Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witajcie!

Chciałem się podzielić z wami efektami projektu, w którym ostatnio brałem udział. Jest to PWR RT02, bolid jednomiejscowy, zbudowany w ramach serii wyścigowej Formula Student/SAE, przez PWR Racing Team. Zespół ten działa jako projekt naukowy na Politechnice Wrocławskiej od trzech lat i składa się z 40 młodych, zdolnych inżynierów. Samochód waży 258 kg, jest wyposażony w silnik 600ccm pochodzący z motocykla Honda CBR i rozwija pierwszą setkę poniżej 4s.

Ja byłem odpowiedzialny za projekt nadwozia samochodu. Zostało one opracowane w Aliasie, z celem uzyskania powierzchni klasy A. Karoseria, razem z pozostałymi laminatami została wykonana przez naszego platynowego sponsora - firmę Astromal.

Rendery:

mfront.th.jpgmside.th.jpgmtopf.th.jpgm34z.th.jpgmrear.th.jpg

Detale(pełna rozdzielczość):

detal1.th.jpgdetal2l.th.jpg

Gotowe auto:

rt02.jpg22367724944949509553413.jpg

28504223096373027744413.jpg

Bolid wystartował w zawodach Formula Student UK 2011, oraz Formula Student Germany 2011. Całość przedsięwzięcia nie byłaby możliwa bez wsparcia Politechniki Wrocławskiej, oraz licznych sponsorów. Po więcej informacji zapraszam na:

http://www.facebook.com/PWRRacingTeam

http://www.racing.pwr.wroc.pl/

http://www.formulastudent.pl/

Zespół obecnie pracuję nad trzecim bolidem - RT03!

Edytowane przez GRiPi
  • Odpowiedzi 13
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

hej,

Bardzo fajne przedsięwzięcie i nawet udało się wystartować w wyścigach. Oby tak dalej:). Bolid przypomina mi nieco napompowanego gokarta.

cytuję: Ja byłem odpowiedzialny za projekt nadwozia samochodu. Zostało one opracowane w Aliasie, z celem uzyskania powierzchni klasy A.

- możesz dodać coś więcej w tym temacie?? Nie chciałbym się zagłebiać i szukać info na stronach tej kategorii. Ale bardziej interesujące jest np. czy w programie, w którym przygotowywałeś model sprawdzałeś jakie opory stawia nadwozie? Czy może chodzi o wymiary auta, a kształt nadwozie mógł być dowolny?

Napisano

A tak z ciekawości w czym render? W Aliasie chyba sie nie da, a ponieważ Alias to od razu mi się kojarzy z Mayą przerzucaliście to do niej?(tylko zgaduje ;) )

Napisano

Autodesk Alias to dawne Alias StudioTools. Czyli ogólnie NURBS. Klasa A to powierzchnie Beziera(bez żadnych spanów), z zachowaniem ciągłości G3 pomiędzy głównymi płatami, oraz G2 między pozostałymi. Cała geometria musi być gładka, równa, bez artefaktów i w odpowiednich tolerancjach. Czyli po prostu wysokiej jakości. W klasie A wykonywane są modele seryjnych samochodów.

Proporcje auta są determinowane przez charakter zawodów - tor jest bardzo kręty, prędkości są relatywnie niewielkie, ale za to ciągle występują znaczne przyśpieszenia. Dlatego musieliśmy zaprojektować samochód maksymalnie zwrotny - rozstaw osi to zaledwie 1550mm. Naturalnie, wpłynęło to na ramę nośną, pozycję kierowcy, konstrukcje zawieszenia i inne czynniki. Otrzymane gabaryty są typowe dla bolidów FS. Rolą poszycia jest szczelne zamknięcie strefy kierowcy. Wygląd nie jest bezpośrednio oceniany, ale oczywiście estetyczne auto bardziej przyciągnie sponsorów i jest wizytówką zespołu. Z uwagi na osiągane prędkości opory powietrza nie odgrywają kluczowej roli, lecz naturalnie nie zostały zaniedbane.

Cały projekt składa się z kilku tysięcy części, z dokładnym odzwierciedleniem każdej śrubki. Wizualizacje zostały wykonane w 3ds maxie i Showcase'ie.

Napisano

@Sebazx6r

Tak, został zaprojektowany nowy układ dolotowy, ze zwężką 19mm. Wykonano go poprzez druk 3d.

Z ciekawości - skąd znasz regulamin FS?

Napisano

Ucze sie na PW na Wydziale inzynierii produkcji. Tzn zostala mi mgr ale nie moge sie zabrac za to. Na przeciwko jest wydzial SiMR. Kolega z akademika (dobry kumpel) byl w kólku naukowym. Jeden ze znajomych scigal sie w szajowozach potem w rallycrosie seicento. Kolega byl mechanikiem. W hali stalo Formula sae skladana (z g. silnikiem od GS ktory na zwezcze to wogole juz by nie chodzil). Kolega mi opowiadał. :).

Z regalulaminu to juz wszysto co wiem :) nic wiecej.

Napisano

już od dłuższego czasu śledzę Wasz projekt. Bardzo fajnie się to rozwija. I chyba wasz profil jest jednym z niewielu powodów, że trzymam konto na facebooku :P

Napisano

Super, chociaz jak na tak szczegółowy model, to studio zdecydowanie za ciemne.

Chciałoby się nacieszyć oczy, ale za mało widać.

Chyba, że mam źle skalibrowany monitor, ale nie mam :)

Pzdr.

Napisano

@chudy

Dzięki za wsparcie!

@illusion

Problem z renderem był taki, że większość części w aucie jest ciemna, z kolei kolor nadwozia jest biały. Ciężko jest doświetlić tak miejsca zaciemnione, aby nie przepalic karoserii. Całe przygotowanie renderów trwało jedno popołudnie, razem z nadawaniem materiałów. Niemożliwe było dokładne testowanie, czy opracowanie kilku wariantów.

Zamieszczam wcześniejsze animacje, widać na nich więcej szczegółów:

Muzykę skomponowali Maria i Wiktor Wedlerowie.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności