adek Napisano 20 Październik 2011 Napisano 20 Październik 2011 W sierpniu pisałem o pewnym projekcie kilku naukowców o nazwie Lytro - kamerze nowej generacji, która potrafi zapisywać zdjęcia razem z całą głębią ostrości. Możemy robić zdjęcie i dopiero później dowolnie ustawiać jego ostrość. Był to wtedy jeszcze projekt, nie sądziłem wtedy, że to urządzenie pojawi się tak szybko w sprzedaży. Pełna treść wiadomości znajduje się na stronie głównej serwisu pod adresem: http://www.max3d.pl/news.php?id=2047
mercedesslr Napisano 20 Październik 2011 Napisano 20 Październik 2011 zastanawia mnie w jakiej jakosci robione sa te zdjecia.. na stronie producenta jest tylko informacja-> Produces HD-quality interactive, living pictures. :D sam pomysl bardzo mi sie podoba
_Arti_ Napisano 20 Październik 2011 Napisano 20 Październik 2011 Ostatnio te wynalazki to takie... odgrzewane kotlety z nowymi przyprawami. Najpierw ta kula robiąca pełną, sferyczną panoramę ( lub jak to się zowie ), a teraz taka kamerka-aparat. Czy to działa tak jak mi się wydaje, tj. zapisuje x zdjęć o różnej głębi ostrości, wsadza je w jeden plik a potem w programie klikaj sobie pan gdzie chcesz i ciesz się, że masz wow-mega-super-mozaika różnych ostrości!
zeet Napisano 20 Październik 2011 Napisano 20 Październik 2011 Ostatnio te wynalazki to takie... odgrzewane kotlety z nowymi przyprawami. Najpierw ta kula robiąca pełną, sferyczną panoramę ( lub jak to się zowie ), a teraz taka kamerka-aparat. Czy to działa tak jak mi się wydaje, tj. zapisuje x zdjęć o różnej głębi ostrości, wsadza je w jeden plik a potem w programie klikaj sobie pan gdzie chcesz i ciesz się, że masz wow-mega-super-mozaika różnych ostrości! Pstrykam jedną fotę tłumu kiboli i co wow wszystkie twarze są ostre , tak że będą też i zadowoleni z tej technologi ;)
_Arti_ Napisano 20 Październik 2011 Napisano 20 Październik 2011 zeet - zastosowanie w monitoringu to była pierwsza moja myśl gdy zapoznałem się bliżej z tym produktem. Z pewnością musi się to jeszcze rozwinąć, ale kibolom nie będzie łatwo ;)
olaf Napisano 20 Październik 2011 Napisano 20 Październik 2011 nom, będzie dokładnie widac jakim szalikiem zasłonił sobie twarz huligan :) Samo rozwiązanie na pewno przyda się przy kompozycji obrazu - nie mam na myśli tej kamery ale samą ideę.
narwik Napisano 20 Październik 2011 Napisano 20 Październik 2011 >Czy to działa tak jak mi się wydaje, tj. zapisuje x zdjęć o różnej głębi ostrości... Nie, robi jedno, w jednym momencie. Reszta to matematyczna magia której nijak nie ogarniam.
vizpeople Napisano 21 Październik 2011 Napisano 21 Październik 2011 Polak by nie był polakiem gdyby sobie nie mógł ponarzekać na coś z czym nie miał i nie będzie miał do czynienia :) Czekam aż to zawita nad Wisłę :)
eco Napisano 21 Październik 2011 Napisano 21 Październik 2011 Po tych dwóch filmach promocyjnych odnoszę wrażenie że najbardziej "cool" w tym produkcie jest sam design urządzenia, możliwość nawigacji paluchem a esencją jest stworzenie LYTROspołeczności - sama kamera i jej technologia to jakiś poboczny wątek który ma tylko zwrócić uwagę. Trochę to miałkie
adek Napisano 22 Październik 2011 Autor Napisano 22 Październik 2011 A ja tam na to czekam. Chętnie bym coś takiego nabył. Ale czekam na pierwsze recenzje użytkowników.
Rekomendowane odpowiedzi