Napisano 4 Listopad 201113 l Myślę, że warto promować projekty naszych użytkowników. Jednym z nich jest Free Image Sequence Player, który doczekał się właśnie aktualizacji do wersji 2.0. Ten prosty program w skrócie służy do przeglądania sekwencji obrazów w zadanym FPS. Pełna treść wiadomości znajduje się na stronie głównej serwisu pod adresem: http://www.max3d.pl/news.php?id=2075
Napisano 4 Listopad 201113 l Program bardzo dobry, nic nie przycina, lecz moim zdaniem - dużym minusem jest wczytywanie WSZYSTKIEGO do razu do ramu. Po załadowaniu animacji w rozdzielczości full HD (png, 24bit, alpha) która miała tylko 300 klatek, ram był obciążony aż o 2,5gb. Ładowanie wszystkiego ma swój plus - nie ma prawa się przycinać, aczkolwiek nie lepiej bufferować 50-100 klatek? Sama inicjatywa świetna, program też jak już powiedziałem, sprawuje się znakomicie.
Napisano 4 Listopad 201113 l witam, @naeq: masz rację, napisałem wczesniejna forum i chyba też nasamej stronce że będzie dodany nowy dodatkowy moduł właśnie taki jaki mówisz że bedzie można oglądać całe długie sekwencje bez zawalania ramu
Napisano 4 Listopad 201113 l ps. na dniach wyjdzie wersja poprawkowa, ze względu na jakieś dziwne zachowania podczas wczytywania niektorych formatow z niektorych programow... wyszlo to przypadkiem...
Napisano 4 Listopad 201113 l Jest jakaś szansa na wydanie tego na inne systemy niż "jeden właściwy"? Na Linuksie też przydało by się takie narzędzie, na razie jedynym jakie znam jest sequencer z Blendera który wydajnością nie grzeszy.
Napisano 4 Listopad 201113 l planuje przepisać całość (ponownie :) ) tym razem pod API PyQt oparte na pythonie, co umozliwi mi (mam nadzieję) łatwą portację na win, maca i linuxa, liczę że bedzie to kwestia niedalekiej przyszłości...
Napisano 4 Listopad 201113 l U mnie na win7 64bit nie chce wczytac sekwencji 7000 obrazów png. Dochodzi do 999plików/3GB ramu zajętości i się wywala...
Napisano 4 Listopad 201113 l Swietny program. Przyda sie bardzo. Dobrze przemyslane skroty klawiszowe. Stestowalem pare sekwencji fHD i jest ok poza tym ze nie odpala mi sie full screen. Win7 pro x64.
Napisano 4 Listopad 201113 l @KONAn: hm, swojego czasu załadowałem ponad 6 GB png o rozdzielczosci 1280x720 i bylo ok, ale prawda jest taka jest to najbardziej krytyczny element programu i jak widac wymaga jeszcze poprawek, dzięki, bede mial to na uwadze. cóż, program jest jeszce 'młody' znajdzie sie jeszce duzo niedoróbek, więc bede wdzięczny za jakis informacje na temat błedów - można je umieszczac na stronie programu.
Napisano 4 Listopad 201113 l @Zed: tak, to kolejna niespodzianka którą też znalazłem zaraz już po wypuszczeniu, pewnie masz ekran 1980x lub większy :) pozbieram jeszce pare uwag i na dniach wypuszcze wersje 2.1 poprawkową...
Napisano 5 Listopad 201113 l bardzo przydatny program , bo zawsze musiałem to robić w AfterFX i trwało to 10 razy dłużej , łynność gorsza i można było puszczać małe fragmenty , , tu swobodnie puszczam full HD , i ogladam bez kompresji , IDEAŁEM było by żeby ten bófor nad którym pracujesz umozliwiał puszczanie dowolnej długosci materiału , wtedy to naprawde była by bardzo przydatna aplikacja bo można robić emisje na pokazach , videoinstalacje itp. materiału bez kompresji i strat które generują kodeki . ALE musisz dodać obcje wczytania osobno pliku audio wav. To by było coś !
Napisano 5 Listopad 201113 l Na linuksie działa djv view (na windzie też). Ogólnie rozwinięty program, używam go praktycznie codziennie w pracy. Też wrzuca wszystko do ramu przy początkowym wczytywaniu ale to nie jest problemem. Ma jednak jeden mankament, przy odtwarzaniu materiału w wysokich rozdzielczościach zaczynają się problemy z poziomym szatkowaniem obrazka. Ma to chyba związek z odświerzaniem ramki w viewerze, tzn nie wyswietla ramki po jej całkowitym wczytaniu ale zaczyna wyświetlać jeszcze przed. Efekt ten jest na tyle problematyczny, że czasami wolę wrzucić to do nuke-owego framecyclera niemającego tych wad co jednak rodzi inne problemy np wolne odtwarzanie. Problemów nie widać przy materiale HD ale przy 4k nie da się poprawnie ocenić obrazka.
Napisano 5 Listopad 201113 l @Amok: dzięki, dobry pomysł - nie myslałem nawet o takim zastosowaniu...