Napisano 26 Maj 201113 l Jak w temacie... Zastanawiam się, którą kartę wybrać.Potrzebuję coś ze środka stawki w cenie około 500 zł. Która z wymienionych jest waszym zdaniem lepsza i bardziej kompatybilna z aplikacjami graficznymi. Palit XpertVision GeForce GTX 460 Sonic 1GB DDR5 PCI-E BOX - 550 zł HIS Radeon HD 5830 iCooler V 1GB DDR5 PCI-E BOX- 447 zł Czy może polecacie jakieś inne karty o podobnej wydajności i cenie.
Napisano 26 Maj 201113 l postawiłbym na ATI 6850 (np) opierając się o: http://www.videocardbenchmark.net/video_lookup.php?gpu=Radeon+HD+6850
Napisano 26 Maj 201113 l Autor Rzeczywiście, bardzo ciekawa karta, czuję się przekonany (po pierwszym rzucie okiem), ale jeszcze trochę poczytam.
Napisano 26 Maj 201113 l jak chcesz korzystac z CUDA to geforce i nic innego , choc z seria 4xx i 5xx sa problemy w maxie (poza 2012). Osobiscie mialem radka 4870 teraz mam geforca 460 2gb i szczerze powiem ze radek mial lepsza wydajnosc niz geforce 460. Ale tak jak pisalem ja bralem pod uwage korzystanie z CUDA i wielkosc ram i tak czy siak bylem na ta karte skazany.
Napisano 26 Maj 201113 l O spoko panowie - wlasnie moja staruszka 9800gtx splonela i szukam czegos w tym przedziale. Wahalem sie pomiedzy GTX460 a GTS450 (cos ostatnio nieurodzaj na pieniadze u mnie, kury sie przestaly niesc i krowy malo mleka daja... :P) a tu taka ciekawostke wrzuciliscie... Moze jakis uzytkownik radkow powiedziec czy to prawda ze co 5 minut jest jakis problem ze sterownikami czy to urban legend tylko? Chcialbym kupic cos na czym moglbym pograc ale i popracowac - glownie 2D (photoshop, painter) i Zbrush, troche 3d ale bez szalenstw. Spoko sa te radki? Bo imponujaco wyglada stosunek wydajnosci do ceny :O przy okazji Nie moge sie doszukac - zasilacz 450 starczy pod tego radoslawa?
Napisano 26 Maj 201113 l Nie ma większych problemów z Catalystami (stery od ATI-AMD). Spoko nie spoko, tutaj jakość/cena na prawdę się wyróżnia. W tej cenie nie znalazłoby się łatwo coś fajniejszego. Z Sapphire mam dobre doświadczenia jeśli chodzi o OC. Co do zasilacza, zależy co masz jeszcze upchane. Procesor, ilość HDD, ODD. A i zasilacz zasilaczowi nie równy pod względem stabilności działania.
Napisano 27 Maj 201113 l Przecież branie 460 to zerowa opłacalność od kiedy są 560Ti. To ta prawie ta sama konstrukcja tylko bardzo zoptymalizowana i niemal dwukrotnie wydajniejsza. Powiedzmy że 120% ceny za 200% tego samego. Nie warto dołożyć te 150zł? Co do radeonów to polecam od razu zakup dobrze tłumiących słuchawek. ;) Dwa najnowsze radki u nas w akademiku przy odpaleniu starcrafta 2 buczały jak traktory. ;) Ze sterownikami też niezłe psikusy się dzieją. Ja tam jestem fanem stabilności i wolę te parę groszy już dopłacić niż czekać aż moja superhiper wydajna karta spłonie. Edytowane 27 Maj 201113 l przez Monio
Napisano 27 Maj 201113 l Przecież branie 460 to zerowa opłacalność od kiedy są 560Ti. To ta prawie ta sama konstrukcja tylko bardzo zoptymalizowana i niemal dwukrotnie wydajniejsza. Powiedzmy że 120% ceny za 200% tego samego. Nie warto dołożyć te 150zł? Co do radeonów to polecam od razu zakup dobrze tłumiących słuchawek. ;) Dwa najnowsze radki u nas w akademiku przy odpaleniu starcrafta 2 buczały jak traktory. ;) Ze sterownikami też niezłe psikusy się dzieją. Ja tam jestem fanem stabilności i wolę te parę groszy już dopłacić niż czekać aż moja superhiper wydajna karta spłonie. Jesli chodzi o 560 to jest wydajniejsza ale bez przesady ;). Odnoszac sie do radeonow niewiem jak to jest teraz ale swego czasu mialem kilka kart ati i nigdy nie mialem problemow ze sterami.
Napisano 27 Maj 201113 l no wlasnie nie widze potwierdzeniav w liczbach. Nie wiem czy Ciebie atakowal ad personam czy po prostu pokazał, ze przeznaczenie i zastosowanie moze decydować o opłacalności z pozoru nieopłacalnej decyzji. Jak się wspierasz GPU renderingiem, to 1gb karta wiele Ci nie da a 460 ma miłą alternatywę 2gb na pokładzie.
Napisano 27 Maj 201113 l Co do 2 gigowych kart to poniżej tysiaka można kupić 560Ti z 2 giga ramu, 250zł drożej niż ten 460(2gb) ale nadal różnica w mocy jest bardzo duża. Obie karty to dobre konstrukcje (ja mam 460) ale współczynnik cena/moc obecnie na plus dla 560Ti. Edytowane 27 Maj 201113 l przez n-pigeon
Napisano 27 Maj 201113 l Co do radeonów to polecam od razu zakup dobrze tłumiących słuchawek. Dwa najnowsze radki u nas w akademiku przy odpaleniu starcrafta 2 buczały jak traktory. To nie argument. Osprzęt jak układ chłodzący jest montowany przez dystrybutora(Sapphire,Gigabyte,Asus etc..). Poza tym panowie się rozgalopowali zdeczka. Ramy są określone 450-550.
Napisano 27 Maj 201113 l Monio 560 to swiezy kotlet ze starym nadzieniem od 460 z zewnatrz wyglada ladnie ale nadal zalatuje staroscia. Tak jak 460 i cala seria 4xx i 5xx wielkie nieporozumienie. Nie warto dokladac do serii 5xx wzrost wydajnosci jest zbyt maly. Gdyby nie cuda to radek juz dawno osuszal by mi obudowe.
Napisano 27 Maj 201113 l No wiec jaka karte wybrac obecnie pod system do pracy przy wizualziacjach w 3d maxie , bez zadnych gier , tylko cała koncentracja na wydajności vieportów w maxie Amd nowe karty wypościł obecnie kopiłem na szybko gts450 bo mi 9800gt padłaale składam nowego kompa i myślę coś nad v5900 i sam nie wiem co wybrać
Napisano 27 Maj 201113 l Jesli masz lub bedziesz mial maxa 2012 to geforcami az tak bardzo sie nie musisz przejmowac bo ponoc pracuja bez problemu. Ja bym szedl w radeony 6950, 6970. No chyba ze masz duzy budzet na karte to bierz quadro albo firegl