wojtasqn Napisano 3 Lipiec 2011 Napisano 3 Lipiec 2011 Witam Zakupielm ostatnio Geforce 460 GTX 1GB pamieci, i niestety nie jestem w stanie uruchomic RT w trybie Open CL. Wyskakuje mi miluskie okienko z informacja "V-Ray Standalone has stopped working" jak w zalaczonym ponizej obrazku. Zmienialem juz sterowniki, wylaczalem firewalle, od nowa system, od nowa 3ds, chyba tylko pielgrzymka do Czestochowy mi zostala. Prosze o jakakolwiek pomoc lub pomysly. http://img543.imageshack.us/img543/7277/vraystandalonehasstoppd.jpg Moj system win 7 64 bit 3ds Max 2012 64 bit Core 2 Duo 2,6 6GB Ram
kosaprzemo Napisano 14 Lipiec 2012 Napisano 14 Lipiec 2012 Nikt jeszcze na to nie znalazł rozwiązania? Mam ten sam problem.
Gość Chrupek3D Napisano 14 Lipiec 2012 Napisano 14 Lipiec 2012 muszą być starsze sterowniki, bodajże 275... ale nie pamiętam.
maru Napisano 14 Lipiec 2012 Napisano 14 Lipiec 2012 wygoglowałem że niektórym pomogło uruchomienie maxa jako administrator i wtedy odblokowuje się zakładka "engine" dziwne, u mnie działa na zintegrowanej karcie graficznej intela
kosaprzemo Napisano 18 Lipiec 2012 Napisano 18 Lipiec 2012 zmiana sterowników niczego nie zmieniła obraz wciąż czarny.
Gość Chrupek3D Napisano 18 Lipiec 2012 Napisano 18 Lipiec 2012 może to śmiesznie zabrzmi, ale coś mi świta, że musiałem ruszyć viewportem, żeby coś się pokazało... Rusz obiektem w innym oknie, tym z perspektywą lub front, side, top.
kosaprzemo Napisano 18 Lipiec 2012 Napisano 18 Lipiec 2012 Jeśli to zadziała... To Ci stawiam browara :) ... jeszcze zaczekam, ale na razie nie zadziałało... Ciężki orzech do zgryzienia... nie ogarniam czemu to nie trybi. po instalowałem wszystko chyba od CUDA łącznie z SDK a i tak nie chce działać Starsze stery też i tak nie działa.
GRiPi Napisano 18 Lipiec 2012 Napisano 18 Lipiec 2012 Nie korzystałem nigdy z OpenCL, ale ostatni komentarz w konsoli świadczy o tym, że kompiluje program pod twoją kartę. Zostaw okno na noc.
kosaprzemo Napisano 19 Lipiec 2012 Napisano 19 Lipiec 2012 (edytowane) ok dzięki... niby proste ale o tym nie pomyślałem. Ok zostawiam dzisiaj na noc, ale jak odpaliłem na CUDA to dzisiaj wyskoczyło mi coś takiego Edytowane 19 Lipiec 2012 przez kosaprzemo
Tomo Napisano 22 Lipiec 2012 Napisano 22 Lipiec 2012 rt działa na nowych sterach Chrupek3D był taki problem ale dało się go rozwiązać "spreparować sterowniki" ja tak robiłem banalnie łatwe jak ktoś potrzebuje to poszukam instrukcji na swoim hdd jak się to robiło z tego co pamiętam parę plików się podmieniało i było ok bo też mnie ten komunikat wkurzał :/
kosaprzemo Napisano 26 Lipiec 2012 Napisano 26 Lipiec 2012 (edytowane) To ja bym bardzo poprosił o tą instrukcję Poza tym nie rozumiem o co chodzi z tym "chrupek3D" :D może ktoś rozjaśnić? Edytowane 28 Lipiec 2012 przez kosaprzemo
Tomo Napisano 29 Lipiec 2012 Napisano 29 Lipiec 2012 (edytowane) To były słowa do Chrupka3d skierowane ;p zaraz poszukam czegoś i zedytuje posta Po 1 ja mam najnowsze sterowniki i działa max 2012 vray rt 2.3 ale nie jestem w stanie powiedzieć czy moje sterowniki są tak przerobione czy nie bo nie pamiętam jeśli mam na surowych nowych sterach rt nie idzie znaczy że moje też są poprzerabiane, jak to zrobić ? 1. Odinstalować sterowniki i zainstalować 270.71 2. Włączyć vray rt powinien działać to konieczne on wygeneruje plik .clbin nam potrzebny potem. 3. Teraz trzeba przejść do swojego katalogu Temp wpisując w start menu %temp% 4. Znajdź plik z końcówką .clbin otwórz jego właściwości i zaznacz go tylko jako do odczytu. 5. Odinstaluj Sterowniki 6. Zainstaluj sterowniki jakie już chcesz. 7. Vray RT powinien ruszyć :D Piszcie czy pomogłem dla wspomnienia z serwerem Vray distribute też miałem problem ale rozwiązany już nazwy plików zmieniałem. http://img684.imageshack.us/img684/1840/clipboard012p.jpg Edytowane 29 Lipiec 2012 przez Tomo 1
kosaprzemo Napisano 29 Lipiec 2012 Napisano 29 Lipiec 2012 eee ale nie mogę znaleźć innych sterów 270,71 niż quadro. to mają być quadro?
Tomo Napisano 29 Lipiec 2012 Napisano 29 Lipiec 2012 (edytowane) to mają być zwykłe stery może i problem je znaleźć ale się da też chyba miałem taki problem w końcu gdzieś w sieci znalazłem. Może spróbuj jeszcze starsze ale takie na których RT działał faktycznie na oficjalnej stronie nvidia niema tych sterów ja na dysku jeszcze poszukam :/ Edytowane 29 Lipiec 2012 przez Tomo
Gość Chrupek3D Napisano 29 Lipiec 2012 Napisano 29 Lipiec 2012 nie możesz wpisać w google "nvidia 270 win 7"?
Tomo Napisano 29 Lipiec 2012 Napisano 29 Lipiec 2012 nie możesz wpisać w google "nvidia 270 win 7"?chyba faktycznie niema 270.71 dla GF niech spróbuje starszych chyba 270.61 są dla GF jak mu ruszy to edytuje moją instrukcje
Gość Chrupek3D Napisano 29 Lipiec 2012 Napisano 29 Lipiec 2012 mogę tylko od siebie dodać - na pocieszenie - że vrayRT jest bardzo wolny i słaby. Niepotrzebnie tak się starasz, bo i tak nie będziesz z niego korzystał. Tracisz czas po prostu. Miałem 2xGTX 460, a i tak animacje w vrayu liczyłem na procku.
kosaprzemo Napisano 29 Lipiec 2012 Napisano 29 Lipiec 2012 Ja wiem że jest słaby :) ale jest mi potrzebny do podglądu jedynie. Nie zamierzam robić na tym animacji ani nic z tych rzeczy. Nitrous mi nie wystarcza a miło będzie patrzeć czy materiały dobrze w świetle wyglądają i edytować je w czasie rzeczywistym. Właściwie chyba do tego powinien służyć VrayRT. Ale dzięki za radę.
kosaprzemo Napisano 31 Lipiec 2012 Napisano 31 Lipiec 2012 Niestety narazie nie. Ale chyba będę zmuszony zrobić formata. Jak zrobię dam znać czy działa. Podejrzewam że może to być problem systemu. Ponieważ wcześniej miałem kartę ATI i tylko zmieniłem sterowniki. Jeśli format nie zadziała to nie mam pomysłu czemu może to nie działać.
Tomo Napisano 31 Lipiec 2012 Napisano 31 Lipiec 2012 napisz do mnie na gg to to rozgryziemy wątpię żeby format tu pomógł jak winda ci się nie sypie to ją zostaw...
GRiPi Napisano 31 Lipiec 2012 Napisano 31 Lipiec 2012 Jeżeli ciągle macie problem z ostatniego screena, to raczej chodzi o przoblem z licencją, konfiguracją sieci, aniżeli sterownikami. Otrzymujecie zgłoszenie od 127.0.0.1(swój komp), a vrayrt jest zajęty 0.0.0.0(również swój komp). Polecam sprawdzić firewall etc.
kosaprzemo Napisano 31 Lipiec 2012 Napisano 31 Lipiec 2012 napisz do mnie na gg to to rozgryziemy wątpię żeby format tu pomógł jak winda ci się nie sypie to ją zostaw... Prędzej skype :D nie mam gg i nie chce mi się zakładać :P Jeżeli ciągle macie problem z ostatniego screena, to raczej chodzi o przoblem z licencją, konfiguracją sieci, aniżeli sterownikami. Otrzymujecie zgłoszenie od 127.0.0.1(swój komp), a vrayrt jest zajęty 0.0.0.0(również swój komp). Polecam sprawdzić firewall etc. Hmmm... Więc sugerujesz, że może to być problem medycynki?
Tomo Napisano 1 Sierpień 2012 Napisano 1 Sierpień 2012 Moim zdaniem to nie licencja ani sieć, chyba renderujesz na 1 kompie. Zamiast cuda wybierz CPU jak działa to znaczy że się nie mylę.
Tomo Napisano 2 Sierpień 2012 Napisano 2 Sierpień 2012 Zrobisz ze sterami jak trzeba to musi ruszyć gpu-z i posprawdzaj czy masz wszystkie opcje na dole "cuda" "opencl" itd zaznaczone haczykiem. Może nie masz dogranego czegoś jak należy.
kosaprzemo Napisano 6 Sierpień 2012 Napisano 6 Sierpień 2012 Octane render działa A to tabelka z gpuz
Tomo Napisano 6 Sierpień 2012 Napisano 6 Sierpień 2012 znajdź stery na których ci działa rt bez przeróbek potem sie je przerobi ...
kosaprzemo Napisano 7 Sierpień 2012 Napisano 7 Sierpień 2012 Mnie się wydaje, że to faktycznie licencja, bo już próbowałem z różnymi sterownikami. I nic. Tylko nie wiem co z tym dalej zrobić.
Tomo Napisano 8 Sierpień 2012 Napisano 8 Sierpień 2012 A jest coś takiego jak licencja na vray rt osobno na cpu,opencl,cuda ;> nie wydaje mi się więc jak rt w trybie cpu ci działa to po prostu tracisz czas myśląc o licencji. Jedynie jakieś pozostałości po redku mogą robić syf chyba to jedyne koło ratunkowe które na razie widzę ;] zrób sobie ghosta systemu zaraz po instalce zanim zaczniesz wgrywać stery itd oszczędzisz sobie na przyszłość czasu i nerwów a potem 2 raz jak już wszystko będzie hulać.
kosaprzemo Napisano 8 Sierpień 2012 Napisano 8 Sierpień 2012 w sumie... Ale wszystkim z kopią działa RT? bo może po prostu medycynka jest "niekompletna" i dlatego na GPU nie chce trybić. Bo słyszałem też i taką teorię.
Tomo Napisano 13 Sierpień 2012 Napisano 13 Sierpień 2012 Na dniach będę instalował windowsa i postaram się zachować wszystkie pliki ewentualnie ci pomocne(sterowniki itd) i zapisać sobie co jak robiłem. Jak wszystko u mnie będzie już działać to dam znać i podeśle co trzeba.
Tomo Napisano 22 Sierpień 2012 Napisano 22 Sierpień 2012 No więc tym razem poszło bez jakiś problemów: Instalacja Windowsa 7 sterowników itd potem (stery do grafy od razu najnowsze 301.42-desktop-win7-winvista-64bit-international-whql) 3ds max 2012 64bit 3dsmax2012_hf1_64-bit_en 3dsmax2012_hf2_64-bit_en 3dsmax2012_sp1_64-bit_en 3dsmax2012_sp2_64-bit_enu 3dsmax2012update6_enu Vray.2.30.01.MAX.2012 jak masz "polską" wersje o której wspominałeś to podmień vray201x.dll + cgauth.dll w C:\Program Files\Autodesk\3ds Max 2012 podmień cgauth.dll w C:\Program Files\Chaos Group\V-Ray\RT for 3ds Max 2012 for x64\bin (mam nadzieje że wcześniej to robiłeś nie spytałem to to było dla mnie oczywiste) Wiadomo ścieżki są przykładowe. I powinno działać u mnie na początku był czarny obraz ale po 3 minutach coś poszło dalej w okienku dosowym z vray ale obrazu dalej nie było już chciałem wgrywać te stery z 270 ale po restarcie max i jednej próbie odpaliło się w mgnieniu oka. Co do tamtej wcześniejszej metody przy błędzie o crash to sprawdziłem i na 100% instaluje się sterowniki 270.71-Quadro-win7-winvista-64bit-international-whql Tak są to sterowniki quadro i masz je na swojej 460tce zainstalować reszta jak w opisie. Spróbuj tej metody na quardo wpierw jak nie łapnie to instalacja windowsa i stery o których pisałem widać działają już bez problemu z rt. Ps. nie wiem czy hotfix i update max miały jakieś znaczenie masz napisane w takiej kolejności jak sam robiłem.
kosaprzemo Napisano 29 Sierpień 2012 Napisano 29 Sierpień 2012 (edytowane) Dupa. Nie ogarniam. Przeinstalowałem system zainstalowałem stery po kopiowałem pliki i nie działa. Jest to samo co było. Na dodatek z physX w rayfire 1.58 też mam problemy. Plugin physX zainstalowany, a tam i tak w zakładce physics "physX - not supported". Nie ogarniam skąd tyle problemów. Albo jestem komputerowym debilem, albo mam uszkodzoną kartę graficzna. edit; dobra physX działa. nie działa tylko z najnowszą wersją plugina physX. Z drugiej strony dostać starszą to też jest sztuka. czyli karta raczej jest w porządku. p.s a przy RT używasz OpenCL czy CUDA? p.s 2 wie ktoś może jak otworzyć plik Vray.dmp? edit2; Ok openCL i CUDA działa! Omg w końcu. Zainstalowałem jeszcze cuda tool kit nie wiem czy to coś pomogło. Edytowane 29 Sierpień 2012 przez kosaprzemo
Rekomendowane odpowiedzi