gregoryeel123 Napisano 25 Maj 2012 Share Napisano 25 Maj 2012 Witam, moglby ktoś mi doradzić jakiego modyfikatora użyć żeby wymodelować taką forme?twistem nie udalo osiagnac sie takiego efektu. Chodzi mi o rodzaj oplotu a przy użyciu twista nie ma wewnętrznego "pustego tunelu" w elewacji ta forma bedzie przeciez miala ściankę grubości średnicy drutu i pustke w środku . Z góry dziękuje za pomoc. http://imageshack.us/photo/my-images/140/zdjcie2h.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/41/dsc0980l.jpg/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cucsoniuss Napisano 25 Maj 2012 Share Napisano 25 Maj 2012 ja by m to zrobil tak: Splines - Helix radiusy takie same Modyfikator Sweep i dajesz tam circle jako shape Kopiujesz powstaly objekt co iles cm jako instancja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirach Napisano 25 Maj 2012 Share Napisano 25 Maj 2012 a jak przesuniesz centrum twista to nie osiagasz tego efektu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregoryeel123 Napisano 25 Maj 2012 Autor Share Napisano 25 Maj 2012 A jak przesunąć centrum twista?cucsoniuss dziekuje za info, wroce do domu to sprobuje tez tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
t0m3k Napisano 25 Maj 2012 Share Napisano 25 Maj 2012 1 w widoku Front stworz plane 100cm x 10cm L Segs 30 W segs 3 2 skonweruj do editable poly 3 w widoku Front przejdz do selekcji ELEMENT (bardzo wazne!!!) i obroc plane'a o 30* w ktorakolwiek strone 4 dodaj modifikator Bend, zmien bend axis na X i Angle na 720 5 daj repa :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregoryeel123 Napisano 25 Maj 2012 Autor Share Napisano 25 Maj 2012 1 w widoku Front stworz plane 100cm x 10cm L Segs 30 W segs 3 2 skonweruj do editable poly 3 w widoku Front przejdz do selekcji ELEMENT (bardzo wazne!!!) i obroc plane'a o 30* w ktorakolwiek strone 4 dodaj modifikator Bend, zmien bend axis na X i Angle na 720 5 daj repa :) Nie wychodzi, wszystko zrobilem tak jak mowisz, moge ci przeslac screena jak cos:/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregoryeel123 Napisano 25 Maj 2012 Autor Share Napisano 25 Maj 2012 a jak przesuniesz centrum twista to nie osiagasz tego efektu ? Jak przesune centrum to robi sie ta przestrzen wewnatrz pusta ale w widoku to dalej nie jest "linia" tylko wyglada jak donut:)...Jezeli mowimy o plane oczywiscie. Chodzi mi o taki efekt jakbys owinal rakiete owijka, nie wiem czy wiesz o czym mowie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregoryeel123 Napisano 25 Maj 2012 Autor Share Napisano 25 Maj 2012 Ma ktoś jeszcze jakieś propozycje?Bardzo prosze o pomoc... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturprx2 Napisano 25 Maj 2012 Share Napisano 25 Maj 2012 Chłopaki dobrze mówią, a jak nie wychodzi to w LOFTa możesz się jeszze pobawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deepyellow Napisano 25 Maj 2012 Share Napisano 25 Maj 2012 Loftem bez problemu powinno wyjść. Masz tam wykres do twista i można cuda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nameless02 Napisano 25 Maj 2012 Share Napisano 25 Maj 2012 Ja bym zrobił Spline -> Helix. Następnie robisz model i dajesz na niego modyfikator PathDeform, wybierasz Helixe i możesz rozciągać, twist, obracać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
t0m3k Napisano 25 Maj 2012 Share Napisano 25 Maj 2012 jak nie dziala to robisz cos nie tak :) zalaczona scene w formacie max2010 oplot.zip Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amper939 Napisano 25 Maj 2012 Share Napisano 25 Maj 2012 tutaj masz tutorial http://www.videocopilot.net/tutorials/growing_3d_vines/ myślę że po obejrzeniu dasz radę uzyskać taki efekt ;) pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi