Napisano 20 Maj 201113 l Witajcie, Ostatnio przez przypadek zalałem sobie tablet. Niby nic, bo wylało się tylko kilka kropelek, ale trafiły w szczeliny pod przyciskami. Mimo natychmiastowego odłączenia i osuszania, tablet nie działa prawidłowo ( w pewnym obszarze na tablecie kursor zaczyna szaleć). Czy nie wiecie gdzie mogę naprawić taką usterkę? Może w gdzieś w Polsce znajduje się nieautoryzowany spec od naprawy takiego sprzętu. Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.
Napisano 17 Wrzesień 201212 l Autor Wracam do tematu bo już jestem zrozpaczony :( Czy ktoś mógłby mi coś podpowiedzieć?
Napisano 17 Wrzesień 201212 l Nie raz i nie dwa, sie wylalo(kawa z cukrem) i to nie kilka kropelek, dziala do tej pory(5lat z hakiem cos kolo tego), zdejmij co dasz rade(ta duza przezroczysta powloka jest zdejmowalna) obczysc, osusz, jesli masz cochones do grzebania w elektronice to poszperaj odnosnie czyszczenia elektroniki z zalania (ja to robilem kiedys z telefonem po praniu w pralce przez pol godziny... wodka(bo nie mialem pod reka salicylowego) plus woda destylowana jesli dobrze pamietam, ostatecznia dzialal jeszcze pare lat), powodzenia
Napisano 17 Wrzesień 201212 l uzumakishadow napisał: wodka(bo nie mialem pod reka salicylowego) plus woda destylowana jesli dobrze pamietam, ostatecznia dzialal jeszcze pare lat), powodzenia Zamiast tego najlepiej do elektroniki użyć alkoholu izopropylowego (IPA).
Napisano 17 Wrzesień 201212 l Lucas dobrze prawi, podstawowy środek do czyszczenia elektroniki. Wódka ma w sobie wodę, która raz że przewodzi sama z siebie prąd, to jeszcze zostawia osad.
Napisano 18 Wrzesień 201212 l Tak zdecydowanie alko izo. wypadla mi nazwa. Wacoma bym rozwiazaniem z przytoczonej anegdoty odnosnie telefonu bym nie potraktowal, do niego wystarczylo go przetrzec, po zdjeciu oslony, delikatnie zwilzonym recznikiem papierowym aby sie nie kleil:) a potem w obu przypadkach schniecie w temperaturze pokojowej. Jesli nie dopowiedzialem to sorry. Ot mialo to bardziej na celu, ze nie zawsze jest tak zel po zalaniu sprzetu zeby nie dalo sie odratowac (nawet chalupniczymi i niekanonicznymi metodami gdy pod reka nie ma prawidlowych rzeczy a liczy sie czas:)) Jesli Ci tam pare kropel spadlo to moze wlasnie wystarczy delikatnie sie zabrac do tematu i uda sie odratowac to wariujace miejsce za co trzymam kciuki:)
Napisano 18 Wrzesień 201212 l Jako ze pracuje w serwisie moge powiedziec ze rada z czyszczeniem IPA jest sluszne, jednak przy zalaniu elektroniki trzeba pamietac ze to czas jest glownym czynnikiem. Kazde zalanie powoduje w skutkach uszkodzenie elektroniki, to czy bedzie ono smiertelne dla podzespolow podyktowane jest czasem w jakim owe zalanie zostanie usuniete. Z tego co widze autor zalał sprzet kilka miesiecy temu wiec warto by jednak pojsc do jakiegos serwisu i niech ocenia co zostalo zalane i w jakim stopniu postapila degradacja. Czasem zdarza sie ze owa kawa zaschnie gdzies i kontakt jest kiepski, o ile iminela newralgiczne elementy (glownie elementy powierzchniowe) to takie wyczyszczenie pomoze. Carioca, mozesz spboowac rozebrac tablet samodzielnie, i zajrzec do srodka. Cudow technologicznych tam nie bedzie, a na necie pewnie znajdziesz nawet dokladny opis co jest w srodku a skomplikowany taki tablet to nie jest.