Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam. Wrzucam wizualizacje domu, coś mi w niej nie pasuje. Dom nie ma wnętrza wiec w oknie na parterze odbija się okno z przeciwległego narożnika domu (przy okazji dziwnie jest zniekształcone). Drzewa od Evermotion.

Niby materiały mi sie podobają ale całość tworzy mało realistyczną wizualizacje. Macie może jakieś rady?

http://img153.imageshack.us/img153/4903/doms.jpg

• Odpowiedzi 14
  • Wyświetleń 2,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Przede wszystkim lezą zbiegi (zmień w ustawieniach kamery) i zmień możne tło bo obecne jest jakieś "mdłe" no i spróbuj ustawić światło tak aby większa cześć domu była oświetlona, bo u Ciebie masz słonce tylko w lewym górnym rogu a reszta w cieniu, no i zróżnicuj cienie bo wszystkie sa prawie jednolite. Co do materiałów ok ale te płytki na dole wywal bo to wygląda jak z IKEI :)

Napisano

Może się czepiam i nie znam, ale jakoś nie podobają mi się zbiegi. Dom ten ma jakieś 6-8 metrów, a zbiegi są bardzo ostre. Takie zbiegi na zdjęciach czy rysunkach pojawiają się tylko w nienaturalnych kadrach i ułożeniach kamery a także przy bardzo dużych budowlach gdzie siłą rzeczy zbieg musi być ostry. W budynkach piętrowych, takich jak przedstawiłeś, zbiegi te powinny naturalnie biec łagodniej. To taka moja mała sugestia i nie jestem w tym temacie znawcą więc jakoś szczególnie nie przejmuj się moim zdaniem.

To mój pierwszy post i od razu się czepiam (świetne wejście :D).

Napisano
  • Autor

maciek.m to teraz mi dałeś do myślenia :) ale im dłużej patrze na tą scenek to tez dochodzę do takiego wrażenie ze zamiast poprawić to dobiłem tą wizke. Musze do tego przysiąść jeszcze raz :)

Napisano

Mi na tomiast nie leża okna w tym bydynku albo białe jak mleko ablo odbijaja za dużo, dpobrze by było poprawic materiał szyb nie mówiac juz ze subdividy w materiałas przydało by sie podciadnac troche wyzej. Po dłuzszym ogladaniu dotarło do mnie co tu jest nie tak dlaczego własciwie masz spalona sciane słońcem skoro rtak na tle jak i na wzytkich obiektach masz swiatło i cienie jk przy lekkozachmurzonym lu zamglonym dniu cienie mamasz w miare miekkie a oswietle słońxcem nascianie nie moze byc spalone

Edytowane przez s_vimes

Napisano

chudy® ja bym bardziej poszedł w tym kierunku:

6B7Ph.jpg

(słówko to wyrzucę)

salut.

Napisano
  • Autor

dzięki za uwagi, teraz mam troche za dużo na głowie i nie mam kiedy do tego usiąść ale ogólnie zmieniłem troche koncepcje, ustawienie kamery, tworze pierwszy plan bardziej szczegółowy oraz z innej strony padające słońce. Mam nadziej ze w weekend będę mógł to dokończyć i wrzucić

Napisano

troszkę się czepne szczegółu: Trawa. Spróbuj oddzielić trawnik od domu jakimś kawałkiem chodnika, betonu czy czymś innym. Obecnie nie uda się go skosić zwykłą kosiarką tuż przy ścianie ;)

Napisano

A ja się niczego czepiać nie będę tylko zapytam jak ta trawa została zrobiona, bo aktualnie szukam jakiegoś sposobu i nie mogę nic fajnego znaleźć :)

Napisano
  • Autor

W końcu się zmobilizowałem i wprowadziłem kilka poprawek i to chyba już ostateczna wersja bo zmęczył mnie ten projekt. Ale troche się nauczyłem i na dzień dzisiejszy lepszego nie potrafie zrobić :).

http://img268.imageshack.us/img268/6069/exterior.png

herm trawa w tamtym projekcie to vray Displacement a teraz użyłem pluginu grass-o-matic ale bardzo średnio wyszła :/

Napisano

Straszne poprawki po piwrwsza AO za duże wyłazi ci na krawedziach za mocno totalnie nienaturalne cieniowanie, dwa czemu w tym załomku domu jest tak przeswietlone skoro swiatło masz raczej łagodne, trzy ustawienia rendera chyba sa na niskich bo morke jak masz wskazuje albo na to albo na słabe materiały a to znaczyze trzeba doprcowac i cztery to razi najbardziej na obrazku w scenie masz słońce w trakcie zachodu znajduje sie ono za domem to skad takie cienie a nie inne

Napisano
  • Autor

Uczę się 3ds maxa od niedawna, też przy tym czasu za dużo nie ma i wielu rzeczy jeszcze nie potrafi zrozumieć albo dostrzec w projekcie :/. Kolejna praca mam nadzieje że będzie lepsza.