fiszkas Napisano 29 Czerwiec 2011 Napisano 29 Czerwiec 2011 Witam, mam takie pytanie: jakie są różnice pomiędzy efektami wizualnymi a specjalnymi? Z tego co wiem to efekty wizualne są tworzone komputerowo, a na wikipedii jest napisane, że efekty specjalne są tworzone najczęściej na komputerze.
Shogun 3D Napisano 29 Czerwiec 2011 Napisano 29 Czerwiec 2011 Efekty specjalne nie zawsze są robione na kompie, ale coraz częściej z pracowni speców od woskowych figurek i makiet praca nad nimi przechodzi do pracowni komputerowych.
fiszkas Napisano 29 Czerwiec 2011 Autor Napisano 29 Czerwiec 2011 To właściwie jaka jest różnica między efektami spacjalnymi a wizualnymi? Bo w większości przypadków piszą "efekty specjalne".
Marvin Napisano 29 Czerwiec 2011 Napisano 29 Czerwiec 2011 Ja myślę, że swobodnie można te terminy używać zamiennie. No chyba, że istnieje dyrektywa UE na temat używania wyżej wspomnianych terminów.
olaf Napisano 29 Czerwiec 2011 Napisano 29 Czerwiec 2011 eksplozja to efekt specjalny składajacy sie z dzwięku i obrazu itp. pierdół. ale mozna upraszczać w sumie.
Gość User190 Napisano 29 Czerwiec 2011 Napisano 29 Czerwiec 2011 Różnica: - http://en.wikipedia.org/wiki/Special_effect - FX - http://en.wikipedia.org/wiki/Visual_effects - VFX , gdzie VFX jest podzbiorem zbioru FX.
Sayja Napisano 29 Czerwiec 2011 Napisano 29 Czerwiec 2011 zawsze sądziłem, że powinno być na odwrót ;] Efekty specjalne kojarzyły mi się z filmami, a wizualne z dużo szerszym repertuarem mediów i nie-mediów.
danilo2 Napisano 29 Czerwiec 2011 Napisano 29 Czerwiec 2011 + dla Matiego efektem specjalnym może być ustawienie ogromnego wiatraka, który rozwiewa włosy ładnej aktorce (rozwiewanie włosów brzydkiej aktorce nie jest już efektowne więc to pomińmy) nie jest to jednak efekt wizualny
Sayja Napisano 29 Czerwiec 2011 Napisano 29 Czerwiec 2011 Jak pierwszy raz zastosowano montaż w filmie (1895) to to też był wtedy efekt specjalny.
Gość Chrupek3D Napisano 29 Czerwiec 2011 Napisano 29 Czerwiec 2011 wizualny to chyba jak sie paczy oczyma i sie palcem nie pokazuje... bo moze byc jeszcze dzwiekowy, ale to juz sie oczyma nie paczy i nie bedzie wizualny...chyba.
adamkuczek Napisano 22 Lipiec 2011 Napisano 22 Lipiec 2011 "Special effects" to efekty używane bezpośrednio na planie filmowym, jak petardy, dym, wiatraki, woreczki z "krwią", makiety, itp. "Visual effects" tworzone są gł. komputerowo w post-produkcji - wszystko, czego nie da się zrobić w realu albo jest to za drogie. VE często wspomagają też SP (np. do prawdziwych płomieni dodane są cyfrowe).
Rekomendowane odpowiedzi