PCCOREDUO Napisano 22 Luty 2012 Share Napisano 22 Luty 2012 Witam. Mam problem z wycięciem otworów służących do wentylacji w monitorze. Tył monitora jest lekko zaokrąglony. Ponieważ tych otworów jest trochę, zrobiłem boxa, którego skopiowałem x razy i użyłem procuttera do wycięcia tymi boxami otworów. Niestety po tej operacji powstało wiele błędów w smooth (na renderach światło załamuje się tam gdzie nie powinno). Próbowałem łączyć vertexy, ale nic to nie dało. Moje pytanie brzmi, jak naprawić wygładzanie, lub może zna ktoś jakiś inny sposób na wykonanie takich otworów, który sprawia mniej problemów. Pozdrawiam :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ajgor Napisano 22 Luty 2012 Share Napisano 22 Luty 2012 Żeby smooth nie powodował problemów, obiekt musi się składać z czworokątów, a Tobie tam wyszły trójkąty i pięciokąty. Możesz spróbować skasować co drugą krawędź tak, żeby zlikwidować trójkąty, a jeśli się nie da, to chyba nie ma innego wyjścia, jak pociąć cały tył na prostokąty, dać sobie spokój z wycinaniem, i je po prostu wymodelować. Podstawowa zasada: MUSZĄ być czworokąty. Ich kształt nie jest ważny. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PCCOREDUO Napisano 22 Luty 2012 Autor Share Napisano 22 Luty 2012 Dzięki wielkie, będę pamiętał i starał się do tego dostosowywać :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PCCOREDUO Napisano 23 Luty 2012 Autor Share Napisano 23 Luty 2012 Niestety zniknęły stare, a pojawiły się nowe problemy. Po zagęszczeniu siatki (czy to ręcznie connectem, czy poprzez tessellate) pojawiły się w smooth’ie progi. (prawdopodobnie przez to, że wiele ścianek koło siebie ma ten sam kąt, gdyż jeżeli zrobię taką gęstą siatkę z góry przez turbosmooth to tego problemu niema) lecz wtedy z kolei mam problem z chamferem na krawędziach monitora, gdyż można go wykonać tylko do najbliższego vertexa, a przy tak gęstej siatce nie jest on daleko, przez co maksymalny chamfer jest bardzo mały. Czy wie ktoś jak pozbyć się tych progów, lub jak zaokrąglać w zakresie większym niż do najbliższego vertexa? Pozdrawiam :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
^.^ Napisano 23 Luty 2012 Share Napisano 23 Luty 2012 A nie możesz tych otworów zrobić teksturą w opacity albo bump / disp ? Ja bym to osobiście zchamferował na krawędziach (nawet na bardzo mały chamfer) i potraktował turboSmooth xD 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PCCOREDUO Napisano 23 Luty 2012 Autor Share Napisano 23 Luty 2012 Na których krawędziach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PCCOREDUO Napisano 23 Luty 2012 Autor Share Napisano 23 Luty 2012 (edytowane) Do użycia mapy disp z tego co wiem, także musiałbym zagęścić siatkę, żeby to dobrze wyglądało więc też rodzi się problem. Jeszcze jeżeli mógłby mi ktoś powiedzieć jaki kolor (w RGB lub CMYK) jest płaski w disp dla v-ray, gdzieś tutaj na forum znalazłem, że RGB 128, 128, 128 ale niestety przy nim v-ray wysuwa mi całą ściankę do przodu. Jest płaski przy full czarnym, ale wartości ujemne w v-ray nie działają, więc nie mam pojęcia jak zrobić wgłębienie. Edytowane 23 Luty 2012 przez PCCOREDUO Dodatkowe pytanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tores Napisano 23 Luty 2012 Share Napisano 23 Luty 2012 zrób tył na płasko a potem użyj FFD 4x4x4 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PCCOREDUO Napisano 26 Luty 2012 Autor Share Napisano 26 Luty 2012 Ostatecznie zdecydowałem się na displace, ale dziękuje wszystkim za rady, na pewno przydadzą się w następnych sytuacjach. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tores Napisano 27 Luty 2012 Share Napisano 27 Luty 2012 (edytowane) Tylko czy pomoże ci to w rozwiązywaniu problemów z modelingiem. Zastanów się. To co zrobiłem zajęło mi może 5 minut. Dłużej będziesz rysował mapę i mapował. Jeżeli chodzi o displacement to czarny kolor 0,0,0 nie zniekształca bryły. Biały 255,255,255 odsuwa ją tyle ile podasz w VRayDisplacementMod wartość Amount. Shift przesuwa sciankę o tyle ile chcesz i od tej pozycji stosuje wytłaczanie. Nie stosuj displacementu w edytorze materiałów bo jego wartości nie poznasz tak szybko i musisz jego jakość ustawić bo defaultowo jest marna jakość podana. Powodzenia Edit: Wartości ujemne też działają Edytowane 27 Luty 2012 przez Tores Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PCCOREDUO Napisano 27 Luty 2012 Autor Share Napisano 27 Luty 2012 Rysowanie mapy i ustawianie jej poprzez UV długo nie zajęło (w VrayDiplacementMod ustawiłem Use object mtl), Twoja metoda jest dużo lepsza jakościowo, ale wymaga wyprostowania tyłu i wyginania go od nowa i niestety nie potrafiłem za pomocą tej siatki (FFD), wygiąć go dokładnie tak jak był (pierwotnie użyłem do tego celu odpowiedniego ustawienia prostej siatki składającej się z kilku face’ów i zastosowania turbo smooth), choć jest to zapewne tylko wynikiem kiepskiego oka :) Co do kolorów displace, dzięki za informację:) Ale co racja to racja, FFD jest napewno dużo lepszym rozwiązaniem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tores Napisano 27 Luty 2012 Share Napisano 27 Luty 2012 Pokaż kiedyś efekt pracy jak ci wyszło z dislacementem. Sam też go chętnie stosuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PCCOREDUO Napisano 23 Marzec 2012 Autor Share Napisano 23 Marzec 2012 Witam. Przepraszam, że taj długo nie pisałem, ale niestety nie miałem czasu w ogóle odpalić 3ds maxa. Tores mówił, żebym pokazał jak wszyło więc proszę, macie się z czego pośmiać :P Mam takie pytanko dotyczące kaustyki. Zawsze wydawało mi się, że dzięki kaustyce, różne odbicia światła będą realniejsze, a tutaj kaustyka usunęła mi niektóre odbicia (np. to na podstawce od monitora i te odblaski na bocznych ściankach klawiszy w klawiaturze). Mam pytanko, czy tak naprawdę powinno być w realnym świecie, a jeżeli nie, to dlaczego kaustyka usunęła te odbicia. Zdjęcie BEZ kaustyki. Zdjęcie Z kaustyką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi