rób zooma w ortographic view. Nie w perspektywie a takie przejaskrawione materiały to może gamme w przestawiłeś ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirach Posted March 31, 2011 Share Posted March 31, 2011 jasne materialy, jesli nie porada Smoka to stawiam na to ze w enviroment (8) ambient light nie jest czarny. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
animatrix Posted March 31, 2011 Author Share Posted March 31, 2011 (edited) hmmm... Problem z ucinaniem obiektów pojawił się dopiero wczoraj. ze 2 lata odpalalem maxa, sporadycznie, ale nigdy nie widziałem takiego problemu. Poza tym przyzwyczaiłem się do pracy w perspektywie :) Z gammą nie robiłem nic. Korekcja nie pomaga. UP^ Thx! enviro faktycznie. Tzn jest czarny, ale jak przesune suwak w dol i z powrotem do czzarnego jest ok. thx Edited March 31, 2011 by animatrix Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dynamico Posted April 1, 2011 Share Posted April 1, 2011 To może masz ustawiony renderer Mental ray i włączoną kontrolę ekspozycji. Ja kiedyś długo się z czymś takim męczyłem zanim się połapałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
F/X Posted April 1, 2011 Share Posted April 1, 2011 Takie znikanie często jest przy perspektywie jak masz małe obiekty. Klikasz w górnym rogu na nazwe viewportu (perspective,front,back etc). Viewport clipping i dostosowujesz sobie tą strzałeczką po prawej jak blisko camery obiekt ma być renderowany. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts