Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Max3D.pl

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Jak zrobić w maxie (2010) sportowe paski na samochodzie. Używając materiałów lub textur. Mam samochód sportowy (czerwony meatlic) i chcę na nim zrobić dwa białe paski, pośrodku, wzdłuż pojazdu. Jak tego dokonać?

• Odpowiedzi 10
  • Wyświetleń 3,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Zmapować pojazd i wrzucić na niego teksturę z wymalowanymi paskami?

Napisano
  • Autor

Uważam że drugi sposób (XizOr) jest łatwiejszy, ale poczytam także o tym co podał pecet.

Dzięks.

Napisano

w diffuse wrzucasz materiał 'mix', ustawiasz kolory, a jako mix amount dajesz 'gradient ramp' (ustawiasz na zmianę 100% kolor biały i czarny), szybkie nałożenie uv mappingu - planar.

Największy plus tego zastosowania to możliwośc bardzo szybkiego zwężenia poszerzenia pasków lub ich dodawania i odejmowania - za pomocą kilku kliknięć w gradient ramp bez konieczności X-krotnego malowania jakiś tam map.

Dotyczy oczywiście jedynie takich pasków przechodzących wzdłuż samochodu, jak w viperach.

Napisano
  • Autor

Wiem - domyślam się.

Jednak używając - jak na razie - metody piko84 doszedłem do momentu w którym nie mogę dać sobie rady.

Na filmiku jest pokazane o co kaman - sory złą jakość, film może się ciąć nawet po załadowaniu, nie wiem czemu ale mniejsza z tym.

[url]http://vimeo.com/32927716[/url]

Napisano

masz skopane to że masz zaznaczone przy coordinates zamiast texture environ.

Powinno być texture[x] environ[ ]

Napisano
  • Autor

Wii, działa.

Dzięki, teraz muszę zrobić to samo na samochodzie i zastosować to na innych obiektach aby mieć wprawę.

Napisano

Tylko zamiast od razu pchać gradient ramp trzeba było puścić najpierw materiał "mix", a gradienta dać w mix amount. Materiał 1 - kolor biały, materiał 2 kolor czerwony, mix amount - gradient ramp. Przy tym co masz drobna zmiana koloru jakiegokolwiek paska to masa klikania. Przy metodzie opisanej powyżej to zaledwie zmiana koloru w jednym z materiałów - 3 kliknięcia. Obie metody działają poprawnie ale druga jest bardziej elastyczna na zmiany.