Napisano 6 Czerwiec 201113 l Witam, Mam problem z ustawieniami Vraya. Pojawiają mi sie plamy na ścianach i prześwity światła pomiędzy sufitem a ścianą. Wdzięczny będę za konstruktywne uwagi, podpowiedzi. By Winkiel75 at 2011-06-06 Edytowane 6 Czerwiec 201113 l przez Winkiel
Napisano 6 Czerwiec 201113 l witam! przeswity moze dlatego ze nie dociagneles scian ? a plamy na scianach to wydaje mi sie wynikaja z tego ze dales za malo subdivs w light cache , moze ustaw tak na 1600 na poczatek i sprawdz ;) pozdrawiam
Napisano 6 Czerwiec 201113 l w Vray irr map daj Hsph subdivision na 100 (z 50) a interpolation samples daj na 50 (z 20). Dodatkowo materiał podałogi zminiłbym na vray overrride z jakimś jasnym materiąlem w GI poczytaj ( http://www.spot3d.com/vray/help/150SP1/examples_vray_overridemtl.htm ) No i oczywiście wyżesze ustawienia Irridance map i Light Cache
Napisano 6 Czerwiec 201113 l Winkiel napisał: Pojawiają mi sie plamy na ścianach i prześwity światła pomiędzy sufitem a ścianą. Tu powinno pomóc zaznaczenie "check sample visibility" i Irradiance map
Napisano 6 Czerwiec 201113 l A ja proszę o zapoznanie się z regulaminem forum, w szczególności z punktem dotyczącym zasad nazewnictwa wątków i działów forum. Twój temat został źle nazwany i/lub utworzony w złym dziale, w przypadku braku reakcji zostanie usunięty. Pozdrawiam.
Napisano 4 Lipiec 201113 l Autor Dzięki za podpowiedzi. Pomogło. Mam jeszcze jedno pytanie, może nie do tego działu ale nie wiem do którego zamieścić więc pytam. Czy korzystaliście z usług tzw farm renderujących? Jakie macie doświadczenia?
Napisano 4 Lipiec 201113 l Najpierw korzystałem, a teraz ja "farmeruję". Pytanie trochę ogólne - powiedz co chcesz wiedzieć?
Napisano 5 Lipiec 201113 l Masz ustawienia na LOW więc raczej można przewidzieć że nie będzie całkiem czysto - to w kwestii plam Co do "Hsph subdivision na 100 (z 50) a interpolation samples daj na 50 (z 20). Dodatkowo materiał podałogi zminiłbym na vray" To nie zgadzam sie. Kombinowanie z materiałami ovverride w tym przypadku moim zdaniem jest bez sensu. Hsph na 100 to sporo za duzo. Oczywiście można tyle dać albi i więcej jak masz czas ale można tez spokojnie wyrenerować czysto z mniejszą wartością. W light cachu 1200 tez spokojnie wystarczy. A 50 w interpolation samples może ci rozmyć detale chociaż na to pewnie by poradził AO Nie oczuekuj że wnętrze ci sie czyściutko policzy w pół godziny. Cudów nie ma Powiedz jakie masz tam światła jeszcze w scenie i jak ustawione. Szczególnie jeśli masz vray lighty