PKexterior Napisano 13 Luty 2012 Share Napisano 13 Luty 2012 WItam mam takie pytanie mam oferte kupna karty graficznej MSI ATI RADEON HD 6990 4GB DDR5 i moje pytanie czy nie lepiej dokupić ramu do kompa lub zmienic procesor niż kartę graficzną co najbardziej wykorzystuje 3ds max podczas renderingu i dzialaniu w viewportach ?? Proszę o racjonalne wypowiedzi :) Pozdrawiam :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
egdesign Napisano 13 Luty 2012 Share Napisano 13 Luty 2012 A to zależy czym renderujesz. Jeśli renderer nie korzysta z mocy gpu wtedy lepiej zainwestować w procesor i ram. Viewporty korzystają z karty ale nie jest potrzebna tak wydajna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nezumi Napisano 13 Luty 2012 Share Napisano 13 Luty 2012 Zapewne byloby latwiej odpowiedziec gdybys podal jaki masz procek i ile pamieci... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKexterior Napisano 13 Luty 2012 Autor Share Napisano 13 Luty 2012 AMD Phenom II X4 955 Procesor 3,2GHZ 8GB RAmu 1600 dual wiecej mi sie nie zmiesci :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość RafalPL Napisano 14 Luty 2012 Share Napisano 14 Luty 2012 ta karta to chyba do grania niepotrzebne pakowanie pieniędzy wymień procesor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotreq91 Napisano 14 Luty 2012 Share Napisano 14 Luty 2012 jak wymienisz procesor to też wielkiego skoku wydajności nie będziesz miał, może lepiej dokup drugi:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKexterior Napisano 14 Luty 2012 Autor Share Napisano 14 Luty 2012 jak wymienisz procesor to też wielkiego skoku wydajności nie będziesz miał, może lepiej dokup drugi:) no chce ramu dokupic na 16gb w sumie no i karte zmienić to może jaką wy polecacie w miare możliwości tak do 1200zł ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotreq91 Napisano 14 Luty 2012 Share Napisano 14 Luty 2012 nie jestem w tym momencie dokładnie zorientowany w temacie kart graficznych(może ktoś kto naprawdę się zna coś doradzi) ale jeśli chciałbyś ją wykorzystać do renderingu to najlepiej weź coś od Nvidii z serii gtx5xx z dużą ilością VRamu ewentualnie jak sprawa nie jest pilna poczekaj na geforce-y nowej generacji. BTW Polecam wytestować Iraya jak już będziesz miał nową kartę:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKexterior Napisano 14 Luty 2012 Autor Share Napisano 14 Luty 2012 nie jestem w tym momencie dokładnie zorientowany w temacie kart graficznych(może ktoś kto naprawdę się zna coś doradzi) ale jeśli chciałbyś ją wykorzystać do renderingu to najlepiej weź coś od Nvidii z serii gtx5xx z dużą ilością VRamu ewentualnie jak sprawa nie jest pilna poczekaj na geforce-y nowej generacji. BTW Polecam wytestować Iraya jak już będziesz miał nową kartę:) ALe czy warto aż tak powiększac pamięć ram z 8gb na 16?? co to daje w 3ds max ? a z innej beczki zmiana procesora to też zmiana płyty głownej wiec dodatkowe koszty.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotreq91 Napisano 14 Luty 2012 Share Napisano 14 Luty 2012 ALe czy warto aż tak powiększac pamięć ram z 8gb na 16?? co to daje w 3ds max ? a z innej beczki zmiana procesora to też zmiana płyty głownej wiec dodatkowe koszty.. Zależy czym się zajmujesz, do zrealizowania większości wizek wystarczy 8. Musisz sobie poobserwować jaka część z tych 8gb jest zajęta podczas pracy nad jakimś projektem i jeśli wystarcza to zastanowić się czy będziesz robił jakieś bardziej zaawansowane scenki. W kwestii wydajności ilość Ramu nie ma znaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ApaczoS Napisano 14 Luty 2012 Share Napisano 14 Luty 2012 ALe czy warto aż tak powiększac pamięć ram z 8gb na 16?? co to daje w 3ds max ? Skoro się nad tym zastanawiasz, oznacza to, że nie potrzebujesz więcej ramu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość RafalPL Napisano 14 Luty 2012 Share Napisano 14 Luty 2012 Jezeli chcesz miec w miare wydajna stacje robocza to Intel + nvidia ale seria 200 niech Brdzie to geforce 285 i nie pakuj sie w gtx 500 bo sie rozczarujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotreq91 Napisano 14 Luty 2012 Share Napisano 14 Luty 2012 Jezeli chcesz miec w miare wydajna stacje robocza to Intel + nvidia ale seria 200 niech Brdzie to geforce 285 i nie pakuj sie w gtx 500 bo sie rozczarujesz. czemu nie gtx500? Ja mam gtx460 i jest ok a seria 500 jest ulepszonym fermi. Myśle że nie będzie rozczarowany ale tak jak napisałem wcześniej dawno nie zmieniałem sprzętu i przez ten czas nie interesowałem się sprzętem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacob B Napisano 14 Luty 2012 Share Napisano 14 Luty 2012 a jaką masz teraz grafikę, że chcesz zmieniać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Predator Napisano 14 Luty 2012 Share Napisano 14 Luty 2012 czemu nie gtx500? Ja mam gtx460 i jest ok a seria 500 jest ulepszonym fermi. Myśle że nie będzie rozczarowany ale tak jak napisałem wcześniej dawno nie zmieniałem sprzętu i przez ten czas nie interesowałem się sprzętem Rozsadniej byloby poczekac na keplera niz pakowac sie w odgrzanego kotleta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BLADE Napisano 14 Luty 2012 Share Napisano 14 Luty 2012 Czekać można w nieskończoność i zawsze będzie na co... tak samo ludzie czekali na buldożera w tym ja i okazał się klapą..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKexterior Napisano 14 Luty 2012 Autor Share Napisano 14 Luty 2012 a jaką masz teraz grafikę, że chcesz zmieniać? Ja mam nvidia geforce gts 250 mam do wydania 2tys zł i chce kupic ta pamiec ram i karte graficzna bo i tak za taka kase nie kupie procka lepszego z płyta glowna... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKexterior Napisano 14 Luty 2012 Autor Share Napisano 14 Luty 2012 poza tym duzo bawie sie participle i kratakoa i tu duzo ramu idzie mimo wszystko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość RafalPL Napisano 14 Luty 2012 Share Napisano 14 Luty 2012 To po co zmieniasz kartę ? kup 285 a resztę przeznacz na procesor a w ramy się nie pakuj chyba ze przesadzasz w ustawianiach to ci i 20gb będzie mało ja się zgodzę jak masz ogromne sceny i w jeszcze After Effect pracujesz to tak a do czego innego 16gb? Seria 400 i 500 jest do niczego i napiszę to bo się sam przekonałem i nie tylko ja albo zostań na tym co masz albo wywal pieniadze w GTX i nie zobaczysz skoku wydajnosci wrecz przeciwnie moze przybyc problemow. Sam miałem 250 i działa lepiej niż nie jeden 460 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacob B Napisano 14 Luty 2012 Share Napisano 14 Luty 2012 ale czujesz teraz brak ramu? bo jak nie to szkoda kasę ładować w ram i nową płytę. ja jeszcze niedawno miałem taki proc jak Ty, ale za małe pieniądze wymieniłem sobie na taki sam, tylko x6, podkręciłem i jestem zadowolony. 8GB ramu mam od prawie 3 lat i nie czuję na razie potrzeby więcej. Zastanów się czy na pewno potrzebujesz teraz w coś ładować tę kasę, bo ja bym sobie chyba wolał zostawić, w przyszłości dołożyć i złożyć nowego kompa:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Predator Napisano 15 Luty 2012 Share Napisano 15 Luty 2012 Dokladnie jak koledzy radza, odloz kase i poczekaj. Bo moze sie okazac ze kupisz pamieci i karte i nawet malego zachwytu nie bedzie. Ja zamienilem radeona 4870 na 460 i zaluje. Wywalona w bloto kasa a wydajnosc jakby spadla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKexterior Napisano 15 Luty 2012 Autor Share Napisano 15 Luty 2012 A co sądzicie o tych dwój procesorach który lepszy ?? : Procesor AMD X8 FX-8120 AM3 Procesor AMD Phenom II x6 1090T Black Edition AM3 BOX bo może mojego sprzedam i zakupie sobie :D:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacob B Napisano 15 Luty 2012 Share Napisano 15 Luty 2012 ja miałem dokładnie takiego proca jak Ty, udało mi się go sprzedać po bardzo korzystnej cenie(dla mnie;)) i kupiłem tego x6 1090T, planowałem jakiegoś 8 rdzeniowego bulldozera, ale musiałbym wymieniać płytę główną, a wolę to zostawić na inne czasy. Według mnie CPU wart swojej ceny, nawet dobrze się kręci, ale jeżeli możesz sobie pozwolić na coś lepszego to bierz lepszy, bo to jednak dość mała różnica miedzy tymi dwoma procami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKexterior Napisano 15 Luty 2012 Autor