Napisano 20 Kwiecień 201212 l Witam, Postanowiłem zrobić gramofon reloopa MK6 i mam mały problem z siatką, mianowicie nie mam pojęcia w jaki sposób zrobić otwory okrągłe na przyciski, czy mógłbym w danych miejscach dać gęstszą siatkę i użyć opcji boolen? Edytowane 12 Maj 201212 l przez FUNKYszou
Napisano 20 Kwiecień 201212 l jak masz maxa boadajze 2011 lub 2012 to uzyj sobie geo poly z graphite tool
Napisano 20 Kwiecień 201212 l Powierzchnia plaska deformowac sie nie bedzie smooth nie uzywasz pokombinuje z boolinem :). Nie ma co sie chlastac z poprawnoscia siatki. Tylko uwaza by Ci shading grupy nie polecialy.
Napisano 20 Kwiecień 201212 l Autor Pobawiłem sie troche boolenem i otrzymalem taki rezultat: (zastanawiam sie czy moge pozostawic nie polaczone vertexy tak?)
Napisano 20 Kwiecień 201212 l niby możesz tak zostawić, jak nie ma żadnych baboli na renderze, ale w takim wypadu będziesz miał strasznie ostrą krawędź, a na focie widać ze aż taka ostra nie jest... ja polecam wycinanie jak tutaj kolega przedstawił, fajny prosty sposób: http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=72846&highlight= salut.
Napisano 20 Kwiecień 201212 l Cóż człowiek sie całe życie uczy Można to zrobić dużo szybciej, odcinając cutem ze snapem od 8-kątnego circla, albo w ogóle usunąć 4 polygony i zrobić koło za pomocą skryptu regularizeedgeloop z tym, że najlepiej działo to w prostych osiach albo x albo y albo z. Tak to lepiej jak wyżej pisałem. innych sposobów nie ma albo nie znam.
Napisano 20 Kwiecień 201212 l no bardziej chodziło mi o to że można to zrobić cutem, albo chamferem na vertexie, coś jak w kroku 9 tutka Smoka... salut.
Napisano 20 Kwiecień 201212 l FF :Nie zawsze, ale nie twierdzę, że czasem nie jest szybciej.;] z resztą w drugim opisanym przeze mnie przypadku jest to usunięcie 4, 4-kątów i jeden klik w skrypt i jest koło . Pozdro, nie zaśmiecamy już wątku ;]
Napisano 20 Kwiecień 201212 l Autor Hmm... Znaczy ogolnie to nie przeszkadza? bo z ta bryła nie bede juz nic robił a na samych krawedziach beda jescze takie jakby gumki, czyli zakryje te ostre krawedzie.
Napisano 20 Kwiecień 201212 l Robiles boolina tak? Uzyles cylinder w otwroze jest dno :), czytaj w dzirze usunac mozesz. Wtedy na scianki otworu dajesz extruda lekkeigo i juz masz dobra topologie pod bevel/chafer by zaokraglic.
Napisano 20 Kwiecień 201212 l Autor A dziekuje:] nie pomyslalem nawet, przyda sie na przyszlosc tu juz chyba tego nie potrzebuje?
Napisano 21 Kwiecień 201212 l Autor Jest już trochę więcej modelu, wrzucam siatkę i najprostszy render, proszę o uwagi co do siatki jak i samego modelu :
Napisano 21 Kwiecień 201212 l Panie Krzysku idzie Pan w dobrym kierunku,ale czy te wszystkie krawedzie nie sa za lagodne? Ps.PFK swietny rap :)
Napisano 21 Kwiecień 201212 l Autor opieram sie na tej refce : no nie wiem, jak zawsze ciezko jest mi ocenic to obiektywnie.
Napisano 21 Kwiecień 201212 l Autor Kolejna porcja części gramofonu, poprawiłem też trochę przyciski:
Napisano 22 Kwiecień 201212 l Autor niestey koncze prace w tym tygodniu na tym etapie, dorobiłem talerz ktory tak zamula mi pc'eta ze nie moge z nim nic zrobic wiecej, wygładzic nie moge bo sie komputer wiesza:] stare pudlo:/ dokoncze reszte a nad talerzem sie zastanowie jescze byc moze dam inny rodzej czy cos...
Napisano 3 Maj 201212 l Autor Po dłuższej nieobecności w domu zdążyłem wymodelować prawie całe ramie liczę na jakieś uwagi:
Napisano 4 Maj 201212 l Autor no i na tym etapie pozostawie ta wkladke jak i cale ramie, komentarze mile widziane:
Napisano 5 Maj 201212 l Autor Pięknie:] gdy zakonczylem caly model to nie moge go wyrenderowac:/ malo pamieci:c jakies pomysly?
Napisano 5 Maj 201212 l uzyj xrefa albo podziel na czesci render, pozniej go zlozysz w ps albo kup se ram :]
Napisano 6 Maj 201212 l Autor No nic, temat zamknięty, nie jestem wstanie zrobić z tym nic, żadnego renderu.
Napisano 11 Maj 201212 l Autor Przepraszam za tak Późną odpowiedź ale przebywałem poza rodzinnym domem. Jak to na czym działam? Jeżeli chodzi o program to w 3ds maxsie 2009
Napisano 11 Maj 201212 l Autor Ojej ile poli.... juz nie pamietam a nie bede tego otwierał nawet, ponieważ więcej zachodu będzie niż pożytku. Sprzęt jest mój tak dobry, że nawet nie chce się chwalić :] Porażka, na wakacjach planuje se coś zakupić.
Napisano 12 Maj 201212 l Autor Wielkie podziękowania w kierunku Zernat'a, to dzięki niemu Model został wyrenderowany.
Napisano 12 Maj 201212 l Nie ma sprawy :) Na poczcie masz wersję białą z większą ilością sampli. Czerwoną wyśle ci jakoś jutro.