kozioo Napisano 16 Lipiec 2004 Share Napisano 16 Lipiec 2004 Problem tak jak w temacie. W widoku perspective oś pionu wcale nie jest pionowa (nie jest prostopadła względem podłoza), tylko pochylona. Jakby ktoś nie rozumial tego bełkotu to daje obrazek :P http://members.lycos.co.uk/kozioo/przech01.jpg Geometria jest dobra, tylko w widoku perspective jest krzywo. Ktoś wie jak to naprawić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Napisano 16 Lipiec 2004 Share Napisano 16 Lipiec 2004 a nie pochyliles czasem ArcRotate za obszarem okręgu ? a jaki masz tam FOV ? pobaw sie tym ArcRotate i poprostu przy obracaniu kliknij i przeciagnij poza okregiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozioo Napisano 16 Lipiec 2004 Autor Share Napisano 16 Lipiec 2004 to nie jest arc rotate. Na tym obrazku nie dokońca to widać, ale nawet jesli podłoze będzie ustawione dokładnie poziomo w widoku perspective to pion nadal bedzie przechylony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozioo Napisano 16 Lipiec 2004 Autor Share Napisano 16 Lipiec 2004 nikt nie ma pomysłu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VGT Napisano 16 Lipiec 2004 Share Napisano 16 Lipiec 2004 A czy po prostu zresetowanie tego widoku nie poprawi sytuacji? Przełącz się w nim na inny: front, left itp. a potem ponownie na perspective. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozioo Napisano 16 Lipiec 2004 Autor Share Napisano 16 Lipiec 2004 Niestety resetowanie widoku też nic nie pomaga. Juz probowalem. chyba nie pozostaje mi nic innego jak merge'ować ten plik do nowego dokumentu. Tylko potem będe miał babranie się odnajdywaniem materiałow i wstawianiem w sloty :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SansSerif Napisano 16 Lipiec 2004 Share Napisano 16 Lipiec 2004 a jak resetowales widok? ustaw kamere a nastepnie zmien na perspective z kamery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozioo Napisano 16 Lipiec 2004 Autor Share Napisano 16 Lipiec 2004 SansSerif - stworzylem kilka nowych kamer i zauważyłem ze po przełączeniu do widoku persp z każdej z nich scena jest pochylona w inną strone. Więc jedną z kamer ustawiłem pionowo :) Wszystko gra, a pion jest rzeczywiście pionowy :] Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bacry Napisano 18 Lipiec 2004 Share Napisano 18 Lipiec 2004 Takie jest efekt perspektywy. Zwłaszcza przy małej ogniskowej tak około 20mm. A kamerę to chyba ustawiłeś poziomo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozioo Napisano 18 Lipiec 2004 Autor Share Napisano 18 Lipiec 2004 Mylisz się Bacry - pion był przechylony przy każdej ogniskowej, a kamere ustawilem dokładnie pionowo, żeby ten efekt zniknął. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bacry Napisano 18 Lipiec 2004 Share Napisano 18 Lipiec 2004 Ale jak pionowo ustawiasz kamerę to patrzysz w niebo:D. A w zależności od ustawionej ogniskowej oś będzie mniej lub więcej przechylona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozioo Napisano 18 Lipiec 2004 Autor Share Napisano 18 Lipiec 2004 W niebo? - a skąd! :D patrze prosto w dół :) A przechylenie wydaje mi się, ze bylo takie samo - juz nie moge tego sprawdzić bo problem zostal rozwiązany :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bacry Napisano 18 Lipiec 2004 Share Napisano 18 Lipiec 2004 A Świstak siedzi bo w sreberka zawijał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozioo Napisano 18 Lipiec 2004 Autor Share Napisano 18 Lipiec 2004 Myślałem, że dlatego, ze sreberka były kradzione ;) Btw, nie wiem po jaką cholere wzywasz świstaka :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi