Napisano 29 Grudzień 201113 l Hej, dawno nie umieszczałem żadnego ukończonego projektu więc chciałbym zamknąć mijający rok pozytywnie :) W okresie około-wakacyjnym założyłem wątek w wipie gdzie dzieliłem się progresem z tego, jak powstawał model do pewnego, niskobudżetowego filmu o tytule "Halo - Faith" (więcej informacji: http://www.facebook.com/HaloTheMovie). Jakiś czas temu ukazał się trailer ( ) , powiem szczerze - nikomu, niczego nie urwał w naszym biurze, a że stworzenie modelu zabrało mi trochę czasu, chcieliśmy z tematu wycisnąć najwięcej jak się da. Padł pomysł na wyanimowanie i zmontowanie kilku ujęć w celu dopracowania "pajplajnu" animacyjnego, przećwiczenia montażu, postprodukcji i tak dalej... No i tak się potoczyło, że materiału zebrało nam się całkiem sporo. Powstała zatem stronka, zebraliśmy wszystko i zdecydowaliśmy udostępnić gronu trochę szerszemu niż nasze rodziny i najbliższe kręgi znajomych :) Na stronce poza animacjami w 1080p (jesteśmy zbyt biedni obecnie na rozszerzone konto vimeo) umieściliśmy wersję "extended" w której ćwiczyliśmy montaż (napisy etc.). Jest też krótki making-of, tutiorial z modelowania Falcona oraz trochę stufu w dziale download (model, tekstury, animacje w róznych formatach). Od strony technicznej - całość została wykonana i wyrenderowana w Blenderze (Cycles), montaż i post produkcja w Afterze i Premiere. Udało nam się też wyeksportować dźwięk do formatów DD, jak i DTS tak, więc jeżeli ktoś dysponuje zestawem kina domowego 5.1, z zestawem odpowiednich dekoderów, to może przetestować :) Co więcej? Model w praktyce powstawał chyba 2 miesiące, po zsumowaniu wszystkich godzin myślę że byłyby to 2 tygodnie takiego normalnego czasu pracy. Ujęcia studyjne z renderowaniem itp to jakiś tydzień czasu, ujęcie z dymkami też gdzieś tyle. Turnaround modelu: Parę stillów: Finalna animacja: Z ciekawostek - dokładny opis tego jak powstawała scenka z dymami znajduje się w 35 numerze 3D Artist Magazine :) Projekt ma trochę niedociągnięć i zdajemy sobie z tego sprawę. Wiemy, że nie urywa worów. Cieszymy się jednak, że udało nam się go zamknąć w tym roku bo w natłoku codziennych obowiązków, ciężko było się mobilizować i cisnąć to po godzinach. Komentarze i krytyka jak zawsze mile widziane :) Link do naszej stronki z całością materiału: http://www.no-triangle.com/falcon Wykonanie: Lech Sokołowski: modeling, shading, animation, sim, rendering, compositing Krystian Karpiuk: editing, music, post-production, titles&credits
Napisano 29 Grudzień 201113 l Fajne są szczególnie pierwsze migawki, widać potencjał Cycles'a. Animacja jest moim zdaniem ciut za statyczna, teraz tak sobie myślę, że może ciekawszy kadr, inna praca kamery (z ręki, powiedzmy - paradokumentalna) wyszłaby scence na zdrowie. Trudno mi też odgadnąć, co jest źródłem dymu, może zamiast tych smolistych kłębów lepiej wypadłyby tumany kurzu podnoszące się wraz z rozpędzającymi się śmigłami maszyny? Model jest fajny, może tekstury nie "urywają" (nie tyle zresztą tekstury, co shadery), ale jest spoko. Mam nadzieję, że film odniesie sukces, a jeśli nawet nie, to każdy będzie wspominał ujęcia z Falconami w akcji. Generalnie gratuluję! PS Może to wina mojego połączenia sieciowego, albo odtwarzacza filmu, ale drugi falcon porusza się skokowo.
Napisano 29 Grudzień 201113 l Bardzo fajnie wyszło. Te dwa pierwsze stille takie sobie, ale w animce to wygląda lepiej. Bardzo ciekawy modelik. Ja bym go widział w czymś dłuższym, bardziej rozbudowanym. Może następnym razem, teraz też jest ekstra. Gratuluję! Powodzenia, Cyanide.
Napisano 30 Grudzień 201113 l Autor Dzięki chłopaky :) Jeżeli chodzi o shaderki i textury pojazdu - zależało mi na w miarę realistycznym spasowaniu wszystkich elementów ze sobą. Bazowałem w dosyć dużej mierze na zdjęciach różnych helikopterów zrobionych w scenerii pustynnejNa ogół "lakier" tych maszyn prezentował się po prostu średnio ciekawie (zero refleksów, matowe odcienie etc), więc ja również poszedłem w tym kierunku. Trochę więcej życia myślę że dałem modelowi w ujęciach studyjnych i obrotowej animacji.
Napisano 2 Styczeń 201213 l Dwa kciuki w górę za wszystko, Ale jak zwykle jest jedno ale: skoro zależało wam na realizmie, to musisz wrócić do fizyki 1 i przypomnieć sobie gdzie jest środek ciężkości takiej bryły, i nanieść wektory siły ciągu i ciężkości (hint dla humanistów: silniki 2-3 metry do przodu).
Napisano 6 Styczeń 201213 l Kawał dobrej roboty, Blender robi na mnie coraz większe wrażenie. Jedyne do czego mógłbym się przyczepić to końcowa scena, w której pojazd wzbija się w powietrze - źródło dymu wygląda bardzo sztucznie. Wygląda to trochę tak, jakby był tam jakiś miniwulkan czy coś w tym stylu.
Napisano 7 Styczeń 201213 l Autor narwik - co do wektorow musisz miec racje, nigdy nie bylem orlem z fizyki ;) Aethersis - ten dymo/kurz z poczatku wyszedl troche amatorsko. Docelowo mialy to byc duzo gestsze tumany rozchadzace sie w sposob bardziej fizyczny pod sila podmuchu wirnikow, no ale zabraklo mi troche czasu na dopracowanie tego efektu (animacja byla robiona pod artykul i mialem dosyc spore ograniczenia czasowe, nie bede ukrywal ze to moje pierwsze dymy w Blenderze byly).