Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

Jako że jestem zielony w kwestii 3DMaxów, a muszę zmajstrować stację roboczą, na której będą renderowały się sceny do filmu dokumentalnego 24/7 mam kilka pytań:

- czy 3DS Max'11 obsługuje rendering GPGPU na kartach profesjonalnych / mainstream?

- jeśli tak, to jaka jest orientacyjna różnica wydajności w renderowaniu na CPU (wstępnie rozważam core i7 3960x lub 2x Xeon E2670), GPU Profesjonalne (Tesla C2075 / FireStream 9370), GPU Mainstream (GeForce 580/680 / Radek HD 7970)?

- Które karciochy lepiej się sprawdzają - nVidie czy AMD (chodzi oczywiście o to konkretne zastosowanie - rendering 3DS)?

- jeśli chodzi o wyświetlanie - czy warto inwestować w Quadro czy Fire? - rozważam GeForce GTX 680 lub Quadro 4000.

Wstępnie wytypowałem 2 zestawy (podam tylko newralgiczne dla wydajności zespoły), co o nich myślicie:

Zestawik 1:

i7-3960X (6 core x 3,33Ghz 15MB cache)

32GB (4x8GB) DDR3 1600

Asus Rampage IV Extreme (bo ma 4x pci express 16 i duużo miejsca na ram)

GeForce 680 + 2x Tesla C2075

SSD 120GB + HDD 1TB + BD-RW

Zestawik 2:

2x Xeon 2670 (8 core x 2,6GHz, 20MB cache)

32GB lub 64GB DDR3 1333 ECC

Intel DVS 2600CP2 (ograniczenie - pci-e tylko x8 lub czekać na nową EVGA SR-3)

Quadro 4000 + Tesla C2075

SSD 120GB + HDD 1TB + BD-RW

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 2,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Jak sam przyznałeś jesteś zielony w Maxie , więc wydawanie kupy szmalu i klejenie na siłę jakieś wypasianej stacji wg mnie nie ma sensu . Jeżeli ktoś inny będzie na tym pracował to lepszym/tańszym rozwiązaniem będzie zestaw 1 . Ale !!!! Wątpię żebyś skonfigurował zestaw z GF 680 i Teslą / chyba nie jest to możliwe np ze względu na drivery. Instaluje się driver quadro /Tesla więc zwykły GF odpada w tym momencie / . Sam używam Quadro 5800 i Tesla C1060 i to jakoś tam działa , Natomiast ze względu na ograniczenia programu Vray RT używam go tylko do renderów roboczych .

Nie wiem co chcesz na tym robić jakie skomplikowane sceny, ale na GF może zabraknąć ci ramu przy używaniu GPU . Ostatnie drivery pod quadro udostępniają do 256 GB ramu systemowego .

Pozdro

Napisano

Można zapytać jak chcesz w maxie renderować film dokumentalny?

A tak z innej beczki to za 30 koła to raczej pomyśl o renderfarmie. Kilka pozycji niżej jest o tym niezły wątek.

Napisano

Chłopaki mi piszą, że mają w tej chwili farmę z 4 kompów, każdy Core2Quad 2,4Ghz i 8GB RAM - nie wyrabia. Stąd moje pytanie o wydajność GPGPU - jak te 2 tesle mają się do CPU? Z tego co się doczytałem stery Maximusa rozdzielają teoretycznie pracę między wolne rdzenie GPU i CPU...

Napisano

4x core2quad to w zasadzie wydajnosc jednego i72600k 5ghz. Za te 30k zlozysz farme 10xI7. Wystarczy zbadac ile firm przelicza rendery za pomoca GPU. Ja takich osobiscie nie znam.

i7-3960X jest niewspolmiernie wydajna w stosunku do jej ceny. Podkrecony I72600K wychodzi na tym polu najkorzystniej.

Edytowane przez Traitor

Napisano

moja sugestia - olej składanie kompa i zleć to na jakąś sieciową renderfarmę... Można sytuację porównać do kupowania TIR'a żeby przewieźć 4 palety. Lepiej zadzwonić po DHL :)

Napisano

Renderowanie na GPU to przyszłość... I dlatego teraźniejszość nakazuje wybrać CPU. ;) Moc z grafik jest i będzie co raz lepiej, w pełni dopracowanych rendererów jeszcze nie ma i nie wiadomo czy to się zmieni za rok, dwa czy może 4 lata.

Napisano

Tesla jest dobra ale nie zawsze da sie wykorzystac prawidlowo, sporo lezy po stronie konfiguracji z karta graficzna.

Dla samego renderingu w vray rt to ekhem nie warto. Pod tesle musi byc konkretne zastosowanie by bawic sie w jakies potezne konstrukcje na niej oparte,

Zawsze w takich rozwiazaniach najtaniej i najefektywniej wychodzi renderfarma - zawsze jest mozliwosc zwiekszenia jej mocy bez wymiany podzespolow, tylko wystarczy dolozyc nowa maszynke i skonfigurowac.

Trzeba mierzyc sily na zamiary a nie na zasadzie ze mamy do wydania 30 kafli i kupujemy taki sprzet jaki za to da sie kupic.

Swiat komputerow a szczegolnie procesorow tak sie zmienia, ze nowe rozwiazania mamy co pol roku albo i szybciej, wiec wydac raz taka kupe kasy to juz naprawde musi byc must have i konkret produkcja ktora sie zwroci szybciej niz sam sprzet sie zestarzeje.

Swoja droga sam jestem bardzo ciekaw jak potezna musi byc to produkcja i masa efektow specjalnych by trzeba bylo takiej maszyny. Nowy pixar otwieracie ?

Napisano

Dla samego renderingu w vray rt to ekhem nie warto.

Rendering będzie mental ray.

Napisano

Ale mental ray czy Iray ?

Mental ray nie ma supportu dla tesli wiec zakup czegos z mocnym GPU odpada.

Jesli bedziecie renderowac za pomoca iray , to zakup tesli ma jakis sens bo faktycznie mozna szybko zrobic sobie bardzo fajny podglad czy nawet renderowac.

Jesli ma to byc mental ray to zalecal bym mimo wszystko zrobic DR i renderowac na kilku maszynach, zwlaszcza ze w przypadku mental ray sprawa jest bardzo prosto bo jedyne czego wam trzeba to jednej licencji na Maxa i to wszystko.

Obsluga mental ray jest prosta ja kdrut jesli idzie o rendering sieciowy - wystarczy zainstalowac 3ds maxa na wszystkim komputerach i to wszystko, bo mental ray instaluje sie jako proces w systemie windows.