Share Napisano 15 Luty 2012 czyli warto wziąć tego Procesor AMD X8 FX-8120 AM3 ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacob B Napisano 15 Luty 2012 Share Napisano 15 Luty 2012 poczytaj jakieś testy, ktoś tam wyżej psiał, że buldożery to porażka, więc nie wiem jak wypadają, bo nie miałem jeszcze z nimi do czynienia. ale jeżeli nie są takie złe, to chyba sensowniej z x4 iść na x8 niż na x6:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKexterior Napisano 15 Luty 2012 Autor Share Napisano 15 Luty 2012 (edytowane) Fajnie jak by się ktoś wypowiedział kto miał już z nimi do czynienia ... głownie z tym AMD X8 FX-8120 AM3 DOdaje ciekawy artykuł może się ktoś wypowie ?? http://www.pcworld.pl/news/375983/Test.AMD.Bulldozer.FX8150.w.akcji.html Edytowane 15 Luty 2012 przez PKexterior Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Predator Napisano 15 Luty 2012 Share Napisano 15 Luty 2012 (edytowane) Ja kupilem x6-1050T 2,8ghz i polecial na wodzie 4,4ghz w cinbenchu 7,57 :D. Generalnie , buldozery sa na poziomie phenoma II, a niekiedy nawet ulegaja phenomowi :). Zawsze mozesz kupic x6 do tego dobre chlodzenie podkrecisz i pare zloty oszczedzisz na procku. Kolega Chrupek3D ostatnio tez x6 gonil na chlodzeniu corsair h70 jak pamietam z pozytywnym efektem 4ghz i 7pkt cinbench. Edytowane 15 Luty 2012 przez Predator Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKexterior Napisano 15 Luty 2012 Autor Share Napisano 15 Luty 2012 ja kupie tego phenoma 6 rdzeniowego z 3.3Ghz 850zł a tego sprzedam mojego phenoma II x4 3.2Ghz bo mam go jeszcze na gwarancji nawet jeszcze rok ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacob B Napisano 15 Luty 2012 Share Napisano 15 Luty 2012 mówisz o 1090T czy 1100T? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Chrupek3D Napisano 15 Luty 2012 Share Napisano 15 Luty 2012 no podgonilem do 7pt w Cinebench, ale dopiero po update biosu... wiecej sie boje, bo z moim szczesciem to na pewno cos bym spalil. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKexterior Napisano 16 Luty 2012 Autor Share Napisano 16 Luty 2012 mówisz o 1090T czy 1100T? Tak o tym 1100T do tego 16gb ram i mi wystarczy tylko zastanawiam sie do ilu mozna go podkrecic na normalnym chłodzeniu tzn z 12cm wiatraczkiem ;p by chodził sprawnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacob B Napisano 16 Luty 2012 Share Napisano 16 Luty 2012 ale ten proc praktycznie niczym się nie różni od 1090T, a znacznie droższy.. z 1090T w 2 sekundy zrobisz sobie 1100T:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKexterior Napisano 17 Luty 2012 Autor Share Napisano 17 Luty 2012 ale ten proc praktycznie niczym się nie różni od 1090T, a znacznie droższy.. z 1090T w 2 sekundy zrobisz sobie 1100T:P a z 1100T w 2 sekundy zrobisz 3,7 :P jak nie lepiej :P ale sęk w tym że nigdy nie podkręcałem :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Predator Napisano 17 Luty 2012 Share Napisano 17 Luty 2012 One wszystkie sa takie same :) tyle ze np 1050T ma zblokowany mnoznik a i tak mozna uzyskac takie wyniki jak na topowych wersjach a nawet lepsze. Jesli masz dobra plyte do kecenia to raczej bym celowal w jak najtansza wersje procka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKexterior Napisano 17 Luty 2012 Autor Share Napisano 17 Luty 2012 (edytowane) One wszystkie sa takie same :) tyle ze np 1050T ma zblokowany mnoznik a i tak mozna uzyskac takie wyniki jak na topowych wersjach a nawet lepsze. Jesli masz dobra plyte do kecenia to raczej bym celowal w jak najtansza wersje procka. Asus M4A89GTD PRO 890GX s.AM3 z jakimś unlockerem itp :P dobra jest ?? I i jeszcze jedno pytanie dla fachowców jak podkręcić proce np tego mojego x4 3,2 ghz tak by sie nie przegrzał i jakim programem bo ja nie mam pojęcia jak to sie robi... Edytowane 17 Luty 2012 przez PKexterior Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Predator Napisano 17 Luty 2012 Share Napisano 17 Luty 2012 Wymieniona plyta jest rozniez dobra ja mialem model Asus M4A89GTD USB3 . No i bios zaktualizuj znacznie podnosi mozliwosci podkrecania. A jesli chodzi jak to sie robi to tu masz prowadzenie za raczke z ta plyta i x6 video recencja tutorial Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gonzooo Napisano 17 Luty 2012 Share Napisano 17 Luty 2012 (edytowane) Tak jak niektórzy koledzy napisali, wystarczy jako karta "zwykła" tania Quadro (np. 600 z Fermi za 700 zł). Natomiast jak chcesz przyspieszyć Render to potrzeba bardziej procesora strumieniowego (też GPU, ale trochę inne). Procesory strumieniowe NVIDII mają kilkaset cores i dają w renderingu niezły power (ale też zależy od rendera, bo różne wyniki otrzymuje się w róznych renderach). ALe to jest droga zabawa, nie wiem jaki masz budżet. Karty TESLA to kilka tysięcy zł. Co do pytania czy warto dodać RAM-u, to dla mnie niema takiego pytania :) Przy dzisiejszej cenie DDR3 DIMM Non-ECC (szczególnie modułów 1,2 i 4 GB, bo "ósemki" są dość drogie) kupuje się tyle ile płyta przyjmie ;) Ja dwa i pół roku temu kupowałem RAM, to za 6 GB zapłaciłem więcej niż dziś bym zapłacił za 32 GB :( Jak kupisz nową płytę to obsadź ja na maxa RAM-em - nie pożałujesz! Z tego co widze, wiele tańszych płyt (pod AMD) ma tylko 4 banki, ja bym brał taką z 8 bankami (moduly 8 GB są drogie i trudno dostępne). Edytowane 17 Luty 2012 przez gonzooo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacob B Napisano 17 Luty 2012 Share Napisano 17 Luty 2012 gdzie masz Quadro 2000 za 700zł? :O Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gonzooo Napisano 17 Luty 2012 Share Napisano 17 Luty 2012 Racja, chodziło o najtańsze Q. 600. Sorry za błąd. Sam chce kupić 2000, dlatego "po głowie" mi chodzi 2000 :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKexterior Napisano 17 Luty 2012 Autor Share Napisano 17 Luty 2012 no to jest to ze ja mam 4 sloty :( ale mam dziwny obiaw jak włączam turbo na tej płycie w sumie unlocker core i jeszcze jeden jest to przy graniu mi komputer gasnie ..... przy renderingu też .... ;/;/;/; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gonzooo Napisano 18 Luty 2012 Share Napisano 18 Luty 2012 Może nie włożyłeś wszystkich kabli z zasilacza. W płytach intela jest dodatkowy kabel (4 żyły). Nie wiem czy to to, tylko zgaduje..... No 4 banki pamięci to nędza dziś. A najgorsze jest to że pamięci 8 GB w jednym module są przydrogie i musisz przez to włożyć max. 4-gigabajtowe. Z kolei w serwerowych płytach masz 6,8, 10, 12 banków, ale ....na pamięci ECC-R (te to są dopiero drogie!). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKexterior Napisano 18 Luty 2012 Autor Share Napisano 18 Luty 2012 Właśnie że zasilanie mam podłączone prawidłowo i nawet pytałem gościa w Proline a on gada że płyta może nie współpracować dobrze z procesorem a ja go wyśmiałem bo nie podał powodu taka bezmyślność normalnie ... a zrobię fotkę u jutro wrzucę jak mam to wszystko podpięte ale czy dużo daje włączenie tych opcji na płycie głównej unlockera i czegoś tam jeszcze ?? a właśnie mi ten koleś gadał ze sklepu że niby procesor ma już odblokowany mnożnik i nic nie da włącznie tego przyspieszenia ?? Jak myślicie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kitamo Napisano 9 Marzec 2012 Share Napisano 9 Marzec 2012 Hmm a jestes pewien ze mowisz o jakims magicznym unlockerze od mnoznika ?? Nie mowisz przypadkiem o ACC czyli unlokerze rdzeni ? Twoj procesor ma standardowo odblokowany mnożnik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowsexpe Napisano 9 Maj 2012 Share Napisano 9 Maj 2012 Co do seri AMD FX to tak naprawde testy sa o kant d... natłuc bo ten procesor jest nastawiony praktycznie na soft wielowatkowy. AMD przegonił prockiem oprogramowanie dostepne na runku i dlatego słyszymy ze jest beee a tak naprawde procki z tej seri kreca sieświetnie pod softem wymagajcym wielowątkowosci, oczywiście jak checie sobie pograc na takim procku to umar w butach tu ktos dobrze napisał lezy i jest słabszy od phenonów z pierszej seri , niestety gry nie dorosły do procesora . Płyta pod nie go raczej szkoda przepłacac za Asusua skoro mozna dostac dobra płyte z tanszej połki cenowej od Asrocka http://www.asrock.com/mb/overview.asp?model=970%20extreme3 ( zreszta to Asus tylko dla mniej zamoznych ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi