Napisano 20 Październik 201113 l W sierpniu pisałem o pewnym projekcie kilku naukowców o nazwie Lytro - kamerze nowej generacji, która potrafi zapisywać zdjęcia razem z całą głębią ostrości. Możemy robić zdjęcie i dopiero później dowolnie ustawiać jego ostrość. Był to wtedy jeszcze projekt, nie sądziłem wtedy, że to urządzenie pojawi się tak szybko w sprzedaży. Pełna treść wiadomości znajduje się na stronie głównej serwisu pod adresem: http://www.max3d.pl/news.php?id=2047
Napisano 20 Październik 201113 l zastanawia mnie w jakiej jakosci robione sa te zdjecia.. na stronie producenta jest tylko informacja-> Produces HD-quality interactive, living pictures. :D sam pomysl bardzo mi sie podoba
Napisano 20 Październik 201113 l Ostatnio te wynalazki to takie... odgrzewane kotlety z nowymi przyprawami. Najpierw ta kula robiąca pełną, sferyczną panoramę ( lub jak to się zowie ), a teraz taka kamerka-aparat. Czy to działa tak jak mi się wydaje, tj. zapisuje x zdjęć o różnej głębi ostrości, wsadza je w jeden plik a potem w programie klikaj sobie pan gdzie chcesz i ciesz się, że masz wow-mega-super-mozaika różnych ostrości!
Napisano 20 Październik 201113 l Ostatnio te wynalazki to takie... odgrzewane kotlety z nowymi przyprawami. Najpierw ta kula robiąca pełną, sferyczną panoramę ( lub jak to się zowie ), a teraz taka kamerka-aparat. Czy to działa tak jak mi się wydaje, tj. zapisuje x zdjęć o różnej głębi ostrości, wsadza je w jeden plik a potem w programie klikaj sobie pan gdzie chcesz i ciesz się, że masz wow-mega-super-mozaika różnych ostrości! Pstrykam jedną fotę tłumu kiboli i co wow wszystkie twarze są ostre , tak że będą też i zadowoleni z tej technologi ;)
Napisano 20 Październik 201113 l zeet - zastosowanie w monitoringu to była pierwsza moja myśl gdy zapoznałem się bliżej z tym produktem. Z pewnością musi się to jeszcze rozwinąć, ale kibolom nie będzie łatwo ;)
Napisano 20 Październik 201113 l nom, będzie dokładnie widac jakim szalikiem zasłonił sobie twarz huligan :) Samo rozwiązanie na pewno przyda się przy kompozycji obrazu - nie mam na myśli tej kamery ale samą ideę.
Napisano 20 Październik 201113 l >Czy to działa tak jak mi się wydaje, tj. zapisuje x zdjęć o różnej głębi ostrości... Nie, robi jedno, w jednym momencie. Reszta to matematyczna magia której nijak nie ogarniam.
Napisano 21 Październik 201113 l Polak by nie był polakiem gdyby sobie nie mógł ponarzekać na coś z czym nie miał i nie będzie miał do czynienia :) Czekam aż to zawita nad Wisłę :)
Napisano 21 Październik 201113 l Po tych dwóch filmach promocyjnych odnoszę wrażenie że najbardziej "cool" w tym produkcie jest sam design urządzenia, możliwość nawigacji paluchem a esencją jest stworzenie LYTROspołeczności - sama kamera i jej technologia to jakiś poboczny wątek który ma tylko zwrócić uwagę. Trochę to miałkie
Napisano 22 Październik 201113 l Autor A ja tam na to czekam. Chętnie bym coś takiego nabył. Ale czekam na pierwsze recenzje użytkowników.